Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Un cadou de la Dumnezeu

www.coronapress.ro/index.php?page=articol&id=11319

Vineri, 12 noiembrie 2010

Un cadou de la Dumnezeu

Ziua de 8 septembrie este prilej de mare sărbătoare pentru creştinii care prăznuiesc cu mare bucurie Naşterea Maicii Domnului-Sfânta Maria Mică.
În oraşul de sub Tâmpa sărbătorirea are o dublă semnificaţie întrucât, începând de astăzi 8 septembrie 2010 până la sfârşitul veacurilor, Fecioara Maria va fi ocrotitoarea municipiului Braşov. Excepţionala initiaţivă aparţine braşovenilor.

Scriitorul Mircea Brenciu, pictorul Gabriel Stan, Liviu Pandele, academicianul Alexandru Surdu, au iniţiat aceste demers excepţional şi au obţinut acordul Sfântului Sinod, al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, obţinând prin intermedierea extrem de bine susţinută a Mitropolitului Ardealului, dr. Laurenţiu Streza, vestea cea mare pentru braşoveni. ,,Maica Domnului ca Maică a Bisericii Creştine Universale, trebuie să fie şi este constituită ca un principiu de unitate a credinţei într/Unul Dumnezeu şi în Fiul Său, Domnul nostru Isus Christos. În acest punct definitoriu apare rolul excepţional al Sfintei Marii, ca Mamă a Celui prea curat. Noi ştim că nicio maică nu do¬reşte ca fiii ei să fie dezbinaţi. Cu atât mai mult Maica Domnului, care este Maica tuturor creş¬tinilor şi îi cheamă pe toţi să fie una, să fie fraţi aşa cum sunt fiii aceleiaşi mame" - afirma marele teolog ortodox Antonie Plămădeala(+).

Extraordinar! După 20 de ani, misterul ,,Miracolului de la Braşov", cum il denumea scriitorul şi politologul Stelian Tănase, poate fi dezlegat. Duhul Sfânt al Maicii Domnului a fost prezent şi in sala Teatrului Dramatic, în 8 septembrie 1990, întruchipat într/o floare aflată în mâna unui copil, când a declanşat ,,împăcarea istorică" între reprezentanţii muncitorilor şi intelectualilor din România.

Amintesc că, atunci, a avut loc simpozionul ,,Primei Întruniri a Rezistenţei Române", desfăşurat în zilele de 7 şi 8, urmaă, în 9 septembrie 1990, de un miting in Piaţaa Sfatului, din iniţiativa Mişcării ,,15 Noiembrie 1987" - presedinte al mişcării fiind subsemnatul. Constat astăzi că există o legătură tainică între ,,Miracolul"de acum fix 20 de ani şi iniţiativa de azi a braşovenilor care au promovat şi realizat în fapt ca Sfânta Fecioară Maria să fie oficial Ocrotitoarea Municipiului Braşov. Nimic nu este întâmplător şi iată că, în aceşti ani, când dezbinarea românilor are un caracter mult mai profund şi mai tragic, asemenea iniţiative capătă contur. Un contur cu atât mai subtil şi mai trainic, cu cât acesta impune ideea că românii îşi pot salva ţara şi unitatea numai prin mijlocirea credinţei străbune. Credinţă din care Maica Domnului face parte cu putere, dragoste şi puritate, încă din primele zile ale încreştinării apostolice valahe. Ca un arc peste timp, Mircea Brenciu şi Gabriel Stan, martori la ,,momentul mirific"de acum două decenii, au contribuit major ca acest Cadou de la Dumnezeu să devină o realitate pentru braşoveni: Sfânta Fecioară Maria - Ocrotitoarea Municipiului Braşov.

Mircea Sevaciuc