Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2005 > Ministrul Industriilor, nemultumit de uzinele brasovene de armamemt
Ministrul Industriilor, nemultumit de uzinele brasovene de armamemt
Data 16/05/2011 02:44  Autor Monica PETCU  Accesari 772  Limba Global

www.mytex.ro/expres/ministrul-industriilor-nemultumit-de-uzinele-brasovene-de-armamemt_132890.php

Luni, 29 august 2005

Ministrul Industriilor, nemultumit de uzinele brasovene de armamemt

Potrivit afirmatiilor ministrului Seres, in urma vizitelor efectuate la Metrom, Carfil, Top Therm, IAR Ghimbav, Tohan Zarnesti, Rompiro Victoria si UPS Fagaras, la aceste societati domneste o indiferenta totala in privinta promovarii de proiecte care sa determine o relansare a productiei de armament: „Cred ca principala problema este mentalitatea invechita la nivelul conducerii acestor uzine, care continua sa astepte un impuls din partea Ministerului Apararii Nationale, impuls care se pare ca nu va veni prea curand”.

Dezinteres total

Un aspect relevant care denota, in opinia ministrului Seres, ca directorii generali ai firmelor nu sunt interesati de redresare este faptul ca nici unul nu a fost de gasit in timpul vizitei pe care a efectuat-o: „Nici in cazul administratorilor speciali nu este o situatie mai fericita, deoarece doar doi-trei dintre acestia ne-au onorat cu prezenta! Poate ca acum vor motiva ca n-au fost invitati, dar nu cred ca era nevoie de o astfel de formalitate, atata vreme cat in fisa postului lor scrie ca trebuie sa monitorizeze modul in care se reorganizeaza societatile”. Nici prestatia celor prezenti la discutii nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, unii directori nefiind in stare sa prezinte un plan de afaceri sau un program de dezvoltare actualizat: „Spre exemplu, la Tohan Zarnesti ne-a fost prezentat un program de investitii care includea toate cele 300 de active din patrimoniul fabricii, in timp ce aici doar un numar de trei mai functioneaza, iar in caz de redimensionare a productiei se poate extinde la maximum sase”.

Se schimba directorii

Ca urmare a deficientelor constatate, ministrul Economiei a anuntat ca are in vedere schimbarea in urmatoarea perioada a administratorilor speciali de la Carfil, Toptherm si Tohan, precum si modificarea structurii unor consilii de administratie de la aceste societati. Daca in cazul intreprinderilor brasovene pasivitatea si indiferenta raman cuvintele cheie, Seres a afirmat ca nici la nivel central, respectiv la Companiei Nationale Romarm nu s-au inregistrat rezultate mai bune: „Acolo am schimbat conducerea la inceputul anului si acum ar trebui sa primim un raport al primelor luni de activitate. Inca nu dispunem de acest document, dar nu pot sa am o parere foarte buna atata vreme cat vineri mi s-a spus ca toata conducerea este implicata in organizarea vizitei la Brasov, iar acum am langa mine doar pe presedintele Consiliului de Administratie al Romarm, Aurel Cazacu, care ocupa si functia de sef al Directiei de productie armament din cadrul MEC”.

UPS Fagaras tergiverseaza semnarea unui contract de 20 milioane USD
Seres a precizat ca Romarm a fost infiintata cu scopul de a coordona activitatile de export ale industriei de armament din tara, mai ales ca multi dintre directorii comerciali ai societatilor patronate nu stiau sa deruleze astfel de operatiuni: „Din pacate, pana acum la acest nivel nu s-a judecat niciodata pe principii comeciale, asa ca nici discutiile cu partenerii straini nu se deruleaza in mod corespunzator, nici nu se gasesc solutii pentru redersarea productiei. Astfel, la UPS Fagaras exista un contract de 20 de milioane de dolari cu parteneri americani a carui semnare treneaza din martie! In locul acestor investitori straini, eu nici macar nu as mai sta de vorba cu ei! Cred ca, daca nu ar mai exista CN Romarm, Pirochim Victoria ar fi avut tot o activitate la nivel zero, iar Tohanul nu ar utiliza doar trei active din 300, in timp ce la Carfil restructurarea ar fi mereu amanata...”.

Proiect de redresare a industriei de armament

La randul sau, Aurel Cazacu a impartasit parerea ministrului, care a dat o nota extrem de proasta industriei de aparare, el precizand ca raportul prezentat recent de noul sef al Romarm nu a fost unul convingator, astfel incat membrii CA-ului au solicitat precizari suplimentare: „Daca nu vor fi suficiente ii vom propune d-lui ministru sa schimbe din nou conducerea!”. De altfel, o serie de directori din Romarm au fost deja schimbati, in baza unor evaluari efectuate de catre reprezentantii Directiei pentru productie de aparare din cadrul ministerului. Seres a anuntat ca a dat termen pana pe 7 septembrie conducerii CN Romarm sa pregateasca un raport de redresare a activitatii, raport care urmeaza sa fie integrat in strategia nationala de aparare, ce va fi adoptata in aceasta toamna. Ministrul a precizat ca se are in vedere renuntarea la unele active, mai ales ca nu mai sunt utilizate in industria de aparare, ci in cea civila, precum si privatizarea unor unitati, pentru care au fost initiate discutii cu parteneri straini.

Redimensionarea personalului

Seres spune ca este necesar sa fie clarificate urgent problemele sociale, respectiv sa se stabileasca nucleul de baza, personalul care este considerat de interes strategic si care in prezent este tinut acasa primind salarii compensatorii. „In Brasov exista in jur de 2.500 de astfel de angajati. Parerea mea este ca aceste nucelele de baza trebuie sa fie redimensionate, pentru ca ele nu ar trebui sa cuprinda personalul de paza, cum s-a inteles in unele cazuri. Din punctul meu de vedere este mai simplu sa nu mai dam banii pe salarii compensatorii, ci sa investim in retehnologizare, cum ar fi cazul uzinei Metrom, unde este nevoie de 12 miliarde de lei pentru a finaliza laminorul”. Dupa redimensionarea personalului, potrivit afirmatiilor ministrului, se va trece si la evaluarea oportunitatii mentinerii unor active, multe dintre ele abandonate, astfel incat ele pot sa fie ori scoase la vanzare, ori cedate administratiilor locale pentru a se sterge datoriile catre bugetele locale.

Monica PETCU