Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2009 > Sindicatele de la Alro vor ca statul să preia..
Sindicatele de la Alro vor ca statul să preia..
Data 25/10/2010 19:28  Autor admin  Accesari 1178  Limba Global

www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2009-03-23/Sindicatele+de+la+Alro+vor+ca+statul+sa+preia+o+parte+din+productia+societatii+la+rezerva+de+stat

Anul 14, nr. 5385. Luni, 23 Martie 2009

 

Sindicatele de la Alro vor ca statul să preia o parte din producţia societăţii la rezerva de stat

 

Actualitate Companii - Andreea Stoica

 

Liderul Sindicatului "Aluministul" de la Alro Slatina, Constantin Popescu, a declarat că le-a cerut, vineri, politicienilor din judeţ, să facă lobby pentru ca statul să preia o parte din producţia societăţii la rezerva de stat, obligând în schimb patronatul să păstreze locurile de muncă. "Alro trece printr-un moment dificil şi avem cu toţii obligaţia de a căuta soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă. Le-am cerut politicienilor locali, în discuţiile avute, să facă lobby pentru ca statul să preia o parte din producţia societăţii la un preţ corect, cu obligarea patronatului să păstreze locurile de muncă şi capacităţile de producţie. Din calculele mele, este nevoie ca statul să cumpere cca 30.000 de tone de aluminiu, la un preţ de 1.800 dolari/tonă", a spus Popescu, transmite NewsIn.
Liderul sindical a precizat că a discutat această propunere cu colegii de sindicat şi cu unii membri ai Consiliului de Administraţie. "Această propunere am discutat-o cu colegii de sindicat şi cu o parte dintre membrii Consiliului de Administraţie. Calculele vor fi aşternute pe hârtie, sub forma unui plan de revigorare a situaţiei societăţii, pe care îl vom înainta patronatului", a afirmat liderul sindicatului "Aluministul".

Acesta a mai spus că a solicitat sprijin politicienilor din cele două partide aflate la guvernare pentru ca statul să acorde un sprijin societăţii sub forma achiziţionării de aluminiu pentru rezerva de stat. Potrivit lui Popescu, parlamentarii de Olt, dar şi liderii locali ai PSD şi PD-L, ar fi promis că vor sprijini societatea dacă patronatul va solicita oficial acest lucru.

Liderul sindicatului ,,Aluministul" a mai arătat că, deocamdată, patronatul societăţii Alro nu a făcut niciun fel de solicitare pentru a primi sprijin, dar că acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada următoare, după o stabilizare a preţului aluminiului, care să permită întocmirea unui plan economic viabil.

Alro Slatina produce anual cca 205.000 tone de aluminiu de cea mai pură calitate - 99%.
Din cauza fluctuaţiei preţului la aluminiu pe Bursa de la Londra, care a condus la pierderi economice importante, conducerea societăţii a luat măsuri de reducere a activităţii prin disponibilizarea voluntară a peste 1.300 de angajaţi în ultimele trei luni şi închiderea halei nr. 9. Măsurile de reducere a producţiei şi a angajaţilor au determinat sindicatele să organizeze mai multe mitinguri de protest la începutul acestui an. La acestea au participat atât angajaţi ai societăţii, cât şi locuitori ai municipiului Slatina. Sindicaliştii au acuzat atunci patronatul că ar dori să închidă Alro şi să mute activitatea în China, ţară în care acţionarul majoritar al societăţii a făcut investiţii importante în ultimii ani.

Peste 30% din bugetul local al Slatinei este alcătuit din taxele şi impozitele plătite de Alro, iar 15% din veniturile municipalităţii au fost asigurate de societăţi aflate în legături de afaceri cu cea mai mare societate de pe platforma industrială slătineană.
Sindicatul ,,Aluministul", condus de Constantin Popescu, este cel mai mare din cele şapte sindicate din cadrul societăţii.

În luna februarie, producătorul de aluminiu Alro Slatina a anunţat că va reduce producţia totală cu circa 25% şi ia în calcul chiar diminuarea personalului, în 2009, în condiţiile economice actuale. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei, în contextul crizei internaţionale, care a determinat o scădere a preţului aluminiului şi o reducere a cererii în piaţă, Alro Slatina anunţă continuarea, în 2009, a programului de scădere a costurilor prin reducerea capacităţii de producţie cu 65.000 de tone şi analizează, totodată, posibilitatea reducerii personalului. În 2008, compania a renunţat la 936 de angajaţi.

Pierre Baillot, preşedintele Alro Slatina, a demisionat din funcţie, urmând ca acţionarii să-şi aleagă un nou preşedinte în următoarea adunare generală, a anunţat vineri compania controlată de grupul olandez Vimetco. Tot vineri, vicepreşedintele combinatului de aluminiu Alum Tulcea, Leslie Leibenguth, a demisionat din funcţie, potrivit unui comunicat transmis pieţei Rasdaq. Combinatul de aluminiu Alum Tulcea este controlat prin intermediul Alro tot de grupul Vimetco. Conducerile celor două companii vor numi temporar noi reprezentanţi în aceste funcţii.

 

 

 

Comentarii

 

de Nostra:

De acord sa fie ajutati cu comenzi de la stat dar asta ar trebui sa implice nu doar garantarea locurilor de munca din Slatina ci ar trebui sa le impuna rusilor din actionariat si sa reporneasca fabrica de alumina de la Tulcea,nu sa importe alumina din India sau alte tari! Cred ca asta ar ajuta si pe orizontala economia romaneasca,nu?

Nu este nici un comentariu.