Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Sindicatele capitaliste din Romania nu au nimic comun cu doleantele oamenilor pe care ii reprezinta.
Data 23/06/2011 12:39  Autor Adrian Cosereanu  Accesari 585  Limba Global

Miercuri, 24 noiembrie 2010

Inainte de 1989, sindicatele jucau un important rol social in rindul muncitorilor,intelectualilor si taranilor.Prin aceste sindicate se puteau cumpara la preturi foarte mici bilete la bazele de tratamente medicale pentru recuperarea fortei de munca,se puteau achizitiona locuinte pentru familiile nevoiase si chiar cele cu mai multi copii,se organizau excursii pentru cei ce munceau in untatile economice,se organizau festivitati in preajma sarbatorilor de genul celor dedicate “Pomului de Iarna”,se ofereau bilete la un prêt redus pentru ca cei cu venituri mici sa beneficieze de petrecerea cu familia a unui concediu in anumite zone turistice ale tarii si multe alte activitati.In plan sortiv sindicatele aveau un rol important in organizarea unei competitii de masa cum a fost Daciada,competitie care aducea nume necunoscute pe scena de prima mina a sportului romanesc,aducea tineri din mediul rural,din fabrici si alte medii,care erau talentati si puteau fi angrenati in marile cluburi sportive.

Activele fostului UGSR (Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania) au fost “administrate” infiintindu-se mai multe societati comerciale cu diferite competente,care pina la urma au dovedit ca s-au aliniat acestui capitalism care nu are si nu a avut nicodata in vedere oamenii care muncesc si nevoile lor.

SindRomania,are in atributiile ei eliberarea biletelor de odihna si tratament in bazele sindicale.

Transind se ocupa in mod normal de parcul auto, care a fost lasat de UGSR si de imbunatatirea lui in timp si adaptarea unor structuri de natura sa ofere transportul sindicalistilor la diferite activitati.

Romsind este o companie care are ca obiect de activitate partea comerciala a sindicatelor,administrarea caselor de odihna si tratament,asociatiile sportive si altele.

In 1990,patrimoniul fostei UGSR se ridica la aproximativ 4,5 miliarde de lei,ceea ce insemna mai mult de doua milioane de dolari,in care nu intra mijloacele fixe(statiuni de odihna si tratament,cluburi,asociatii sportive).

In 1993,la numai tre ani,casele de cultura aveau un deficit de aproape 70 de milioane de lei,iar fondurile scazusera de la 4,5 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei.Cea mai mare parte a patrimoniului UGSR fusese privatizat iar liderii sindicali au fost angajati in tranzactionarea preferentiala a multor active, functie de avantaje banesti substantiale.Ei au vindut fara mila si fara sa se gindeasca la cei pe care urmau sa ii reprezinte,pentru acesti asa zisi lideri, regula capitalista a arogantei fata de cei ce muncesc trebuia sa lucreze si in acest domeniu.

Liderii de sindicat au initiat actiuni de spoliere a patrimoniului UGSR prin propriile firme sau prin firme ale acolitilor si familiilor lor.Rezultatul a fost o clientela sindicala,aidoma celei politice pe care acesti nerusinati lideri de sindicat o acuza in fata a mii de sindicalisti din marile centrale sindicale.

Sa vedem in continuare numai citeva aspecte care au grevat si greveaza activitatea sindicatelor capitaliste in Romania.Sa vedem cum isi bat joc de oameni si cum au inteles ei ca trebuie sa ruleze capitalismul si cum trebuie sa se ancoreze ei acestui sistem putrezit.

Cu numai citeva zile in urma au fost scoase la suprafata escrocherii de anvergura facute de liderii sindicali si conducerile centralelor sindicale,eludind atributiunile ce le revin.

Sapte firme au participat,prin oferte, in anul 2008 la licitatia organizata de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in vederea atribuirii biletelor de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti.

Aceste firme si-au impartit “frateste” locurile in bazele de tratament si au stabilit tarifele pe care le vor oferii in cadrul licitatiei,ei fiind de comun acord cu furatul din buzunarul celor care au muncit pentru a se construii aceste obiective si care de drept trebuiau sa reprezinte un ajutor pentru ei in vederea refacerii fortei de munca si petrecerii impreuna cu familia a binemeritatului concediu de odihna.

Nu voi da numele firmelor implicate,dar ele au in conduceri persoane dubioase si din anturajul mai marilor din sindicatele romanesti.Sa vedem in citeva cuvinte averile si salariile lor, fara bun simt asa cum au fost preluate de autoritatile din Romania in cadrul verificarilor facute.Din pacate acestea au ramas fara ecou pentru ca la un moent dat in acest circuit s-au intilnit doua echipe de hoti la drumul mare,guvernul si sindicatele, care au aceeasi ideologie si imbratiseaza acelasi sistem fara mama si fara tata,capitalismul.

Dumitru Costin presedintele Blocului National Sindical: a castigat anul trecut 239.000 de lei, 13.000 de lei salariu de sindicalist si 3.000 de lei lunar de la trustul Realitatea. A declarat doua apartamente si un teren, mai detine 10,2% din compania Interactive Commtech Developement SRL, si un credit de 85.000 de lei. Nu a declarat autoturisme sau bijuterii sau bani in conturi. La capitolul salarii a declarat sase surse de venit: 17.975 lei plus 139.283 lei de la BNS, 14.323 lei de la Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori, 10.395 lei- membru CA al CNAS, 35.427 lei CA al Realitatea Media si 21.420 de lei - membru al Comitetului Executiv al FRF.

Vasile Marica presedinte al Sindicatului National Vamal Unirea: masina noua in 2010, doua imobile si 7.400 salariu de sindicalist. Declara ca detine un teren de 500 de metri patrati in Otopeni, un apartament de 98 de metri patrati in Bucuresti si o casa in Otopeni cumparata in 2008. Si-a cumparat in 2010 un Volkswagen Golf si mai conduce Toyota Yaris. Mai declara un credit de 150.000 de euro contractat in 2008. Din activitatea sindicala a castigat 88.950 lei: 44.436 de la Sindicatul Vamal Unirea si 44.514 de la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante. Venitul lunar castigat in 2009 fiind de peste 7.400 de lei la care se adauga si salariul sotiei aproape 6.000 de lei lunar (71.813 lei venit anual 2009)

Tancau Petrea Petre presedinte Federatia Nationala a Sindicatelor din Chimie si Petrochimie: 188.000 de euro in banca si 14.700 de lei venit lunar. Spune ca are in proprietate trei terenuri, trei imobile, trei masini. Mai declara si cinci depozite in euro in suma totala de 188.000 de euro. Nu declara bijuterii, tablouri sau datorii. La capitolul venituri a declarat pe anul trecut 176.000 de lei, adica 14.700 de lei lunar.

Marius Petcu,liderul CNSLR “Fratia”, a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) in 2009, dintre care 60% realizate din activitati sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiti din activitatea de membru in Consiliul de Administratie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia in proiecte europene.

Potrivit declaratiei de avere, Marius Petcu mai are cinci terenuri, dintre care unul de 18.200 de metri patrati la Snagov, achizitionat in 2007, trei case, bijuterii, ceasuri, tablouri si icoane in valoare de 20.000 de euro, conturi personale de 60.000 de euro si 400.000 lei si actiuni la cinci firme. Petcu are de restituit si un imprumut de 180.000 de euro luat de la PSV Company SA.

Ce mai putem spune decit ca aparitia acestor informatii este o arma politica si nicidecum una care sa reliefeze sistemul capitalist concentrat pe furat si jaf,pe sfidare si ingoranta la adresa celor ce muncesc,Acesti lideri sindicali nu pot fi tratati izolat ci ei sint niste produse ale sistemului,ei si-au permis sa creeze dezastrul acesta pentru ca sistemul le-a permis,fara rusine si cel mai probabil avind in fata lor exemple de oameni care au fost si ei iuti de mina si care erau in pozitii cu siguranta mai sus decit acesti lideri de sindicat.

Licitatiile organizate nu au tinut cont de absolut nici un criteriu legat de eficienta economica,de posibilitatea financiara a oamenilor,de bugetul de familie,de situatia dificila si problemele de sanatate care sint in crestere la cei ce muncesc sub un  stress enorm si multe altele.

Cu cine si in ce fel au putut acesti lideri de sindicat sa isi duca la bun sfirsit planurile de imbogatire?Oare nu s-a stiut? Oare acest Boc si Basescu nu au vazut ca oamenii pleaca in Bulgaria la mare si in alte tari, iar sediile si hotelurile sindicatelor au fost oferite unor societati care fac afeceri si nu sint compensate de sindicate pentru a primii pe cei ce muncesc?

Oare conducerea tarii a vazut vreun membru de sindicat pe plaja de la Eforie,unde in urma cu peste 20 de ani oamenii obtineau bilete pentru a petrece impreuna cu familia un concediu pe masura posibilitatilor lor,dar un concediu in care era inclus un tratament care nu mai intra in discutie a fi posibil din punct de vedere financiar acum?

Am vazut complexe balneare din statiunile truistice in Romania in acesta vara, care erau arondate sindicatelor inainte de 1989, unde acum sint numai straini venind pe bani grei din Franta,Germania,Italia,etc.Fara rusine si fara pic de consideratie pentru aceia ce au platit cu munca lor si nu una usoara pentru constructia acestor complexe de sanatate,pentru ca ei in final sa nu aiba acces nici la ele si nici la banii care se fac in urma exploatarii lor.

Asta este sistemul capitalist,iar noua, daca ne place sa ne uitam peste gard la modul cum se distreaza “fratii” din UE si cum isi urmeaza circuitele de tratament balnear in timp ce romanii se imbolnavesc si detin locurile fruntase in diferite boli in Europa,atunci nu avem decit sa acceptam ideea si sa ne gindim cu placere la vremurile cind aceste complexe apartineau celor ce munceau si noua in general.

Adrian Cosereanu