Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2008 > Vasile Paraschiv refuza distinctia inmanata de Basescu
Vasile Paraschiv refuza distinctia inmanata de Basescu
Data 05/02/2011 11:52  Autor admin  Accesari 1036  Limba Global

www.antena3.ro/romania/vasile-paraschiv-refuza-distinctia-inmanata-de-basescu-considerand-ca-presedintele-este-comunist-59191.html
Luni, 1 Decembrie 2008

Vasile Paraschiv refuză distincţia înmânată de Băsescu, considerând că preşedintele este comunist

Luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv a refuzat, luni, distincţia Steaua României în grad de cavaler. Paraschiv a nu a dorit decoraţia, pe care i-o înmânase preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că şeful statului este ?un comunist la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie?.

Luni, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a înmânat o serie de distincţii unor personalităţi culturale şi artistice româneşti, printre cei decoraţi aflându-se Radu Beligan, Nicolae Manolescu, Mariana Nicolesco, Lucian Pintilie, Marin Moraru, alături de care a fost decorat cu "Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler", luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.

Traian Băsescu a ţinut un discurs după înmânarea ordinelor, care a fost urmat de un discurs de mulţumire rostit de Radu Beligan. Vasile Parashiv a luat cuvântul după încheierea discursului lui Radu Beligan.

"Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii", a spus Vasile Paraschiv.

Acesta a continuat precizând că "eu nu sunt ca un câine, căruia dacă îi dai o felie de salam el nu mai latră, tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpânului şi să furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, decoraţii, bani, funcţii etc. Eu vreau dreptatea şi adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 şi care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea făcută, m-aţi minţit şi m-aţi indus în eroare şi pe mine şi întregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-aţi respectat niciodată", a declarat Vasile Paraschiv, la microfon, preşedintelui Băsescu, citind dintr-un discurs.

Acesta a menţionat că se opreşte din citit pentru că, cu toate că este un om liber, i se interzice să vorbească.

Vasile Paraschiv a precizat că preşedintele l-a invitat la Cotroceni peste câteva zile, pentru a vorbi despre decizia sa de a refuza distincţia.

Afirmaţiile lui Vasile Paraschiv au fost primite cu rumoare de cei prezenţi la Cotroceni. Şeful statului i-a mulţumit lui Vasile Paraschiv pentru cuvintele rostite şi pentru că a participat la ceremonia de la Cotroceni şi unde i-a spus că este oricând binevenit.
Vasile Paraschiv a replicat că aşteaptă invitaţia şefului statului de a veni la Cotroceni, la care Băsescu a răspuns: "Nu, repet, sunteţi oricând binevenit".

Băsescu a ţinut să explice că el respectă însemnele statului român şi când acordă distincţii nu face acest lucru în nume propriu, ci în numele statului român.
Preşedintele i-a spus lui Paraschiv că nu Traian Băsescu i-a acordat respectiva distincţie, ci şeful statului, în numele poporului român. Băsescu a adăugat că toţi ar trebui să respecte însemnele statului român.

După acest incident, şeful statului a ciocnit o cupă de şampanie cu cei decoraţi, iar Vasile Paraschiv a distribuit presei discursul din care a citit în faţa preşedintelui. La finalul ceremoniei Vasile Paraschiv i-a returnat preşedintelui ordinul primit.
În 1977 Vasile Paraschiv s-a alăturat Mişcării iniţiate de scriitorul Paul Goma pentru apărarea drepturilor omului în România, constant încălcate şi batjocorite de regimul totalitar comunist. Paraschiv a fost primul care a militat, în 1971, pentru sindicate libere în România lui Nicolae Ceauşescu.

 

Antena3.ro

 

 

 

Comentarii

 

  1. PeCeResoare | 07 Decembrie 2008 00:00

Bai baiatule - cand Domnul PARASCHIV se ridica singur impotriva unui regim si infiinta primul si singurul sindicat liber din Romanica : SLOMR, multi tremurau doar ca ascultau asta ca stire la europa libera. Asta e diferenta intre Vasile Paraschiv, Paul Goma, Doina Cornea si inca putini. Eu sunt de acord cu despagubirile dar si cu imputarea lor catre aparatnicii care ne conduc si astazi.

  2. NSDR | 05 Decembrie 2008 00:00

nu exista nici o lupta anticoruptie ... exista doar o lupta numnita "anti-anticoruptie" condusa de basescu ! Veti infunda puscariile ! Moarte tradatorilor tarii !

  3. RICK | 04 Decembrie 2008 00:00

cine se crede acest vasile paraschiv,sa ceara el despagubiri de milioane de euro?pe toti romanii care au trait in comunism si au suferit,fizic si psihic, cine ii despagubeste?si acesti bani de unde sunt ???pentru despagubiri tot de la noi,din taxe si impozite,ca nu da basescu de la el,nici iliescu

  4. Poenaru Marin | 04 Decembrie 2008 00:00

Sunteti fff naiva doamna!
Durerea cea mare a domnului Paraschiv nu este ca a fost Basescu comunist, intrucat majoritatea am fost.
Daca nu era indemnat sa taca de catre lingaii si acolitii lui Basescu ar fi trecut sa prezinte si celelalte probleme dureroase:
- nu s-a facut nimic pentru eradicarea coruptiei si aceasta este in ascensiune;
- nu a fost condamnat nimeni (pesti mari) ca s-a imbogatit peste noapte;
- nu a fost condamnat nimeni pentru cazurile de coruptie judecate;
- nu inseamna oare nesimtire sa avem la guvernare politicieni corupti;
- sunt eliberati cu destula usurinta multi infractori din lipsa de probe.

  5. Pana Ion | 02 Decembrie 2008 00:00

Basescu a facut mult mai mult ca presedinte in comparatie cu ceilalti doi. O parte din nemultumirile exprimate de distinsul domn Vasile Paraschiv care nu a fost lasat sa spuna tot si indemnat de lingai sa taca, se regasesc la toti romanii de rand. Basescu nu trebuie condamnat pentru faptul ca a fost comunist, ci pentru ca nu si-a onorat una din cele mai importante teme ale campaniei electorale ,,Lupta anticoruptie". Aceste nemultumiri sunt:
-nu s-a facut nimic pentru eradicarea coruptiei
-lupta anticoruptie a ramas printre ultimele obiective
-coruptia la nivel inalt este in ascensiune si continua sa genereze saracie.

  6. CIINELE | 02 Decembrie 2008 00:00

Draga Antena 3. Va rog sa ii transmiteti domnului Paraschiv urarile noastre de sanatate si fericire. Suntem foarte multi care gindim la fel ca el. Tara a fost, este si va fi condusa de securisti si timpiti cu mentalitate comunista. Presidentia Romaniei este templul oportunismului si securismului din tara. Acesti dementi scelerati se folosesc de insemnele statului roman dupa bunul plac si la comanda intereselor de grup.
SCUZE Crocodilului pentru o plagiatura in scop nobil!

  7. doru cristoloveanu | 02 Decembrie 2008 00:00

BOLSHEVICI,ANARCHISHTI,CEAUSHISHTI,PUPINCURISHTI,ANUS PAUKURISHTI,PERVERSHI SEXUALI,CURISHTI,ASTA-I ADUNATURA DE POLITICIENI
ANTI-ROMANI...

  8. boieru | 02 Decembrie 2008 00:00

felicitari domnule Paraschiv....

  9. | 02 Decembrie 2008 00:00

Daca i s-a acordat aceasta decoratie de Stat înseamna ca militantismul lui anti-comunist este recunoscut atât de Stat cât si de Basescu.În fond ce doresc acum aceia care protesteaza contra lui Basescu?Ei ar fi trebuit sa pritesteze când Parisul va adus Marele Orient...

  10. voiculescu_dan | 02 Decembrie 2008 00:00

de ce nu a refuzat si precedenta medalie ,oferita tot de basescu? Eu cred ca mosul este putin senil . care din politiceni nu avea 18 ani la revolutie ,sa nu fi posedat carnetul de membru ?

  11. Corcodel cu timona | 02 Decembrie 2008 00:00

Unul care a profitat din plin de carnetul de partid fiindu-i
incredintata sefia unui mineralier -trebuie sa posede o
mare doza de ......ca sa condamne ceea ce l-a propulsat
in politica. Nu-i asa......Petre?

  12. PRORAM | 02 Decembrie 2008 00:00

Tatal meu nu avea carnet de membru. Acum ce mai ai de spus?

  13. voiculescu_dan | 02 Decembrie 2008 00:00

tatal tau ..........posibil sa fi pierdut carnetul :))) . de avut sigur a avut ,ca eu i la-m eliberat

  14. Dan | 02 Decembrie 2008 00:00

Trebuia sa-l scuipe pe basescu in ochi,dar cred ca ar fi fost greu sa-l nimereasca,ca-i spanchi.Bravo mosule!

  15. Mit | 02 Decembrie 2008 00:00

Este un exemplu incontestabil de verticalitate. Pacat ca dl. este in varsta; merita sa fie in fruntea noastra. Cati dintre noi ar fi facut asa? Am fi luat insigna si diploma si ne-am fi falit cu ea.
Dl. Paraschiv a castigat mult mai mult: respectul nostru, al poporului.
Multi ani inainte d-le Paraschiv

  16. Pitaru Ion | 02 Decembrie 2008 00:00

Felicitari domnule Paraschiv.
Sunteti un exemplu incontestabil de verticalitate, a-ti castigat respectul tuturor oamenilor de rand si al celor nepatati nu si al lingailor.
Sa ne traiti MULTI ANI!

  17. dan | 02 Decembrie 2008 00:00

RESPECT .. pentru omul asta. Nu sunt multi ca el.

  18. laurentiu m | 02 Decembrie 2008 00:00

asta da om adevarat,cu 100 de oameni ca el in guvern am ajunge cel mai respectat stat din lume,pacat ca oameni ca el se nasc odata la 100 de ani,sanatate sa i dea dumnezeu,toti capitalistii de acum sunt fie stabii de ieri din sistemul ceausist fie sunt copii sau nepoti de ai lor,mafia comunista e mai puternica decat camora italiana iar omerta la italieni e o barfa in comparatie cu lasitatea romanilor,omerta e un principiu de fidelitate,la noi e un semn al lasitatii nationale,
aratati mi cati romani fac plangere ca lucreaza la negru,ca sunt calcati in picioare la locul de munca de sefi incompetenti pusi pe functii fiindca sunt rude cu cutarica sau cutarea,cati bat cu pumnul in masa cand sunt amenintati cu datul afara daca fac greva,mai ales liderii de sindicat care si au bagat tot neamul in servici(a se vedea uzina dacia)(a se vedea primariile din romania atat rurale cat cele orasenesti,municipale,prefecturi si altele).de fapt si prin redactiile ziarelor,TELEVIZIUNILOR sufla acelasi vant,NEPOTISME.

  19. aurelia | 02 Decembrie 2008 00:00

La multi ani! pentru 1 decembrie si felicitari Domnului Presedinte Basescu. Cat despre Paraschiv....nene, e greu sa fii batran, bolnav, senil....si comunist! Faptul cum ai vorbit ieri a lasat de dorit...iar daca nu voiai sa accepti medalia nu era obligatoriu sa te prezinti! lasa-ne mai nene ca de d-astia e tara plina! Ai venit sa faci circ...sau era vre-o strategie...din ce partid faci parte?

  20. Merlin | 01 Decembrie 2008 00:00

Nene Paraschiv,esti dus rau....Personajul respectiv nu are nimic in comun cu comunismul...doar interesul propriu si interesul de clan il mana in actiunile lui...Poti dormi linistit ca nu este ,nu a fost si nu va fi niciodata comunist si nici macar social-denocrat...doar oportunist ,jucator,bautor di demagog...

  21. Johnnie | 01 Decembrie 2008 00:00

Numai un om "dus" poate face o asa gafa in fata ROMANIEI

... bine spus: "Băsescu ...respectă însemnele statului român și când acordă distincții nu face acest lucru în nume propriu, ci în numele statului român.."

  22. D.Lavrancea | 01 Decembrie 2008 00:00

Nene Paraschiv , sa-ti dea Bunul Dumnezeu multa sanatate . Toti romanii adevarati ar trebui sa faca coada la matale sa-ti pupe mana .

  23. | 01 Decembrie 2008 00:00

E bine sa mai avem si cate un reper moral,care nu-si vinde constiinta pt. nu stiu ce avantaj material.

  24. | 01 Decembrie 2008 00:00

cinste lui! putini mai sunt ca el in romania. dear johnnie, te freaca grija de fata romaniei? dar cand isi flutura basescu suvita pe afara nu-ti era jena? cand se hahaie nu te apuca jena? mult sunteti nesimtiti bai cacaniilor!

  25. Dragos din Norvegia | 01 Decembrie 2008 00:00

Bravo, domnule Paraschiv! Un fost golan din Piata Universitatii 1990, luptator anticomunist exact ca si dumneavoastra, va multumeste!
E mare lucru sa nu-ti vinzi constiinta pentru o tinichea si o hartie semnata de presedintele unei tari, oricare ar fi ea.
Dumnezeu sa va ajute, domnule Paraschiv!

  26. raul67 | 01 Decembrie 2008 00:00

" Nene Paraschiv " ai facut circ . Atat si nimic mai mult . Pacat . Presedintele ti-a dat elegant peste nas . Speram la mai mult de la tine....

  27. mrs | 01 Decembrie 2008 00:00

Nene Paraschiv ce ai facut d-ta nu are legatura cu comunistii , ai vrut in 71 sa faci un FNI (sindicat liber?)dar nu ti-a tinut iar acum ai refuzat presedintele unei tari nu are importanta cum se numeste ,Basescu e presedintele tarii in care traiesti si inca mai mananci o paine

  28. Crocodilul | 01 Decembrie 2008 00:00

Draga Antena 3. Va rog sa ii transmiteti domnului Paraschiv urarile noastre de sanatate si fericire. Suntem foarte multi care gindim la fel ca el. Tara a fost, este si va fi condusa de securisti si timpiti cu mentalitate comunista. Presidentia Romaniei este templul oportunismului si securismului din tara. Acesti dementi scelerati se folosesc de insemnele statului roman dupa bunul plac si la comanda intereselor de grup.

  29. Victoras R. | 01 Decembrie 2008 00:00

E scapat de la spitalul nr.9. Doctorii sai : Ticu Dumitrescu, Stejarel Olarau si Marian Oprea il trateaza cu grija si il invata cum sa se comporte la asemenea manifestatii. Presedintele i-a acordat prea mare atentie si rau a facut.

  31. marius | 01 Decembrie 2008 00:00

corect in numele statului au primit decoratii si chitac,stanculescu,voiculescu,vadim,etc...
pe mine de ce nu ma intrebat nimeni???????

  32. Marcel | 01 Decembrie 2008 00:00

UN ANTICOMUNIST HANDICAPAT!
CUM POATE HANDICAPATUL SA PUNA SEMNUL EGAL INTRE ILIESCU,NASTASE SI 85%DIN PSD SI BASESCU,UN FOST SIMPLU MEMBRU DE PAR

Nu este nici un comentariu.