Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Dezbaterile din Senat pe tema imprescriptibilitatii omorului au deviat in mod 'artificial si mincinos'
Data 15/06/2011 18:37  Autor admin  Accesari 641  Limba Global

www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/69675-Monica-Macovei-Dezbaterile-din-Senat-pe-tema-imprescriptibilitatii-omorului-au-deviat-in-mod-artificial-si-mincinos.html
Duminică, 12 Iunie 2011

Monica Macovei: Dezbaterile din Senat pe tema imprescriptibilităţii omorului au deviat în mod 'artificial şi mincinos'

Dezbaterile din Senat pe tema proiectului legislativ privind introducerea imprescriptibilităţii omorului au început să devieze în mod ''artificial şi mincinos'' în sensul retroactivităţii, a declarat, duminică, la o dezbatere organizată de Asociaţia 21 Decembrie 1989 cu prilejul împlinirii a 21 de ani de la 13-15 iunie 1990, europarlamentarul PDL Monica Macovei.

Monica Macovei a subliniat că acest proiect legislativ de modificare a Codului Penal, pe care ea l-a scris şi care a fost depus de mai mulţi parlamentari PDL, se aplică numai infracţiunilor cărora nu li s-a împlinit încă termenul de prescripţie, în contextul în care "în declaraţii politice, la Senat" s-a discutat faptul că ar fi retroactiv.

În acelaşi context, europarlamentarul PDL a arătat că, în ceea ce priveşte infracţiunile de omor comise în decembrie 1989, nu este nevoie ca magistraţii care au aceste dosare să aştepte schimbarea legii pentru a-i pedepsi pe vinovaţi.

Decizia CEDO din 24 mai spune că crimele din 1989 nu se prescriu niciodată. Asta înseamnă că nu trebuie ca cineva să aştepte modificarea legii, asta înseamnă pentru judecătorii şi procurorii care au aceste dosare că trebuie să treacă la treabă, trebuie să finalizeze probaţiunea, să trimită în judecată şi judecătorii nu pot invoca prescripţia în acest caz", a spus ea, subliniind că legislaţia CEDO are prioritate în faţa dreptului intern român.

Monica Macovei a precizat că, în aceeaşi Decizie a Curţii se mai arată că au trecut perioade îndelungate de timp în care în dosarele respective nu s-au făcut investigaţii, subliniind că toţi procurorii şi judecătorii care nu au făcut nimic pentru pedepsirea vinovaţilor ar trebui cercetaţi şi traşi la răspundere.

"Consiliul Superior al Magistraturii are în mână toată răspunderea disciplinară a magistraţilor şi trebuie să sancţioneze orice judecător sau procuror care se face vinovat de împlinirea termenului de prescripţie", a afirmat ea.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş precizat că aşteaptă ca, în foarte scurt timp, CEDO să se pronunţe şi în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. AGERPRES