Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat
Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat
Data 02/07/2011 00:00  Autor admin  Accesari 681  Limba Global

Gandul info.jpg
www.gandul.info/international/dominique-strauss-kahn-a-fost-eliberat-breaking-news-8424550
Vineri, 1 iulie 2011

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat. BREAKING NEWS

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3929/8424550/2/960-strauss-reuters-pool.jpg?width=630

UPDATE 20.15 Femeia care îl acuză pe Strauss-Kahn a făcut curăţenie în altă cameră înainte de a denunţa faptele
Presupusa victimă a lui Dominique Strauss-Kahn a oferit, sub jurământ, "o descriere eronată" a agresiunii sexuale suferite, omiţând să precizeze că a făcut curat în altă cameră înainte de a denunţa faptele incriminate, a dezvăluit vineri procurorul, citat de AFP.

"Reclamanta a recunoscut de atunci că descrierea sa a fost eronată şi că după incidentul din camera 2806 a făcut curăţenie în camera vecină, apoi s-a întors în camera (lui Dominique Strauss-Kahn) înainte de a raporta incidentul superiorului său", a explicat biroul procurorului Cyrus Vance într-o scrisoare adresatăavocaţilor fostului director al FMI şi datată joi.

În săptămânile următoare faptelor, tânăra a povestit de "mai multe ori" anchetatorilor că după ce a fost agresată, s-a refugiat pe culoarul de la etajul 28 al hotelului, undese afla camera lui Dominique Strauss-Kahn, precizează documentul.

Ea a explicat că a aşteptat astfel ca presupusul său agresor săiasă din cameră pentru a denunţa faptele superiorului său, ajuns la etaj la scurt timp după presupusa agresiune.

"Reclamanta a reiterat această versiune a faptelor sub jurământ, în faţa Camerei de acuzare (grand jury)", a precizat biroul procurorului.

Magistratul a precizat că "în timpul anchetei, reclamanta i-a minţit pe asistenţii procurorului în legătură cu mai multe alte subiecte cum ar fi trecutul său, circumstanţele prezentate şi relaţiile personale".

În cadrul unei scurte audieri-surpriză de zece minute la tribunalul din Manhattan, procurorul Cyrus Vance i-a cerut judecătorului să îi ridice arestul la domiciliu lui Dominique Strauss-Kahn, în urma dezvăluirilor care au decredibilizat-o pe reclamantă, o cameristăoriginară din Guineea, în vârstă de 32 de ani. Aceasta din urmăafirmă că Strauss-Kahn a încercat să o violeze la 14 mai într-o cameră a hotelului Sofitel din New York.

Justiţia newyorkeză l-a eliberat pe propria răspundere pe Dominique Strauss-Kahn, afirmând însă că cercetarea lui pentru agresiuni sexuale va continua. Cauţiunea în valoare de şase milioane de dolari i-a fost restituită acuzatului, care nu şi-a recuperat însăpaşaportul, păstrat de justiţia americană. O audiere ulterioarăeste fixată pentru 18 iulie.

Procurorul din Manhattan se îndreaptă către abandonarea acţiunii judiciare curente împotriva lui Strauss-Kahn, a recunoscut vineri unul dintre avocaţii acuzării, asigurând însă că dispune de "dovezi materiale" care îl incriminează pe fostul director al FMI de tentativă de viol.

"Credem că procurorul districtului pune bazele unei abandonări a acţiunii judiciare", a declarat Kenneth Thompson în faţa presei, după audiere.

El a menţinut totuşi acuzaţiile clientei sale, calificând drept "minciuni" informaţiile potrivit cărora ea ar fi implicată în trafic de droguri, unul dintre motivele care a determinat acuzarea să se îndoiască de mărturia sa.

"Ea nu a schimbat nici măcar un cuvânt" din versiunea sa asupra faptelor, a adăugat avocatul, contrazicând declaraţiile procurorului din Manhattan.

Thompson a declarat că clienta sa i-a spus: "Voi apărea în faţa camerelor de luat vederi pentru a spune lumii întregi ce a făcut Dominique Strauss-Kahn". El a recunoscut însă că tânăra a "comis erori".

UPDATE 20.09 Dominique Strauss-Kahn "va fi achitat", a declarat vineri Benjamin Brafman, unul dintre avocaţii săi, după o audiere în cursul căreia justiţia americană a decis săîl elibereze pe propria răspundere pe fostul director al FMI fărăsă renunţe la urmărirea lui pentru agresiune sexuală, relateazăAFP.

Ultimele elemente în acest caz "ne consolidează convingerea că va fi achitat (...) Este o mare uşurare", a declarat Brafman.

Kenneth Thompson, avocatul presupusei victime, a declarat însă căclienta sa "nu a schimbat nici măcar un cuvânt" din versiunea sa asupra faptelor petrecute la 14 mai în camera hotelului Sofitel din Manhattan, şi a dat asigurări că dispune de "dovezi materiale".

UPDATE 19.19 Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere, vineri, după o audiere-surpriză la tribunalul din Manhattan, dar dosarul său "nu este închis", a afirmat judecătorul, citat de AFP.

Justiţia newyorkeză a renunţat vineri la arestul la domiciliu al lui Dominique Strauss-Kahn, afirmând însă că cercetarea lui pentru agresiuni sexuale va continua.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe propria răspundere, a decis judecătorul Michael Obus, precizând că dosarul DSK "nu este închis". Cauţiunea în valoare de şase milioane de dolari i-a fost restituită acuzatului, care nu şi-a recuperat însă paşaportul, păstrat de justiţia americană. O audiere ulterioară este fixatăpentru 18 iulie.

În cadrul unei scurte audieri-surpriză de zece minute la tribunalul din Manhattan, procurorul Cyrus Vance i-a cerut judecătorului să îi ridice arestul la domiciliu lui Dominique Strauss-Kahn, în urma dezvăluirilor care au decredibilizat-o pe reclamantă, o cameristăoriginară din Guineea, în vârstă de 32 de ani. Aceasta din urmăafirmă că Strauss-Kahn a încercat să o violeze la 14 mai într-o cameră a hotelului Sofitel din New York.

Strauss-Kahn, care purta o cravată albastru deschis şi un costum sobru, a urcat pe scările tribunalului cu aproximativ 40 de minute înainte de începerea audierii, împreună cu soţia sa, Anne Sinclair, îmbrăcată într-un sacou alb şi rochie neagră. Cuplul, care părea săîşi reţină zâmbetul, nu a făcut niciun semn în direcţia zecilor de jurnalişti care aşteptau în spatele barierei metalice.

Vestea eliberării aşteptate a lui Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, a avut efectul unui "trăsnet" potrivit expresiei fostului premier francez Lionel Jospin, afacerea costându-l postul pe fostul director al FMI şi ruinând speranţele privind candidatura sa la alegerile prezidenţiale din 2012.

Potrivit New York Times (NYT), care a dezvăluit joi seara cădosarul acuzării este "pe cale să se prăbuşească", nu existăîndoială că fostul director al FMI a avut o relaţie sexuală cu reclamanta. Dar "procurorii nu cred mare lucru din ce le-a spus reclamanta nici în legătură cu faptele, nici cu ea însăşi", potrivit cotidianului, care citează doi anchetatori.

Potrivit NYT, anchetatorii sunt convinşi că tânăra cameristă, în vârstă de 32 de ani, i-a minţit "de mai multe ori" de la începutul acestui caz, la 14 mai. Ei o suspectează că este implicată în activităţi criminale cum ar fi traficul de droguri şi spălarea de bani.

Mai multe persoane au depus în cursul ultimilor doi ani 100.000 de dolari în contul ei bancar, potrivit cotidianului. Ea ar fi minţitşi în legătură cu cererea de azil în Statele Unite, unde locuieşte din 2002.

În cadrul unei conversaţii telefonice cu un bărbat condamnat pentru trafic de droguri, "ea a discutat despre interesul de a continua săsusţină acuzaţiile" împotriva lui Strauss-Kahn la mai puţin de 24 de ore de la începutul scandalului, la 14 mai, adaugă cotidianul. Această conversaţie a fost înregistrată de anchetatori.

Întrebat, vineri, de New York Times, unul dintre avocaţii cameristei, Kenneth Thompson, nu a dezminţit aceste informaţii, dar a precizat că "nimic nu schimbă faptul foarte important căDominique Strauss-Kahn a comis o agresiune sexuală violentă".

 

UPDATE 17.47 Decizia îi revine acum judecătorului Michael Obus care ar putea să se pronunţe vineri în cadrul unei audieri-surpriză la ora 11.30 (18.30 GMT) a lui Dominique Strauss-Kahn la tribunalul penal din Manhattan.

Dacă se va întâmpla astfel, cauţiunea de un milion de dolari şi garanţia de cinci milioane de dolari fixate de judecător în cadrul plasării în arest la domiciliu a lui Dominique Strauss-Kahn ar putea să îi fie restituite.

La o lună de la arestarea fostului director al FMI într-un avion ce se pregătea să decoleze spre Paris, New York Times a generat surpriză, joi seara, afirmând că dosarul acuzării este "pe punctul de a se prăbuşi, anchetatorii descoperind lacune majore în privinţa credibilităţii" cameristei.

Potrivit cotidianului, "judecătorul Michael Obus ar trebui săanalizeze posibilitatea de a relaxa condiţiile excepţionale de punere în libertate supravegheată impuse lui Strauss-Kahn dupăinculpare".

Fost favorit la alegerile prezidenţiale franceze, care pledeazănevinovat, el "ar putea fi eliberat" şi i s-ar putea ridica arestul la domiciliu, "deoarece este puţin probabil ca acuzaţii grave să se concretizeze împotriva lui" scrie cotidianul american. Strauss-Kahn "va avea dreptul să călătorească în interiorul Statelor Unite", judecătorul păstrându-i însă paşaportul, adaugă cotidianul.

Potrivit postului de televiziune NBC, audierea nu se va referi decât la acest punct, procurorul Cyrus Vance nefiind pregătit pentru moment "să claseze cazul".

Potrivit New York Times, care citează doi anchetatori, nu existăîndoială că fostul director general al FMI a avut o relaţie sexualăcu tânăra cameristă de origine guineeană a hotelului Sofitel din Manhattan. Dar "procurorii nu cred mare lucru din ce le-a spus reclamanta în legătură cu faptele sau cu ea însăşi", potrivit cotidianului.

Într-un e-mail adresat cotidianului, avocatul presupusei victime, Kenneth Thompson, nu a dezminţit aceste dezvăluiri. Dar a apreciat că nimic nu schimbă faptul foarte important că Dominique Strauss-Kahn a comis o agresiune sexuală violentă într-o cameră a hotelului Sofitel".

UPDATE 17.19 "Procurorul este de acord cu eliberarea lui DSK pe propria răspundere", a dezvăluit televiziunea Bloomberg, care citează surse apropiate dosarului, precizând căacuzatului îi va fi restituită cauţiunea.

Procurorul din New York a fost de acord cu eliberarea fostului director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn pe propria răspundere, la o lună şi jumătate de la plasarea sa în arest la domiciliu pentru agresiuni sexuale, anunţă vineri postul de televiziune Bloomberg, citat de AFP.

Taguri FMI
Nu este nici un comentariu.