Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2000 > CNS - Cartel Alfa a ramas fara reprezentant
CNS - Cartel Alfa a ramas fara reprezentant
Data 22/10/2010 15:00  Autor admin  Accesari 798  Limba Global

Nr. 2938 din 28/10/2000

CNS - Cartel Alfa a ramas fara reprezentant in Consiliul de Administratie al FPS

RADU EFTIMIE

Secretarul general al CNS Cartel Alfa, Ioan Homos, a fost exclus din Consiliul de Administratie al Fondului Proprietatii de Stat (FPS). Decizia a fost luata de premierul Mugur Isarescu in urma demersurilor presedintelui FPS, Radu Sarbu, care considera ca Ioan Homos a fost sursa unor scurgeri de informatii ce au dus la declansarea unor proteste impotriva guvernului la mai multe societati vizate pentru privatizare. Astfel, in Consiliul de Administratie al FPS singura persoana care mai poate reprezenta interesele sindicatelor este Liviu Luca, prim-vicepresedinte al CNSLR Fratia, al carui mandat a fost prelungit pana dupa alegeri. "Oricum, eu am anuntat in repetate randuri ca ma retrag din Consiliul de Administratie al FPS din cauza lipsei de transparenta a institutiei, care se manifesta fata de sindicate. Domnul Radu Sarbu a preferat, insa, sa-i sugereze premierului excluderea mea, spunand ca FPS trebuie sa privatizeze nu sa faca protectie sociala", a declarat, ieri, pentru Curierul national, Ioan Homos. In opinia secretarului general al CNS Cartel Alfa si Liviu Luca a dorit sa demisioneze din Consiliul de Administratie: "Colegul meu de la CNSLR Fratia a vrut si el sa renunte la locul din Consiliul de Administratie al FPS, dar l-am rugat sa ramana, sa zicem, ca element de presiune, chiar daca de putine ori am reusit sa influentam decizia celorlalti noua membri", a mai spus Homos. Conform Mediafax, Ioan Homos sustine ca Radu Sarbu a hotarat ca programele de restructurare sa fie discutate intr-un cerc mai restrans, in consiliul Director al FPS, nu in cel de Administratiei, care dadea numai votul final.

Secretarul general al CNS Cartel Alfa a detinut locul in Consiliul de Administratie al FPS atribuit confederatiei in 1997. In 1998, in urma unor modificari in Legea privatizarii nu se mai stipuleaza obligativitatea includerii in CA al FPS a doi reprezentanti sindicali ale caror mandate au fost acordate de catre fostul premier, Radu Vasile, pentru o perioada de doi ani. Prin locurile obtinute in CA al FPS, sindicalistii ar fi trebuit sa aiba acces la informatiile privind restructurarea si privatizarea societatilor. In opinia lui Ioan Homos prin neprelungirea mandatului sau in CA se urmareste ca sindicatele sa nu mai aiba reprezentanti care sa poata influenta in favoarea salariatilor deciziile FPS si programele elaborate.