Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2001 > CNS Cartel Alfa a rupt ieri acordul cu Guvernul
CNS Cartel Alfa a rupt ieri acordul cu Guvernul
Data 21/10/2010 18:13  Autor admin  Accesari 723  Limba Global

Sambata, 5 mai 2001

Pacea sociala ravnita de PDSR se spulbera:

CNS Cartel Alfa a rupt ieri acordul cu Guvernul

• Pana la jumatatea lui mai, si celelalte confederatii ar putea sa-i urmeze exemplul

Anca GRÅDINARU

Comitetul confederal al CNS Cartel Alfa" a decis ieri sa rupa Acordul Social incheiat cu Guvernul la 19 februarie a.c. Decizia a fost luata de reprezentantii a peste 80 la suta din organizatiile membre ale confederatiei sindicale. In plus, Cartel Alfa" a hotarat ca pe 11 mai sa organizeze mitinguri de protest la Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Deva, Targoviste si Roman.

Conform unui comunicat transmis ieri de confederatie, motivele care au stat la baza acestor decizii sunt: promovarea in Legea pensiilor a unor masuri antisociale, blocarea aplicarii Legii tichetelor de masa in sectorul bugetar (invatamant, sanatate etc.), in societatile comerciale si in regii autonome". Totodata, CNS Cartel Alfa" doreste reasezarea grilei de impozitare a salariilor si reducerea TVA la produsele de baza. Alte masuri vor fi luate de confederatie pe 16 mai a.c., cand se va stabili calendarul de actiuni pentru perioada urmatoare. Tot ieri, confederatia condusa de Bogdan Hossu a decis sa depuna o plangere la Comitetul de Libertati Sindicale al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Plangerea este formulata impotriva Guvernului si reclama nerespectarea conventiilor OIM cu privire la protectia salariatului fata de responsabilitatile pe care le are angajatorul in raport cu el".

Referitor la blocarea dialogului social dintre sindicate si Guvern, Bogdan Hossu a declarat ca premierul fie nu a urmarit cu foarte mare atentie, fie nu a fost informat corect asupra a ceea ce doresc sindicatele".

Pe de alta parte, pe adresa confederatiei a sosit ieri o instiintare din partea Guvernului in care se precizeaza ca reprezentantii Executivului doresc sa se intalneasca saptamana viitoare cu liderii sindicali. O pozitie asemanatoare Cartelului Alfa" a avut-o ieri si BNS. Principala nemultumire a liderilor acestei confederatii este neacceptarea de catre Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a amendamentelor propuse de BNS la Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca, in cazul in care aceasta situatie se va mentine, la Consiliul National din 17, 18 mai, confederatia va lua in calcul si organizarea de actiuni de strada, dar si ruperea Acordului Social cu Guvernul.

Pana atunci, BNS va milita pasnic pentru indeplinirea revendicarilor sale. Liderii filialelor din tara vor incerca sa-i convinga pe parlamentarii din judete sa sustina amendamentele BNS-ului la Legea pensiilor. Totodata, confederatia doreste ca votul din Camera Deputatilor pe marginea proiectului de lege privind OUG 49/2001 (ordonanta care modifica Legea 19/2000) sa fie nominal.

In Camera Deputatilor, BNS este reprezentata de doi lideri sindicali, insa acestia nu au reusit sa se impuna in fata Comisiei de Munca. Vizavi de situatia celor doi, deputatii PDSR Ion Radoi si Dumitru Chirita, vicepresedintele BNS Matei Bratianu a declarat: PDSR nu-si poate permite sa-i izoleze in partid. Ei, impreuna cu alti 30-40 de sustinatori, vor forma un grup in partid".

Celelalte doua mari confederatii sindicale, CNSLR-Fratia si CSDR, nu au luat inca o decizie privind Acordul social. Aceasta problema ar putea fi pusa in discutie pe 9 mai - de catre CNSLR-Fratia si pe 14 mai - de catre CSDR, in cadrul Biroului Executiv National.

Secretarul de stat Ion Giurescu il ameninta pe Bogdan Hossu cu excluderea de la negocieri

Referitor la decizia Cartelului Alfa" de a rupe Acordul Social cu Guvernul, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Ion Giurescu, a declarat, ieri, unui post de televiziune, ca liderul confederatiei, Bogdan Hossu, ar putea sa nu mai stea alaturi de noi la masa negocierilor". Conform unui comunicat de presa formulat ieri de Ministerul Muncii, Giurescu a precizat ca pretutindeni in lume rolul sindicatelor si al patronatelor este unul consultativ, nicidecum decizional". (A.G.