Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Pus sub invinuire fara sa fie audiat
Pus sub invinuire fara sa fie audiat
Data 04/06/2011 13:45  Autor admin  Accesari 1124  Limba Global


www.agentia.org/anchete/pus-sub-invinuire-fara-sa-fie-audiat-1187.html

Vineri, 19 februarie 2010

 

Pus sub invinuire fara sa fie audiat

 
Cum lucreaza Politia mana-n mana cu Doina Parcalabu


Un director de la Casa de Pensii este urmarit penal desi nu a fost audiat nici macar o data * Politistii au dat curs unei plangeri formulate de sefa de la Pensii, Doina Parcalabu * "Invinuitul" a dezvaluit, in trecut, ca ea a fost implicata in mai multe ilegalitati * Renumitul avocat Ioan Mustata comenteaza abuzul autoritatilor

Un director din cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) s-a trezit cu dosar penal fara a fi audiat nici macar o singura data. Politistii de la Sectia 1 au incalcat in mod flagrant prevederile Codului de procedura penala, dupa cum se va putea vedea in cele ce urmeaza. Cazul a ajuns deja si pe masa procurorului sef al Parchetului Sectorului 1.


Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a formulat o plangere penala impotriva directorului Directiei Contencios si Executare Silita din CNPAS, Gheorghe Danut Radu, dupa ce acesta a infiintat Sindicatul Salariatilor din institutie. Mai exact, Doina Parcalabu sustine ca Gheorghe Danut Radu nu putea sa detina, concomitent, functia de director si de presedinte al sindicatului. Asta desi exista hotarari judecatoresti si avize ale institutiilor de specialitate care arata exact contrariul.


In luna octombrie a anului trecut, Gheorghe Danut Radu a primit o citatie prin care i se cerea sa se prezinte la Sectia 1 Politie pentru a fi audiat intr-un dosar constituit in urma unei plangeri penale formulata de Doina Parcalabu. Acesta a luat legatura cu politistiul care instrumenta cazul, subcomisarul Ionel Rapeanu, cei doi stabilind sa amane data audierii. "In urma discutiei telefonice s-a stabilit ca ulterior, acesta, tot telefonic, sa ma anunte cand sa ma prezint la audiere", arata Gheorghe Danut Radu, in reclamatia trimisa la procurorul sef al Parchetului de pe langa Sectorul 1.


De asemenea, cei doi au cazut de acord ca Gheorghe Danut Radu sa puna la dispozitie documente privind legalitatea infiintarii sindicatului si acte din care sa rezulte ca poate detine in acelasi timp functia de director in CNPAS si de presedinte al organizatiei. Lucru care de altfel s-a si intamplat, Radu trimitand prin posta hotararea judecatoreasca de constituire a sindicatului, dovada reprezentativitatii la nivel de unitate si a afilierii la Federatia Sindicatelor din Administratia Publica, precum si avizul acesteia din urma din care rezulta ca directorul din CNPAS poate sa detina si functia de presedinte al sindicatului din institutie.


Citatie in calitate de invinuit


Totusi, peste cateva luni, mai exact pe 18 ianuarie 2010, Gheorghe Danut Radu a primit o citatie de la Sectia 1 Politie, prin care era chemat la audieri. Interesant este insa ca, de aceasta data, directorul din CNPAS avea calitatea de invinuit. Fara a-l audia nici macar o data, subcomisarul Rapeanu a trimis dosarul la Parchet cu propunerea de incepere a urmaririi penale. Propunere care de altfel a si fost aprobata, cercetarile fiind efectuate in prezent de subcomisarul Ionut Petrescu, de la aceeasi Sectie 1.


Ioan Mustata: "Dreptul la aparare este garantat"


Contactat de Agentia de Investigatii Media, subcomisarul Petrescu sustine ca legea a fost respectata in totalitate. In schimb, unul dintre cei mai renumiti avocati din Romania, maestrul Ioan Mustata, considera ca, in mod logic si normal, persoanele impotriva carora s-a depus o plangere penala ar trebui sa fie audiate in timpul actelor premergatoare. "Dreptul la aparare este garantat de articolul 6 din Codul de procedura penala. Organele de urmarire penala, Politie sau Parchet, efectueaza in asemenea cazuri acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Se audiaza diverse persoane si se administreaza probe. Logic si normal este ca si persoana vizata sa fie chemata la audieri inainte de a se incepe urmarirea penala. De fapt, principiul echitatii arata ca trebuie ascultate toate persoanele pentru a se afla adevarul", ne-a declarat Ioan Mustata.

Doina Parcalabu: "Doar bucati de adevar"


 

Am stat de vorba si cu sefa CNPAS in legatura cu plangerea penala formulata impotriva directorului. Doina Parcalabu sustine ca sindicatul al carui presedinte este Gheorghe Danut Radu nu este unul reprezentativ si ca s-a constituit ilegal. "Domnul Radu spune doar bucati de adevar. Puse cap la cap, ele nu releva adevarul. Sindicatul sau nu este unul reprezentativ. Nu este nici legal constituit", ne-a declarat Doina Parcalabu.

<

Nu este nici un comentariu.