Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > M-am lins pe degete dar nu m-am lacomit
M-am lins pe degete dar nu m-am lacomit
Data 28/02/2011 00:07  Autor admin  Accesari 734  Limba Global

www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/lider-sindical-m-am-lins-pe-degete-dar-nu-m-am-lacomit-218046.html
Luni, 28 februarie 2011

ION MOLEA, liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare povesteşte cum s-a îmbogăţit

Lider sindical: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit

de RAZVAN CHIRUTA, PETRICA RACHITA

Preşedintele celui mai mare sindicat feroviar din România recunoaşte cu detaşare că s-a umplut de bani de când îi conduce pe salariaţii CFR, în mare parte datorită „nenorocitului de comision". Într-o confesiune inedită acordată ziarului nostru, Ion Molea mărturiseşte că a închis ochii la jefuirea căilor ferate ca să obţină măriri de salarii pentru angajaţi.

Deşi nu face parte dintre liderii de sindicat care ar trebui să-şi publice averea, Ion Molea, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare, organizaţie cu 49.000 de membri, nu ascunde faptul că este un om înstărit. El susţine însă că a obţinut averea doar prin muncă. Sindicalistul ne-a primit chiar la ferma lui din comuna Botoroaga, judeţul Teleorman, pentru lămuri toate speculaţiile care s-au făcut legate de averea sa.

„Pământul pe care mi-am construit ferma e de la mama mea. A avut aici un hectar şi 45 de ari. Mai am o livadă de un hectar şi 95 de ari, o vacă din rasa Bălţată românească, pe care pot să iau şi 3.000 de lei, două vaci Holstein, care ajung şi la 2.000 de euro bucata. Am doi cai pentru care mi-aş da şi viaţa, crescătorie de găini încălzită, o scroafă gestantă şi una care a fătat. Am 25 de capre şi mai multe oi", ne enumeră, cu mândrie, Ion Molea.

Pe măsură ce vorbeşte cu noi, sindicalistul continuă să-şi amintească şi de alte bunuri de valoare pe care le are: „Am 40 de hectare de pământ arabil. Am avut cinci struţi, dar i-am tăiat, pentru că nu au produs. Am plantat o pădure din banii mei, că am văzut că fondurile europene durează prea mult să le obţii. Şi încă 536 cireşi de pădure care, peste 100 de ani, vor costa 2000 de euro metrul cub de lemn".

Ion Molea afirmă însă că a fost bogat şi înainte de Revoluţie. „Eu am avut aproape 5.000 de lei salariu pe vremea lui Ceauşescu, eram şeful Circulaţiei la staţia Bucureşti Triaj. Săptămânal, în timpul liber, vindeam 4 butelii cu 250 de lei. Am făcut asta din 1981 până în 1989. Revoluţia m-a prins cu 20.000 de dolari puşi deoparte". Luat de valul laudelor, Ion Molea a lăsat de înţeles că poziţia de lider de sindicat i-a adus numai avantaje.

Vă prezentăm mai departe dialogul purtat cu liderul de sindicat, la proprietatea acestuia din comuna Botoroaga.

"Mi-a plăcut să acumulez"

Cum aţi rezistat pe lângă acest butoi de miere care a fost CFR-ul timp de 20 de ani fără să puneţi şi dumneavoastră mâna?

Ion Molea: Eu am avut degetul mare opritor.

Asta înseamnă că pe mâna dumneavoastră este puţină miere.

I.M.: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit. Dar am şi eu o întrebare: dacă sunt aşa bogat, de ce nu m-am dus şi eu în concediu în străinătate? Vă răspund tot eu: nu pot să mă rup de animalele astea ale mele. Nu zic că nu îmi permit, dar nu am vrut să mă duc.

Aveţi mulţi bani?

I.M.: Foarte mulţi, un miliard. Poate mai mulţi, un miliard acolo. Eu cred că sunt singurul lider de sindicat care are bani la bancă din 1995 şi nu i-am scos.

Cum i-aţi obţinut?

I.M.: A fost comisionul meu. În ţara asta şi acum se poartă comisioanele astea nenorocite. Eu, banii ăştia, i-am muncit. Eu sunt unul dintre unicii lideri de sindicat care la vremea aceea, când oamenii nu aveau televizor color le-am vândut 120.000 de bucăţi angajaţilor Căii Ferate Române. Şi am primit comision. Poliţia umbla să vadă de ce încasez eu aşa mulţi bani.

Şi comisionul nu trebuia să meargă în fondurile sindicatului?

I.M.: Serios? Păi de ce? La sindicat am dat sute de televizoare gratis. Comisionul ăla a avut două părţi: în natură şi în bani. Eu am umblat să fac contractul. A fost legal. Cu asta, basta.

Comisionul dumneavoastră personal?

I.M.: Corect, foarte corect. Şi banii au crescut. Nu am ajuns la nivelul lui Becali, că nu am ştiut să mă descurc. Eu, în 1990, trebuia să exploatez mai bine. Nu am venit un sărăntoc necunoscut în sindicat. Eu am nativ calitatea asta. Mie nu mi-au plăcut băutura, femeile, ci numai să acumulez.

Am închis ochii la furturi, ca să obţinem salarii

Sunteţi lider la CFR de 21 de ani. E normal ca un tren rapid să facă azi nouă ore de la Sibiu la Bucureşti?

I.M.: Păi cine a adus calea ferată în halul ăsta?

Băsescu, Mitrea, Necolaiciuc?

I.M.: Aia e, domnule. Fiecare are vina lui, dar cea mai mare vină o are Traian Băsescu. El a făcut o greşeală, deşi avea o gândire bună atunci. Între 1998 şi 2000 (când era ministru al Transportului - n.r.), a scos o legislaţie care spunea aşa: tot ce e excedentar la calea ferată, se vinde şi cu banii obţinuţi se modernizează parcul de locomotive şi vagoane. Iar banii de la guvern merg la Infrastructură. Doar că Băsescu a plecat de la Transporturi şi bănuiala mea e că a avut tot interesul să uite de treaba asta. Am fost la el şi l-am întrebat: „Domnule Băsescu, ce facem acum?" Mi-a răspuns: „Asta e, du-te la Miron Mitrea".