Sindicatele şi afacerea lor de 1 miliard de euro
23/06/2011 11:24 - Cosmin Savu, Mariana Pop, Juli


 www.gandul.info/printare/reportaj/sindicatele-si-afacerea-lor-de-1-miliard-de-euro-7603435
Joi, 28 octombrie 2010

Sindicatele şi afacerea lor de 1 miliard de euro

Toată lumea cotiza la fondul Uniunea Generală a Sindicatelor din România cu 1% din venituri. La Bancorex şi BNR, UGSR dispunea în '89 de 4,7 miliarde de lei (peste 300 de milioane de dolari) şi 2 milioane de dolari. Cărţi, tablouri, chiar şi un vapor. Plus 21.000 de imobile: 55 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament, nenumărate hoteluri şi vile, zeci de sedii, peste 400 de apartamente, garaje, sute de baze sportive - toate adunate din 1906 încoace.

Teama că uriaşa avere a UGSR va dispărea a apărut foarte curând după Revoluţie. Încă din 1990 au început să apară noi sindicate, federaţii, confederaţii, toate libere - toate jinduind la câte o bucăţică din patrimoniu. Temerile de atunci s-au dovedit a fi justificate: încetul cu încetul, miliardele şi activele UGSR au dispărut.

 

Ciorbea: "Veniseră cu valizele după bani, să-şi ia partea din patrimoniu"

O primă tentativă de a salva conturile UGSR a fost făcută la începutul anului 1990, când premierul Petre Roman a blocat conturile. "Am dat o hotărâre de guvern, care în mod miraculos a trăit până astăzi, şi astăzi e în funcţiune. Am decis ca privitor la patrimoniul imobiliar şi bani să nu autorizez nici o înstrăinare a lui. Atunci când toate confederaţiile sindicale vor organiza un congres şi acel congres va hotărî ceva de comun acord, atunci e treaba lor, nu mai e treaba mea de prim-ministru. Un asemenea congres nu s-a organizat niciodată", povesteşte Petre Roman.

În ciuda faptului că atunci s-a hotărât că sindicatele au doar drept de administrare a bunurilor moştenite, nu şi de vânzare a lor, banii au fost retraşi din conturi, locuinţele s-au vândut, bazele sportive şi garajele au fost retrocedate, iar hotelurile din staţiuni au ajuns la patroni. Principalii beneficiari au fost lideri ai primelor sindicate post-revoluţionare. La momentul respectiv existau nu mai puţin de 27 de confederaţii sindicale, însă doar o parte au ajuns la bani. Iar cele care le-au luat atunci au rezistat până astăzi. Prima şi cea mai mare dintre ele este CNSLR, condusă în 1990 de Victor Ciorbea. "Vă spun sincer, un moment de teamă a fost acela când am avut o reuniune cu diverşii lideri, de federaţii, de confederaţii, chiar sindicate mari din ţară, şi veniseră la propriu cu valizele după bani. Să-şi ia partea din patrimoniul UGSR-ului şi încercau aproape să mă linşeze", îşi aminteşte Ciorbea.

 

 

Varianta Mitrea: 4,2 miliarde lei - devalorizaţi ca banii de Dacie

Marea împărţire a fondurilor a început în 1991, odată cu instalarea în fruntea guvernului a lui Theodor Stolojan. La pomană, pe 7 noiembrie, au participat Victor Ciorbea din partea CNSLR, Miron Mitrea de la CSI Frăţia şi Bogdan Hossu din partea Cartel Alfa. Cu o semnătură şi o ştampilă, zecile de milioane de dolari au luat drumul altor conturi. Să nu-i fure alţii.

Miron Mitrea a fost un jucător important în tranzacţionarea patrimoniului UGSR. Acum, are o versiune inedită despre evaporarea banilor: "Banii au rămas în cont la CNSLR, până când 4,2 miliarde, sau cât ajunsese, nu mai valorau nimic. S-au devalorizat, au fost ca banii de maşină, 5.000 de lei de maşină, de Dacie…".

În 1993, CNSLR-ul fuzionează cu Frăţia şi încet-încet se acreditează ideea că noua structură este adevăratul moştenitor al UGSR.

În 1994, la masa bogaţior au apărut două confederaţii sindicale noi - BNS şi CSDR care, alături de CNSLR-Frăţia şi Alfa, au luat câte ceva din bunurile imobile ale UGSR. Din nou mişcare dubioasă, având în vedere că, prin lege şi prin statutul sindicatelor, înstrăinarea acestor bunuri era interzisă. Mai ales că UGSR nu a fost niciodată desfiinţată, aşa cum prevede legislaţia.

S-a început cu blocurile şi locuinţele de protocol. Ca să poată face vânzarea către persoane fizice, conducătorii CNSLR-Frăţia şi Cartel Alfa s-au prevalat de legea chiriaşilor din anii '90. Doar că acea lege prevedea posibilitatea cumpărării apartamentelor construite din fondul de stat, ori fondul sindical a fost constituit din cotizaţiile angajaţilor. Iacob Baciu, lider CSDR, spune că actualii proprietari vor avea surprize neplăcute: "Cei care au cumpărat imobilul, când o să ajungă la un moment dat să facă succesiunea, n-o să poată face succesiunea, pentru că au fost cumpărate de la persoane care n-aveau calitatea de proprietari".

 

Cum s-a vândut Senatul

S-au vândut cluburi şi baze sportive, dar toate acestea par un mizilic pe lângă vânzarea sediului Senatului Vechi - o tranzacţie ilegală care a fost unul dintre cele mai spectaculoase tunuri, date în anii '90. Intrată în patrimoniul sindicatelor printr-un decret al regelui Mihai, clădirea a fost extrem de tentantă pentru cei care au vrut să-şi însuşească averea sindicatelor. În 1997, CNSLR-Frăţia, reprezentată de preşedintele Pavel Todoran, avea clădirea Senatului vechi în administrare, fără dreptul de a o înstrăina. A vândut-o totuşi către S.C. Fracom S.R.L., iar banii luaţi pe imobil au dispărut. Dacă tranzacţia ar fi fost investigată, s-ar fi aflat că Fracom SRL era o firmă aparţinând CNSLR-Frăţia, adică sindicaliştii şi-au vândut-o tot lor, pe o sumă derizorie. Pavel Todoran, fost lider CNSLR-Frăţia, spune acum: "În zona juridică nu sunt foarte bine documentat, pentru că noi aveam consilier juridic, aveam consilier pe patrimoniu, aveam cei care dădeau avizele şi eu le supervizam".

De la firma de casă a CNSLR, clădirea din buricul târgului a ajuns în portofoliul unor bănci-fantomă - Banca Unirea şi ulterior Nova Bank. Fondatorii şi acţionarii principali ai Nova sunt nişte cetăţeni ruşi, mirosind a KGB. Nova Bank a intrat la începutul anilor 2000 în insolvenţă. La parterul clădirii se află acum Oficiul Poştal 15, iar Poşta Română a confirmat că activitatea de acolo se derulează într-un spaţiu închiriat de la… Nova Bank.

Imaginaţia celor care au dorit să înstrăineze imobilele UGSR a fost uimitoare. S-a ajuns până la inventarea unor moştenitori fictivi, acceptaţi inclusiv de justiţia din România.

Privatizat cu surle şi trâmbiţe în 1997, contra unei sume de 500.000 de euro, colosul IMGB a înglobat abuziv şi casa de cultură a sindicatelor care a fost ulterior vândută contra sumei de… 2 milioane de euro. Adică de 4 ori mai mult decât valoarea totală a fabricii. Şi exemplele continuă.

Bătălie mare a fost pe staţiunile din toată ţara. Ca să se acopere de o aparentă legalitate, sindicatele au constituit o societate comercială care să administreze fostele case de odihnă şi tratament. Cele patru mari confederaţii actuale, cu excepţia Meridian, au devenit acţionare cu procente diferite la SindRomânia, societate care a exploatat staţiunile fără a le îmbunătăţi. Turismul românesc se află în degringoladă şi din cauza Sind România.

 

Călinescu - spaima sindicatelor

După 20 de ani, unii se uită în urmă cu nostalgie. Dintr-un patrimoniu estimat la peste 1 miliard de euro, acum cu greu s-ar mai putea recupera ceva. Şi totuşi există şi visători. Ştefan Călinescu s-a luptat ani de zile în instanţă pentru recunoaşterea şi recuperarea UGSR-ului. În aprilie 2010, a reuşit să demonstreze continuitatea organizaţiei.

Acţiunea lui Ştefan Călinescu dă frisoane actualilor lideri a confederaţiilor, pentru că, dacă asta înseamnă şi trecerea patrimoniului în proprietatea organizaţiei, ar însemna debutul unui lung şir de procese.

 

Cosmin Savu, Mariana Pop, Julia Nagy

reporteri ProTv

http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-cat-valoreaza-si-ce-s-a-intamplat-cu-averea-sindicatelor.html

Comentarii:

#1 Iancu Jianu 29.10.2010 10:13

Treaba cu dezbaterea succesiunii este si nu prea, pentru ca acei cumparatori, chiar daca nu au cumparat de la cei care aveau calitatea de proprietari, au avut totusi un just titlu, asadar poate opera uzucapiunea de la 10 la 20 de ani daca pot demonstra si buna-credinta in momentul cumpararii, adica faptul ca nu au stiut ca au cumparat de la un neproprietar. Imi cer scuze pentru termenii juridici folositi, dar asta-i situatia: cine are carte, are parte, deci nu e ignorant si nu poate fi manipulat de Basescu sau de alti impostori (am dat un exemplu doar).

Asa ca acum e cam tarziu cu demersurile astea, pentru ca au cam trecut 20 de ani, asa-i? Na, ca v-am dat o consultatie juridica pe gratis. 

#2 Fools' Sindicate 29.10.2010 22:12

Intr- tzara cu lideri de sindicat corupti, ce partid nu viseaza sa guverneze?!? Daca misca vreun sindicat in front cu greve, proteste, etc, ii arati liderului de sindicat dosarul si se da inapoi cu coada intre picioare. Asa sta treaba cu actualii latrai-sefi de la sindicate, care n-au nicio putere, nici macar puterea de a lupta pentru proprii lor cotizanti... 

#3 nessus 29.10.2010 22:25

@Iancu Jianu

D-aia avem justitia subnutrita; adica pe actul de vanzare-cumparare scrie destul de clar ca imobilul apartine UGSR dar eu am facut pe naivul si n-am stiut ce semnez. Iar justitia ma crede si imi da dreptate, asa cum le-a dat dreptate muuuuuuuuuultor infractori de prima speta. 

#4 Versace 30.10.2010 12:15

Telefon Versace V9 dual SIM: camera 1.3Mpx, senzor de miscare, ecran protector de cristal rezistent la zgarieturi, nou in cutie cu accesorii (incarcator, handsfree, cablu de date, husa de piele). Suporta card memorie 8Gb, functie blacklist, functie robot telefonic, lanterna, baterie 2000mAh minim 4 zile cu vorbit. Orice retea, pret 399 RON, tel 0721921257 http://telefoane.co.uk 

#5 cetateanul cinstit 1.11.2010 21:09

astept cu nerabdare sa ia fiinta o organizatie terorista ca cea din spania sau orientul mijlociu , iar pentru necunoscatori sa citeasca istoria terorismului in lume , sa bubuie toate sediile de partide ,sindicate etc. iar victime sa fie toti pungasi politici si sefi de sindicate din aceasta tara de rahat , ca doar ei si-au umplut burtile nesatule . 

#6 Alex 3.11.2010 07:59

@Iancu Jianu Da domnule Jianu, Basescu e de vina pentru jaful facut de liderii sindicali care pentru a santaja cat mai mult ne cheama pe noi sa facem greve. 

#7 cip. 3.11.2010 09:16

Intotdeauna Romania a fost condusa de *. Exceptie a fost perioada Ceausescu , care in numele unei doctrine marxist - leniniste , s-a facut ceva in tara asta . De fapt nu Ceausescu a facut , ci l-a pus pe roman sa faca. Dupa 20 ani , Tara Romaneasca este condusa tot de javre. O tara vanduta , o tara corupta , o tara in care poporul ei face politica la carciuma sau la colt de strada , o tara in care poporul plinge ca nimeni nu-i mai da nimic pe gratis , asa cum era obisnuit de-a lungul perioadei comunisto - securiste. Timp de 50 ani am fost sclavi la sovietici , a venit timpul democratiei sa fim sclavi la capitalisti. Ce poti face , popor slab ! de care altii au profitat si vor profita in continuare.

http://portalulsindical.ro/articles_309_Sindicatele-%26%23351%3Bi-afacerea-lor-de-1-miliard-de-euro-.html