Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2001 > Apacistele risca sa ramana fara sediul de sindicat
Apacistele risca sa ramana fara sediul de sindicat
Data 21/10/2010 18:40  Autor admin  Accesari 717  Limba Global

Miercuri, 18 iulie 2001

Folosite mai mult in campanii electorale
„Apacistele“ risca sa ramana fara sediul de sindicat

Liderii sindicali au apelat la sprijinul politicienilor

Miscarea sindicala din Romania a inregistrat in ultima vreme un sensibil declin. In afara disensiunilor interne, sindicatele mai trebuie sa lupte pentru a-si impune punctul de vedere si cu patronatele. Daca aceasta lupta ar fi una pe planul ideilor pentru a se putea gasi cea mai buna solutie pentru cei care ar trebui sa conteze in planurile ambelor tabere, angajatii, nu s-ar putea aduce nici o obiectie. De multe ori insa nu este asa. Lupta, de care am pomenit, este una dusa cu mijloace nici curate, nici ortodoxe si uneori nu se tine cont nici de lege. Un sindicat important din industria de confectii este in pericol sa-si piarda sediul, desi legea sindicatelor stipuleaza clar ca o organizatie de acest fel trebuie sa aiba un spatiu in care sa-si desfasoare activitatea in incinta intreprinderii respective.

Scrisoare deschisa presedintelui Romaniei

Federatia Sindicatelor din Confectii si Tricotaje „UNICONF“ impreuna cu patru dintre principalele confederatii sindicale - Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), CNSRL-Fratia, Cartel „Alfa“ si Blocul National Sindical - au adresat o scrisoare deschisa presedintelui tarii, primului-ministru, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale si ministrului Justitiei, in care le aduc la cunostinta situatia Sindicatului Liber SCTB de pe platforma APACA. Respectivul protest, spre deosebire de Acordul social, este semnat de toti liderii sindicali importanti precum Dumitru Costin, Bogdan Hossu, Marius Petcu si Iacob Baciu. Acest sindicat cel mai mare din industria de confectii si tricotaje din Romania reprezinta aproximativ 5000 de membri de pe platforma APACA. „Activitatea sa l-a deranjat probabil pe managerul SC Faberom SA, Danut Cernea, care se straduieste, prin diferite metode, sa-l desfiinteze“, a afirmat Gheorghe Nastase, presedintele Federatiei UNICONF, care a mai precizat ca, „in acest scop, directorul Cernea a creat un sindicat „fantoma“, condus de jurista societatii“. Astfel, potrivit liderului Nastase, directorul Cernea „a conditionat angajarea noilor salariati de aderarea la sindicatul infiintat de el si a refuzat sa negocieze drepturile salariale din Contractul colectiv de munca cu Sindicatul Liber SCTB. Pe de alta parte managerul „i-a obligat prin diferite forme de constrangere pe salariatii SC Faberom SA sa se retraga din Sindicatul Liber SCTB“. Fiecare persoana este libera sa se asocieze si sa adere la organizatia profesionala care, considera el, ii poate apara cel mai bine drepturile. De aceea, intr-o prima faza Sindicatul Liber SCTB nu a ripostat in nici un fel, continuandu-si in mod normal activitatea.

Doua camere absolut necesare conducerii Faberom

Directorul Faberom SA nu s-a oprit insa aici. Mai intai a incercat sa-i denigreze pe liderii de sindicat. Dupa aceea a gasit o forma mai buna de atac: obtinerea sediului sindicatului. Cele doua camere in care isi desfasoara activitatea sindicatul sunt revendicate de directorul Cernea pe motiv ca societatea este proprietarul spatiului, desi nu are nici un titlu legal in acest sens. Liderul sindical sustine ca „acest sediu a apartinut miscarii sindicale din momentul infiintarii fabricii, adica de peste 50 de ani. Chiar daca nu ar fi asa, patronatul este obligat potrivit legii sindicatelor sa asigure un spatiu pentru desfasurarea activitatii organizatiei in incinta societatii“. Pe de o parte, spatiu in litigiu nu a apartinut niciodata societatii. „Din nici un act nu rezulta ca spatiul in care isi desfasoara activitatea sindicatul este in proprietatea SC Faberom. Incheierea unor contracte generice, fara sa se identifice suprafetele, dupa bunul plac al celui care are posibilitatea sa ofere mai mult, reprezinta o procedura cu consecinte negative“, este concluzia la care ajunge Sindicatul Liber SCTB. De asemenea, APAPS-ul este acuzat de sindicat pentru ca nu a intervenit cu fermitate in clarificarea acestei situatii. Sindicatul adauga ca pentru sediul in care isi desfasoara activitatea are contract in vigoare si a efectuat platile la zi. Cu toate acestea, societatea comerciala intrerupe in mod abuziv telefoanele sindicatului pentru a-l impiedica sa co-munice. „Din data de 1 iunie 2001 au fost taiate telefoanele, iar in prezent neavand titlu de spatiu, sunt amenintati cu intreruperea curentului electric si a energiei termice. In vara anului 2000 acelasi director a oprit apa de la fantanile arteziene de pe platforma, iar putul de apa a fost ingradit si pazit“, au mentionat sindicalistii.Solicitat pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la situatia creata, directorul Danut Cernea nu a fost de gasit. Aflat cu un picior in strada si in pericol de a ramane fara sediu, Sindicatul SCTB a apelat la sprijinul politicienilor care, nu de putine ori, au beneficiat si de „baia de adulatie“ a „apacistelor“, reprezentantii sindicalistilor solicitand doar dreptul de a beneficia de sediul pe care il ocupa in mod legal. In cazul in care demersul va fi infructuos, liderii au anuntat ca isi vor extinde protestul la organismele sindicale internationale, la Organizatia Internationala a Muncii precum si la Parlamentul European.

Luminita Valcea