Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2001 > Un alt muncitor roman victima
Un alt muncitor roman victima
Data 22/10/2010 14:53  Autor admin  Accesari 995  Limba Global

Miercuri, 23 mai 2001


Un alt muncitor roman, victima a confruntarii palestiniano-israeliene


Dumitru CONSTANTIN
 
  • El a fost ranit la piept in timpul unui violent schimb de focuri in localitatea Gilo
  • Invocand grave probleme medicale in familie, el a cerut sa nu i se dea numele publicitatii

Un alt muncitor roman aflat in Israel a fost ranit la piept, luni, in timpul unui intens schimb de focuri dintre soldati israelieni din colonia Gilo (estul Ierusalimului) si palestinienii din localitatea vecina, Beit Jala, situata in Cisiordania, in apropiere de Bethleem. El locuia impreuna cu alti romani intr-un apartament inchiriat in Gilo. Luni seara, nerespectand severele instructiuni de securitate, ei s-au urcat pe terasa blocului spre a sarbatori ziua Sfintilor Constantin si Elena. In acele momente, tocmai incepusera intense focuri de arma, intrucat, intre altele, tot luni, potrivit calendarului ebraic, Israelul a marcat Ziua Ierusalimului", implinirea a 34 de ani de la cucerirea sectorului oriental (arab) al Ierusalimului, in urma razboiului de sase zile", din iunie 1967. La randul lor, palestinienii au tinut in mod special ca in aceasta zi sa denunte cu vehementa continuarea ocuparii de catre Israel a respectivei parti a Ierusalimului.

In timpul schimbului de focuri, romanii au ramas pe terasa blocului, continuand sa priveasca insolitul spectacol", iar pe cand discuta cu colegii sai, o schija ricosata de la un glont l-a ranit usor la piept pe unul dintre romani. In acelasi timp, un alt glont ratacit a lovit la ochi un sexagenar israelian, iar alti trei copii au fost atinsi usor de gloantele trase din Beit Jala de palestinieni, fie cu pustile cu luneta, fie cu mitralierele usoare. De altfel, schimburile de focuri au fost foarte violente si indelungate, ele incetand abia in jurul orei 23h00 (aceeasi la Bucuresti). In stare de soc, desi nu era ranit grav, romanul a fost transportat si internat la spitalul Hadassah din Ierusalim. Dupa primele investigatii, starea lui a fost apreciata ca moderata" de medici, care, cu toate acestea, i-au aplicat un tratament foarte riguros. In jurul orei 2, intrucat s-a apreciat ca sanatatea lui este in afara oricarui pericol, el a fost externat, revenind in locuinta inchiriata in Gilo.

Ieri dimineata, dupa cum ne-a informat doamna Mariana Stoica, ambasadoarea Romaniei in Israel, el a vorbit in tara cu familia, relatandu-i ce s-a intamplat si asigurand-o ca nu are nimic grav, fiind in afara oricarui pericol. Totodata, a comunicat ca, miercuri, se prezinta la lucru. De asemenea, muncitorul roman a rugat in mod insistent sa nu i se faca public numele, invocand starea sanatatii sotiei sale, cerinta careia ziarul nostru ii da curs. In context, precizam ca in unele ziare israeliene de ieri - Haaretz, Jerusalem Post si Maariv - a aparut un nume al acestui muncitor, dar despre care Ambasada Romana ne-a informat ca n-ar fi cel autentic. In localitatea Gilo, de fapt un cartier al Ierusalimului, lucreaza 24 de muncitori romani, toti cu contracte legale, spre deosebire de cei ucisi in atentatul de la Kisufim. Ceea ce este de discutat in cazul accidentului de la Gilo este faptul ca muncitorii romani n-au respectat consemnul dupa caderea serii si, mai ales, masurile suplimentare de securitate instituite de autoritati cu prilejul Zilei Ierusalimului", in contextul in care, si-asa, situatia era deosebit de incordata.


Nu este nici un comentariu.