Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Basescu, despre recalcularea pensiilor militarilor
Basescu, despre recalcularea pensiilor militarilor
Data 23/01/2011 23:06  Autor admin  Accesari 737  Limba Global

www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-despre-recalcularea-pensiilor-militarilor-trebuie-respectata-hotararea-iccj-1070428
Sambata, 22 Ianuarie 2011

Basescu, despre recalcularea pensiilor militarilor: Trebuie respectata hotararea ICCJ

Autor: Alexandra Sandru

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata seara, ca, in cazul recalcularii pensiilor militarilor nu exista alta solutie decat aceea de a respecta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta anuntand ca acest demers este ilegal.

Surprins de un reporter al Realitatii TV la Carrefour Orhideea din Capitala, Basescu a raspuns la doua intrebari legate de decizia ICCJ de a suspenda procesul de recalculare a pensiilor militarilor.

"Nu e decat o solutie: sa fie respectata hotararea Inaltei Curti. Nimic in afara hotararii Inaltei Curti nu poate functiona", a spus Basescu.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, vineri, ca recalcularea pensiilor militarilor este ilegala, apreciind ca pensia reprezinta un drept patrimonial.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, printr-o decizie irevocabila, recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Acest lucru nu a parut insa sa-i impresioneze pe membrii Guvernului, Executivul anuntand tot vineri, dupa anuntul deciziei ICCJ, ca recalcularea pensiilor va continua, in afara de cele noua persoane care au fost implicate in proces.

Recalcularea pensiilor militarilor a declansat un scandal imens, multi dintre militari sustinand ca in urma recalcularii pensiile lor scad.

In schimb, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si premierul Emil Boc au declarat in repetate randuri ca pensiile militare nu scad in urma recalcularii, ba chiar cresc in cazul pensiilor mici.

Nemultumiti de sumele trecute pe taloanele de pensie primite in luna ianuarie, multi dintre pensionarii militari au protestat in strada.

Si partidele de Opozitie au atacat dur decizia Guvernului de recalculare a pensiilor militarilor. In timp ce PSD cere revenirea la sistemul anterior, PNL anunta formarea unei comisii de ancheta in Parlament pe aceasta tema.