Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > 0 Sindicate vs Putere, o afacere profitabila pentru sefi si politicieni
0 Sindicate vs Putere, o afacere profitabila pentru sefi si politicieni
Data 23/06/2011 10:29  Autor Sorin Manea  Accesari 946  Limba Global

http://www.financiarul.com/templates/default/images/logo.png
www.financiarul.com/articol_46915/sindicate-vs-putere-o-afacere-profitabila-pentru-sefi-si-politicieni.html
Luni, 28 iunie 2010

Sindicate vs Putere, o afacere profitabila pentru sefi si politicieni

de Sorin Manea

Cine ne apara interesele? Sute de sindicate manevreaza afaceri pe spatele muncitorilor si pe banii contribuabililor

Lipsa de atitudine a sindicatelor in fata solutiilor guvernantilor ne determina sa aruncam din nou o privire asupra miscarii sindicale de dupa 1990. Au mai ramas doar liderii conectati la banii publici si la cei ai sindicalistilor. Sunt tot aceiasi care in 25 decembrie 1989 au destituit conducerea UGSR si, in martie 1990, au infiintat CNSLR. De aici se desprind marile confe­de­ratii. „Financiarul’’ va dezvaluie ince­pand de astazi ce masini de bani au ajuns sa fie sindicatele.

Daca tot este sa punem punctul pe „i”-ul de la criza, realitatile mileniului III ne arata ca miscarea sindicala si-a pier­dut incet, dar sigur din repre­zen­tati­vitatea celor care platesc cotizatii, de­venind un conglomerat de afaceri de tip holding sau chiar multinationale sub­jugate propriilor interese.

Ne intrebam de ce mai toate mis­carile sindicale esueaza de mai bine de 10 ani, mai devreme sau mai tarziu… si cate guverne au trantit…?

De la confederatii, federatii si sin­dicate aproape toate entitatile au in­cer­cat gustul afacerii ca patroni sub pre­textul sprijinirii muncitorimii. Unii din­tre lideri au prins gustul afacerilor atat de mult incat au devenit chiar ei patronii muncitorilor carora, chipurile, le repre­zinta interesele in fata guvernului.

Prin­se in menghina muncitorilor cotizanti si a guvernului furnizor de contracte, sin­di­catele adopta mai degraba politica pa­tronala decat pe cea social-sindicala.

Sindicatul cu de toate

Asa cum sta bine oricarei afaceri de „holding”, oferta firmelor trebuie sa ras­pun­da cererii din interiorul organizatiei, asa ca sindicatele au pus bazele unor socie­tati comerciale adaptate realitatilor eco­nomice romanesti in toate momen­tele ei: de la tichete de masa, imobiliare, turism si pana la fonduri de pensii pri­vate. Spre exemplu, Confederatia Na­tionala a Sindicatelor Cartel Alfa (CNS Cartel Alfa), condusa de Bogdan Iuliu Hossu, este prezenta prin intermediul „carte­lului” in diferite societati co­merciale, dar sindicalistii au prins fra­iele si in alte afaceri private. Asa se face ca in momentul de fata CNS Cartel Alfa este actionar direct la o serie de firme pros­pere. La Accor Services SRL, socie­tate infiintata in anul 1998, Cartel Alfa este asociata cu 8,65% alaturi de Accor SA (81,86%), Accor Services Partici­pations SAS (1,7%) si Societate Francaise de Participations et D’investissments Europeens 7,79%, avand ca obiect de activitate „emiterea, gestionarea si inre­gis­trarea tichetelor de valoare, exclu­zandu-se activitatile de brokeraj al garan­tiilor pe piata financiara in numele al­tora si activitati conexe, brokeraj cu titlu­ri, brokeraj cu bunuri si activitati ale biro­urilor de schimb”.  Statul a lovit pu­ternic in afacerea sindicalistilor astfel ca retragerea tichetelor de masa de la bugetari a afectat direct si afacerea Accor.


A picat si pilonul II

Se vede treaba ca sindicalistii au prins ideea afacerilor cu bonurile de masa la momentul potrivit. Nici pilonul II de pensii nu le-a scapat, asa ca au infiintat o societate care sa administreze banii contribuabililor reprezentati de Cartel Alfa. Ca sa va lamuriti cata repre­zentativitate in randul muncitorimii mai are confederatia, va amintim ca fir­ma AG2R Fond de Pensii SA a reusit sa stranga doar 1.127 de adeziuni la pro­priul fond de pensii. „La finalul cam­paniei initiale de aderare in sistemul pilo­nului II, Fondul de Pensii Adminis­trat Privat ALFA avea 1.127 de parti­cipanti din care 91 proveniti din pro­cesul de repartizare aleatorie. Toti cei 1.127 de participanti au fost informati in lega­tura cu hotararea  AG2R Fond de Pen­sii SA de incetare a activitatii de admi­nistrare a Fondului de Pensii Admi­nistrat Privat ALFA si solicitarea retra­gerii autorizatiei de administrare, pre­cum si asupra procedurii care le va fi aplicata”, arata Comisia de Supra­ve­ghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Lista cu firme este atat de lunga incat spatiul nu ne permite sa acordam importanta cuvenita tuturor afacerilor dez­voltate de CNS Cartel Alfa prin organizatiile teritoriale.


Pomeni de milioane de euro de la stat

Pe de alta parte, sindicalistii de la Car­tel Alfa sunt prezenti in cunoscuta com­panie SIND Romania SRL cu 27,9% din actiuni, alaturi de CNSLR Fratia (36,87%), Confederatia Sindicatelor De­mo­­­­­cratice din Romania (CSDR) cu 17,44%, Blocul National Sindical (BNS) cu 17,44% si Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania (0,35%). Admi­nis­trator figura la Ofi­ciul Registrului Co­­­­mer­­tului chiar Bog­dan Iuliu Ho­ssu, care prin aceas­ta socie­tate in­caseaza de la Ministerul Mun­­cii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), de la Ca­sa Nationala de Pen­sii si alte Drep­turi de Asigurari So­ciale in jur de 20 de milioane de euro anual intr-o simu­lare de licitatie. Mai concret, in fiecare an, dupa aprobarea bugetului Minis­terului Muncii, se organizeaza licitatii pentru „servicii de tratament balnear, cazare si masa” in statiuni balneocli­ma­terice. De fiecare data se prezinta si SIND Romania SRL care ia cam 30% din bugetul pus la bataie de MMFPS. Potul final pe 2009 este de 222.058.000 lei fara TVA, iar serviciile includ atat trata­men­tul balnear, care este scutit de TVA, cat si masa si cazarea, taxate cu TVA la hotelurile sindicale. Suma totala ajunge astfel la aproape 280 de milioane de lei, din care SC SIND Romania SRL a luat 71.213.234 lei. SIND Romania are un numar de hoteluri admi­nistrate similar cu acela al struc­turilor aflate in lista celor care sunt sub­ventionate din bilete de tratament. Lista contine nume impor­tante din toata Romania, Hotel Carpati (Predeal), Dacia (Hercu­lane), Padis (Felix) etc. SIND Roma­nia este intre castigatori si la biletele de odihna oferite de CNPAS, in suma de 36 de milioane de lei, iar anul trecut a incasat in jur de 5.784.621 lei fara TVA pentru trei luni. Cu alte cu­vinte, statul plateste o taxa de protectie pentru a tine in frau eventualele miscari sin­dicale.

Blocul National, un fel de „ansamblu” sindical

Cu SIND Romania am facut practic tre­cerea la toate celelalte sindicate aflate mana-n mana la masa puterii, indiferent de coloratura politica a acesteia.

Blocul National Sindical (BNS) mai este actio­nar direct in momentul de fata la doar cinci societati, desi liderii BNS dovedesc mari abilitati mana­ge­riale in afacerile proprii. In afara de SIND Roma­nia, BNS a mai fost pre­zent cu 10% din actiuni la Com­pania Romana de Asi­gurari – Societate de Asi­gurare Reasi­gu­rare Cro­ma SA, ­ala­turi de celebrul an­­trenor de fotbal Mircea Lucescu (6%), Men­del­son Asaf Dany (1%), Fre­dy Robin­son (1%) si Kolal BV (82%), pe care au aban­donat-o in 2004. BNS-ul mai are 40% din actiuni la societatea Universal Expert Consult SRL alaturi de Diana Pamela Chivu (20%), sora capitanului echipei nationale de fotbal, Cristian Chivu, ABN Impresa Sociale SRL (40%). Sindicalistii de la BNS mai sunt actionari la Grupul de Formare Profesionala Master SRL, care a luat fiinta anul trecut prin participarea „fifty-fifty“, dintre BNS si societatea Master SA. Despre societatea Master SA se stie ca a fost privatizata pe ultima suta de metri a guvernului Tari­ceanu, ajungand pe mana unor spe­cialisti in valorificarile imo­biliare in domeniul cercetarii. Perso­na­jul vizat fiind Dragos Balteanu, asociat in Tower Consult, care a mai fost im­plicat prin societatea Aris Consult in ­lichi­darea Institutului de Cercetare a Modei IMOD SA, dar si a Institutului de Echipamente de Masura si Control Industrial (IEMI). Lista firmelor cu actionar direct BNS se opreste la socie­tatea BN Sind Balneo Turism SRL, infiin­tata anul trecut intr-un apartament de pe strada Pache Protopopescu.

 Fratia lor

Afacerile sindicale nu au limitari de niciun fel asa ca nici sindicalistii din CNSLR Fratia  nu au de ce sa se fereasca si au croit pe banii sindicalistilor diverse sereleuri. CNSLR Fratia este actionar la societatea Agrosind SA cu 97%, alaturi de Mihai Voicu (0,5%), Ionel Nenu (0,5%), Elena Maioru (0,5%) si Fracom SRL (1,5%). Confederatia condusa de Marius Petcu si Liviu Luca este implicata in alte afaceri derulate prin filiala centrala (Romsind Comp SRL, Fracom SRL, Eurosind Turism SRL, Sind Tour Trading SRL – cu Institutul de Studii Sindicale), filiale jude­tene sau federatii afiliate la Fratia, cum ar fi Federatia Sindicatelor Libere si Independente, actionari la Realitatea Media SA, la Algoritm SRL, Plumes SA sau Premium SA.

 Toti sunt specialisti in turism

Confederatia Sindicatelor Democ­ra­tice din Romania are, de asemenea, afa­ceri in zona turismului datorita activelor preluate de la Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (UGSR), astfel ca pe langa SIND Romania, de unde vin banii publici, CSDR-ul mai are CSDR Sind Turism SRL si 19% din actiuni la firma Union Card Services SRL, unde mai are ca parteneri pe Chrissoveloni Ion Nicolae (31%), Scripcariu Ionut (30%) si Mihailescu Laura – Nineta (20%). Confe­deratia Sindicala Nationala Meridian nu este implicata direct in afacerile derulate de celelalte confederatii, dar federatiile afiliate si sindicatele nu s-au multumit cu cotizatiile sindicalistilor si au dat nastere unor afaceri proprii. Intr-un numar viitor va vom dezvalui secretele imbogatirii liderilor sindicali, dar mai ales cat de aproape este sfarsitul acestor practici de imbogatire pe bani publici care nu se mai bazeaza atat pe sin­dica­listi, cat mai mult pe trocul cu guvernul.

 Nici grevele nu mai sunt ce-au fost odata

Conflictele de munca intre salariati si patroni sunt vechi de cand lumea. Mai exact, de cand se construiau piramidele… Un papirus care dateaza din 1150 i.H. scrie despre nemultumirea muncitorilor din satul Deir el-Medinet (la nord de Teba), unde „patron” era faraonul Ramses al III-lea. Acestia protestau pentru ca timp de 18 zile nu le-au fost platite salariile - care constau in alimente (peste uscat, grau, legume) si… farduri pentru protectia de razele soarelui. Au urmat aproape 3.000 de ani in care relatia patron-angajat era redusa la brutala sclavie. Spre sfarsitul secolului XVIII, mai exact la 1794, s-a declansat la New York greva tipografilor, ce a dat tonul  tamplarilor din New York, care au inceput grevele in 1796, urmati de dulgherii din Philadelphia in 1797 si pantofarii din New York in 1799. Pana in anii 1820, sindicatele americane s-au implicat in efortul de reducere a zilei de munca de la 12 la 10 ore. Prima greva importanta din tara noastra s-a tinut la 1893 si a fost declansata de hamalii din portul Braila. Exista istorici care afirma ca prima greva cu adevarat serioasa in Romania a fost… rascoala de la 1907. In anii 1915 -1916 numarul grevelor era mai mic din cauza slabei dezvoltari a industriei, a necunoasterii regulilor unui conflict de munca de acest gen, dar intre 1922 si 1929 s-au inregistrat 500 de greve, la care au parti­cipat peste 100.000 de muncitori. In anul care a marcat punctul culminant al crizei economice mondiale, 1933, au avut loc 92 de greve, care au afectat 272 de companii. Din motivele pe care le stim cu totii, in perioada 1948-1989 miscarea sindicala nu a avut niciun rol major in peisajul economic.

Greva minerilor din Valea Jiului (1977) si cea a muncitorilor de la Steagul Rosu Brasov (1986) au vizat indeosebi tinte politice. A venit insa momentul 1990, an in care miscarea sindicala din Romania s-a eman­cipat, dar lipsa de experienta a liderilor a dus la acapararea politica a noilor structuri sin­dicale, fapt care a favorizat aparitia unor proteste violente, cu minerii din Valea Jiului in rolul personajului negativ - 1990, 1991 si 1999. In Romania nu exista decat cifre partiale referitoare la numarul conflictelor de munca. Potrivit expertilor in piata muncii, din 1991 pana in 2005 ar fi avut loc aproape 3.500 de actiuni de protest ale sindicatelor.  Dintre toate, doar doua greve nationale. Un alt amanunt interesant, intre 1991 si 2001 au avut loc majoritatea conflictelor de munca - 3.265 - iar „varful” protestelor sindicale s-a inre­gistrat in 1999 - 653. Incepand cu 2001 si pana in 2004 numarul acestora scade considerabil, ajungandu-se la cateva zeci anual, si acelea de mica amploare. Numarul exact al grevelor, in sensul incetarii totale sau partiale a lucrului, nu este cunoscut. Retine atentia totusi ca peste 96% din conflictele de munca au fost declarate ilegale in instanta.

Cum au pornit sindicatele in ’90

Miscarea sindicala de pana in 1989 insemna peste 7,5 milioane de romani care cotizau luna de luna pentru sporirea averii detinute de UGSR.

Sindicatul „comunist” avea in conturi 4,7 miliarde de lei, la BNR si Bancorex.

La cursul dolarului de atunci inseamna nici mai mult nici mai putin decat 313 milioane de dolari. La bani se adauga un patrimoniu impresionant: 51 de case de cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihna si tratament, 34 de sedii, 291 de apartamente si 19 garsoniere, 37 de garaje cu 89 de boxe, 344 de baze sportive si 8 unitati anexe. La data de 25 decembrie 1989 este constituit oficial Comitetul National Provizoriu pentru Organizarea Sindicatelor Libere din Romania (CNPOSLR) care destituie condu­cerea UGSR si isi asuma respon­sabilitatea reorganizarii miscarii sindicale. In martie 1990, ia nastere de la „zero” Confe­deratia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR), iar in luna iulie se orga­nizeaza un congres in urma caruia Victor Ciorbea este propulsat in functia de presedinte al CNSLR. Miron Mitrea infiinteaza Confe­deratia Sindicatelor Indepen­dente Fratia (CSI Fratia) si tot atunci ia nastere si Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel Alfa condusa de Bogdan Hossu.

 

Comentarii:
De cind GUVERNUL NU MAI SCUTESTE(PLATESTE), FIRMELE SIND-ULUI ,ADICA PATRONII SINDICALISTLOR ,(VEZI ACTIONARIAT !!!) NU-SI MAI PERMIT SA PLATEASCA SALARIATILOR SOMAJ TEHNIC 75% SI LE DAU LA BAILE HERCULANE 50 % ,SA AIBA PROFIT MARE IN 2011 !! -CUM SA MOARA STOICOVIVI si cinele de casa ALMAJAN DE FOAME!! SI PETCU .... FOSTUL ASISTENT MEDICAL CARE ACUM MARE SEF LA SIND TOUR TRADING SRL BAILE HERCULANE ISI LASA COLEGII DE BREASLA -ASISTENTII MEDICALI FIZIO SA TRAIASCA CU MAI PUTIN DE 600 LEI/LUNA CA CICA EI STIU SA FACA TURISM DAR NUMAI CU BILETE FIANTATE DE GUVERN PT. PENSIONARI,BUGETARI..ETC CA IN REST NU SUNT IN STARE SA ADUCA LA HERCULANE TURISTI ADEVARATI-CU BANI-..ACESTE JIGODII ISI BAT JOC DE CORPUL MEDICAL BALNEAR CARE DACA DISPARE SI VA DISPARE IN CURIND DE LA SIND AU PROMIS SOMAJ TEHNIC 75% DAR IN IANURIE AU PLATIT 50%. EI AU BANI DE RATE!!! AU SI HOTELURI IN HERCULANE "ELITE"-STOICOVICI (A FACUT AVERE DIN SIND PT.10 GENERATII- PRM MAI NOU), --"AMBASADOR"--ALMAJAN (FOSTUL MINIER VENIT CU PLUTA IN HERCULANE - PSD) ...VOI CONTINUA !!! JIGODIILOR VOI CARE AR TREBUI SA APARATI DREPTURILE ANGAJATILOR VOSTRI CA SUNT SINDICALISTI , IA-TI TRIMIS IN SOMAJ .....TURISN FACETI !!! ...PETCULE.. RADOMIRE....CHIAR VOI CONTINUA...

de munteanu constantin pe 16.02.2011 la 00:19
 

Liderul de sindicat,,,Veisa Alexe de la Sc Altur Sa Si ca tot sunt suparat, vreau sa va explic acum ce-n seamna cu-adevarat ,,liderul de sindicat,, E ceva, pare ca-i om ,minte mult si urmareste ,nu sa duceti un trai bun ,nu la asta se gandeste La stat e un leu in cusca ,lupta pentru demnitate ,la privat e javra mare,ciocul mic si mers pe coate Ma nea lider erai odata angajat si nu se poate ,ca in cativa ani de zile sa termini si facultate Acum pozezi la costum parfumat si aranjat ,dar te intreb eu pe tine... Cati pe drumuri ai lasat? Cata lume a murit? fara nici macar sa-ti pese ,sub privirea ta ciudata indreptata pe sub mese Ai distrus o lume intrega ,ordine-ai executat si te-ntreb traita-r neamul ,ai fost lider sau rahat? Normal ca ai avansat, tu esti director acum ,pentru mine esti nimic ,o carte facuta scrum ... Esti un demon fara suflet nici iadul nu te primeste ,ti-o spune baiatul-n-fata ,ce ai facut se plateste Vei plati cu cu lacrimi grele raul care lai facut ,te asteapta decedatii ca sa te iubeasca mult Nu imparatesti pamantul ,toti ne ducem intr-o zi,banii tai si fala toata sunt pe apa zambetii O sa fi o amintire dureroasa pentru noi si pentru ce ne-ai facut ,,,Mama matiii de copoi,,, De ne-om intalni in iad in zmoala vreau sa te-n moi,sa-ti faca baiatul focul cu harti din euroi Sindicate cu dreptate, numai credeti niciodata ,isi fac doar plinul baietii si va lasa pe toti balta Sa nu credeti oameni buni ,daca dau cu pumnii-n masa, lupta pt voi acum.......Asta e vrajala crasa.... Arata-ti-mi unul mie care zice ca-i sarac ,ca traieste din salariu si de-o zi nu a mancat Doar un lider vreau sa vad suparat cu-adevarat ,ca jur pe a mea onoare , dupa bloc m-arunc in cap ACEASTA ESTE O FABULA SI TREBUIE TRATATA LA MISTO,PENTRU CA ASA SUNTEM TRATATI SI NOI Autor Dascalu Constantin 0765848544 ,,Nascut 11 09 1979 Poezia imi apartine

de Dascalu Constantin pe 24.11.2010 la 14:34

Nu este nici un comentariu.