Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Ciorbea a palmat averea sindicatului communist
Ciorbea a palmat averea sindicatului communist
Data 03/10/2011 16:40  Autor admin  Accesari 1252  Limba Global


www.puterea.ro/articol/dna_ciorbea_a_facut_praf_patrimoniul_ugsr
Duminica, 25 septembrie 2011

Ciorbea a palmat averea sindicatului communist

de Ionuţ Dumitrescu

Procurorii anticorupţie au ajuns săptămâna trecută la concluzia că fostul premier Victor Ciorbea a avut un rol extrem de important în devalizarea patrimoniului UGSR, în primii ani de după revoluţie, când Victor Ciorbea a fost preşedinte al CNSLR.

 

Uriaşul patrimoniu al UGSR, confederaţia sub care erau reunite toate sindicatele pe vremea comunismului, a fost făcut praf din ’90 şi până astăzi de baronii sindicali care s-au perindat pe la conducerile sindicatelor post-decembriste. Unul dintre aceştia este fostul premier Victor Ciorbea, primul preşedinte al CNSLR, cel mai mare sindicat postdecembrist. Acesta este punctul de vedere al procurorilor DNA, care au emis recent, pe 19 septembrie 2011, o rezoluţie în acest sens. Rezoluţia procurorilor vine ca urmare a plângerii lui Ştefan Călinescu, fostul lider al UGSR. DNA a constatat că în 1990, CNSLR, sub conducerea lui Ciorbea, a preluat printr-o serie de falsuri întreaga avere a UGSR, deşi patrimoniul era inalienabil. Din ziarul „Puterea“ de miercurea trecută aţi putut afla pe larg povestea cum CNSLR, prin Ciorbea, Minică Boajă (vicepreşedinte CNSLR) şi Ilie Porojan (subordonat al lui Ciorbea), a preluat patrimoniul.

Cităm în continuare din rezoluţia procurorilor: „...prin inducerea în eroare a reprezentanţilor UGSR (prin CNOPSLR) de către reprezentanţii CNSLR care au redactat statutul acesteia, precum şi de fostul preşedinte al CNSLR Victor Ciorbea, prin mijloace frauduloase (înscrisuri al căror caracter fals a fost deja constatat) şi prin prezentarea unor situaţii de fapt neconforme cu realitatea s-a produs o confuzie voită asupra situaţiei juridice a patrimoniului precum şi un prejudiciu constând în dobândirea unei posesii de rea-credinţă asupra patrimoniului persoanei vătămate UGSR şi lipsirea acesteia de folosinţa bunurilor şi de culegerea fructelor acestora”.

 

S-a prescris

În ciuda celor constatate de DNA, sub aspect penal Ciorbea este de neatins. Motivul: faptele s-au prescris. „Având în vedere că de la data comiterii faptelor au trecut 20 de ani, în cauză s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale, conform art. 122 C.p”. Ca atare, procurorii au dat un NUP: „Neînceperea urmăririi penale faţă de Ciorbea Victor precum şi faţă de persoanele neidentificate care au redactat Statutul CNSLR”, mai scrie în rezoluţie.

 

Se apără

Contactat de reporterii “Puterea”, fostul premier Victor Ciorbea a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa rezoluţiei DNA. „Nu există aşa ceva. Nu am auzit de o asemenea rezoluţie, până acum când m-aţi sunat dumneavoastră. Eu nu cred că cei de la DNA îşi permit să pună astfel de rezoluţii”, ne-a spus Ciorbea. Cu toate acestea, el ne-a mărturisit că a fost audiat de procurori „Domnule, am vorbit cu dumnealor la telefon şi le-am dat explicaţii despre cum am preluat patrimoniul de la nişte UGSR-işti. După 21 de ani s-au trezit UGSR-iştii cu moarte pre moarte călcând, acum când toate faptele s-au prescris”, ne-a mărturisit fostul premier.

 

Averea sindicatelor

Averea UGSR totaliza la data de 31 decembrie 1989 aproape 5 miliarde de lei (300 de milioane de dolari), din care circa 4,7 miliarde reprezentau disponibilităţile depozitate în conturile deschise la Banca Naţională a României şi Banca Română de Comerţ Exterior. Mare parte din bani fuseseră adunaţi din cotizaţiile lunare ale celor aproape 7,5 milioane de membri. În afară de bani, mai existau nenumărate immobile: 51 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament, 34 de sedii, aproape 300 de apartamente, 344 de baze sportive şi 8 unităţi anexe etc. Presa a relatat de-a lungul timpului cum după 1989 în neumărate cazuri bucăţi din patrimoniul UGSR au fost vândute de liderii sindicalişti postdecembrişti.

 

Nu este nici un comentariu.