Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Expoziţie despre mineriada din 13-15 iunie 1990
Expoziţie despre mineriada din 13-15 iunie 1990
Data 12/07/2011 10:43  Autor H.O.  Accesari 575  Limba Global

Monitorul_Expres.jpg
www.monitorulexpres.ro/?mod=ultima_ora&p=ultora_local&s_id=101727 Marti, 14 iunie 2011

Expoziţie despre mineriada din 13-15 iunie 1990

Autor: H.O.

Asociaţia „15 Noiembrie“, împreună cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Primăria Braşov, a organizat în Piaţa Sfatului o expoziţie de fotografie care îşi propune să readucă în memoria braşovenilor ceea ce s-a întîmplat în Piaţa Universităţii exact în urmă cu 21 de ani. Intitulată „O altfel de «democraţie» 13-15 iunie 1990“, expoziţia prezintă 50 de fotografii din timpul evenimentelor care au înăbuşit în violenţa fenomenul „Piaţa Universităţii“, în 13-15 iunie 90, adică intervenţia în forţă a organelor de ordine din dimineaţa zilei de 13 iunie, dar, mai ales, venirea minerilor la chemarea preşedintelui Ion Iliescu şi actele de vandalism şi de violenţă. „Această expoziţie prezintă mineriada din iunie 1990, acea perioadă care a speriat Europa. Ne dorim ca astfel de evenimente să nu se mai petreacă niciodată, pentru că din cauza lor România a pierdut atunci tot capitalul de încredere şi mulţi oameni din întreaga lume au descoperit oripilaţi o cu totul altă Românie prin prisma minerilor înarmaţi cu bîte care au ocupat Bucureştiul şi au bătut şi maltratat oameni nevinovaţi. Sperăm ca publicul braşovean să aprecieze mesajul acestei expoziţii, sperăm ca oamenii să-şi amintească, chiar dacă este dureros, tocmai pentru ca să nu se mai întîmple vreodată aşa ceva“, a declarat deputatul Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“. Piaţa Sfatului a mai fost, datorită Asociaţiei „15 Noiembrie“, loc de expoziţie, tot aici fiind organizată, anul trecut, o expoziţie legată de cele patru evenimente majore care au marcat istoria Europei în ultimele decenii ale secolului XX. După expoziţia de acum, membrii Asociaţiei vor organiza, împreună cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, o altă expoziţie care va aduce în faţa braşovenilor activitatea Sindicatului „Solidaritatea“ din Polonia şi a liderului acestuia Lech Walesa. Postolachi a mai spus că la fenomenul Piaţa Universităţii au participat, în 1990 şi braşoveni, membri ai Asciaţiei „15 Noiembrie“, oameni care s-au aflat la Bucureşti şi în zilele de 13-15 iunie 1990. „Celor care se întreabă care este legătura dintre noi şi Piaţa Universităţii le spunem că destui dintre noi am fost atunci în Piaţa Universităţii timp de cîteva săptămîni şi am fost acolo cînd minerii au venit «să facă curăţenie»“, a încheiat preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie“. Expoziţia din Piaţa Sfatului poate fi vizionată exact în cele trei zile în care evenimentele au avut loc în urmă cu 21 de ani, între 13 şi 15 iunie.