Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Nu a existat nicio cerere privind prezenta in sala de plen a unor profesori
Nu a existat nicio cerere privind prezenta in sala de plen a unor profesori
Data 20/04/2011 22:27  Autor admin  Accesari 520  Limba Global

www.adevarul.ro/actualitate/politica/Guvernul_isi_asuma_raspunderea_pe_
salariile_profesorilor_Sindicalisti_din_invatamant_
nu_au_fost_lasati_sa_intre_in_sala_de_plen_0_
464953966.html

Luni, 18 aprilie 2011

Roberta Anastase: Nu a existat nicio cerere privind prezenţa în sala de plen a unor profesori

Autor: Iulian Ioncea

Emil Boc, premierul României

Premierul Emil Boc şi-a angajau luni răspunderea pe proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ şi asupra proiectului legii Dialogului Social, în două şedinţe comune consecutive. Mai mulţi profesori, membri de sindicat, au făcut cerere oficială să fie primiţi în sală la asumarea răspunderii, însă nu au fost lăsaţi să intre.
UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că la Camera Deputaţilor nu a fost depusă nicio cerere privind participarea la şedinţa de plen a vreunui reprezentant al profesorilor. "În ceea ce priveşte participarea la plen conform regulamentului trebuia depusă o cerere, iar accesul este în funcţie de numărul de locuri pe care îl avem noi la dispoziţie şi nu a existat nicio cerere", a spus Roberta Anastase.
Profesorii au afirmat că vor să participe "paşnic" la discuţiile din Parlament, dar agenţii de pază nu s-au lăsat înduplecaţi. Ei le-au explicat acestora că nu le pot permite accesul la balcoane, întrucât au nevoie de ecusoane speciale pentru a asista la lucrările Parlamentului.

Premierul Emil Boc a declarat, în plenul Parlamentului, că  proiectul care reglează salarizarea profesorilor are un caracter tehnic şi politic, rezultat din imposibilitatea majorării cu 50% a salariilor pentru profesori şi din necesitatea ca astfel de creşteri să nu fie acordate "din pix", ci să fie acoperite de resursele economiei.

Conducerea USL a decis, luni, ca niciun parlamentar de la PSD, PNL sau PC să nu participe la şedinţa de plen a Parlamentului în care Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, luni, la o întâlnire între conducerea USL şi câteva sute de profesori, că Uniunea va contesta la Curtea Constituţională, până miercuri, la ora 16.00, atât Legea de plafonare a salariilor profesorilor, cât şi Codul de Dialog Social.

Premierul Emil Boc a declarat recent că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, "într-un cuantum şi pe parcursul unui interval" care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia.

Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat în justiţie majorarea salariilor.

Comentarii:

Goe2011-04-18 18:44:20Atata raspundere...in fata cui raspund cei care iau aceste decizii care pe zi ce trece ne \"omoara\"...ce patesc ei pentru decizile proaste care le iau???nu am auzit,ca cineva care a luat decizii aiurea in tara asta, sa pateasca ceva,sa plateasca cumva...mare pacat...ar trebui pedepsiti pentru ceea ce fac

Che2011-04-19 14:14:14Gunoaie portocalii si unguresti...De prindeti Parlamentu la anu` va vanez pe toti si de stiu ca-i ultimu lucru pe care-l fac!