Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Sefa de la Pensii, Doina Parcalabu, ignora total sentintele judecatoresti
Sefa de la Pensii, Doina Parcalabu, ignora total sentintele judecatoresti
Data 04/06/2011 13:40  Autor admin  Accesari 710  Limba Global

www.agentia.org/anchete/sefa-de-la-pensii-doina-parcalabu-ignora-total-sentintele-judecatoresti-403.html

Joi, 14 ianuarie 2010

Sefa de la Pensii, Doina Parcalabu,
ignora total sentintele judecatoresti

Directoarea CNPAS refuza sa puna in aplicare doua decizii al Curtii de Apel, desi acestea au titlu executoriu * Instanta a stabilit ca Doina Parcalabu a emis doua ordine administrative in mod cu totul abuziv

Agentia de Investigatii Media prezinta un caz tipic in care un inalt functionar al statului ignora cu nonsalanta legea. Este vorba despre sefa Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu, care refuza sa puna in aplicare doua sentinte judecatoresti, cu toate ca acestea au titlu executoriu.

Sentintele judecatoresti privesc doua ordine administrative ale Doinei Parcalabu emise impotriva directorului de la Directia Contencios Administrativ si Executare Silita CNPAS, Gheorghe Danut Radu, care, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, a dezvaluit mai multe ilegalitati comise in cadrul Casei de Pensii. Primul ordin al Doinei Parcalabu, nr. 674, dateaza din luna mai a anului 2009. Prin intermediul acestui act, sefa de la Casa de Pensii a decis ca directorului Gheorghe Danut Radu, care este si presedintele Sindicatului Salariatilor din CNPAS, sa ii fie redusa indemnizatia de conducere de la 50% la 1%. Masura a fost una singulara, nici un alt functionar nefiind in aceasta situatie. Directorul a contestat ordinul in instanta, Curtea de Apel Bucuresti hotarand, prin sentinta civila nr. 3960 din 17.11.2009, anularea actului administrativ emis de Doina Parcalabu. Cu toate acestea nici pana in prezent hotararea judecatoreasca nu a fost pusa in aplicare, fapt care l-a determinat pe Gheorghe Danut Radu sa se adreseze din nou instantei, cerand ca CNPAS sa fie obligata sa puna in aplicare sentinta Curtii de Apel.

Al doilea ordin, aceeasi poveste

Cel de-al doilea ordin al Doinei Parcalabu impotriva lui Gheorghe Danut Radu a fost emis in august 2009. Dupa ce i-a taiat indemnizatia de conducere, sefa CNPAS l-a suspendat din functie pe directorul Gheorghe Danut Radu. Interesant este insa modul in care a actionat Parcalabu. Astfel, la 26 august 2009, directorul Radu a fost internat de urgenta in spital, detaliu ce a fost comunicat Directiei Resurse Umane din cadrul CNPAS. In aceeasi zi, Doina Parcalabu a emis ordinul nr. 857 prin care directorul a fost suspendat din functie. De asemenea, Parcalabu a dat dispozitie ca biroul lui Gheorghe Danut Radu sa fie sigilat. Ordinul a fost contestat si de aceasta data in instanta, iar Curtea de Apel Bucuresti, prin sentinta 4067/20.11.2009, a decis suspendarea actului emis in august 2009. Numai ca si in cazul de fata decizia judecatoreasca a fost ignorata de Doina Parcalabu. Astfel, Gheorghe Danut Radu a deschis o noua actiune la Judecatoria Sectorului 2 prin care cere ca CNPAS sa fie obligata sa puna in aplicare si aceasta sentinta a Curtii de Apel Bucuresti. Pe de alta parte, trebuie precizat ca, la randul ei, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a stabilit ca suspendarea din functie a lui Gheorghe Danut Radu s-a facut in mod abuziv, nefiind respectate prevederile legale. Aspect care nu conteaza insa deloc pentru Doina Parcalabu, dupa cum s-a putut vedea.

De unde i se trage

Cele doua ordine ale Doinei Parcalabu impotriva lui Gheorghe Danut Radu au fost determinate de anumite actiuni ale directorului de la Directia Contencios si Executare Silita din CNPAS. De-a lungul timpului, acesta a dezvaluit mai multe ilegalitati comise de fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu, un bun prieten de-al Doinei Parcalabu. Tot in urma unor sesizari ale lui Gheorghe Danut Radu, sefa Casei de Pensii a ajuns sa fie cercetata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar care priveste mai multe fraude comise cu ocazia achizitionarii de catre CNPAS a unor noi sedii.

Andrei Ghiciusca

George Tarata