Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Victor Ciorbea, luat la intrebari de DNA
Victor Ciorbea, luat la intrebari de DNA
Data 26/09/2011 14:25  Autor admin  Accesari 804  Limba Global

www.puterea.ro/articol/victor_ciorbea_luat_la_intrebari_de_dna
Vineri, 23 septembrie 2011

Victor Ciorbea, luat la întrebări de DNA

de Ionuţ Dumitrescu

Fostul premier Victor Ciorbea a ajuns în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Subiectul: devalizarea uriaşului patrimoniu al UGSR, fostul sindicat communist unic.

Aurelian Pavelescu (PNŢCD) îi aduce lui Victor Ciorbea o acuzaţie fără precedent. Pavelescu a declarat vineri că procurorii DNA au emis o rezoluţie prin care au constatat că fostul premier Ciorbea se face vinovat de devalizarea patrimoniului UGSR. Contactat de reporterii „Puterea”, Ciorbea a negat acuzaţiile. El a recunoscut, în schimb, că procurorii DNA l-au luat la întrebări pe tema patrimoniului UGSR. Reamintim că Victor Ciorbea a fost primul preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), cel mai mare sindicat înfiinţat după revoluţia din decembrie 1989. În anii 90, CNSLR a preluat întreaga avere a UGSR, în timpul cât Victor Ciorbea a fost liderul Confederaţiei. De după preluare şi până în prezent, presa a prezentat nenumărate cazuri cum patrimoniul sindical a fost înstrăinat de baronii sindicatelor.

Se apără

Victor Ciorbea a declarat pentru „Puterea” că nu are cunoştinţă de existenţa rezoluţiei DNA de care vorbeşte Aurelian Pavelescu. „Nu există aşa ceva. Nu am auzit de o asemenea rezoluţie, până acum când m-aţi sunat dumneavoastră. Eu nu cred că cei de la DNA îşi permit să pună astfel de rezoluţii”, a negat Ciorbea acuzele lui Pavelescu. Cu toate acestea, el ne-a mărturisit că procurorii DNA i-au solicitat explicaţii. „Domnule, am vorbit cu dumnealor la telefon şi le-am dat explicaţii despre cum am preluat patrimoniul de la nişte UGSR-işti. După 21 de ani s-au trezit UGSR-iştii cu moarte pre moarte călcând, acum când toate faptele s-au prescris”, ne-a mărturisit fostul premier.

Ce zice Pavelescu

Afirmaţiile lui Pavelescu au fost făcute vineri seară la Realitatea TV. „Aş vrea să arăt o rezoluţie a DNA, pentru că aici s-ar putea să fie motivul pentru care domnul Ciorbea se bate pe viaţă şi pe moarte să preia PNŢCD-ul. Această rezoluţie a DNA îl priveşte pe domnul Ciorbea. Este din 19 septrembrie. Aici este vorba despre faptul că DNA-ul constată că domnul Ciorbea, prin săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals a devalizat UGSR-ul. Patrimoniul UGSR în valoare de 2-3 miliarde de doalri a fost practic devalizat, deturnat de Victor Ciorbea ca preşedinte al CNSLR prin documente false. Acum a intervenit prescripţia penală. Numai că domnul Ciorbea va trebui să plătească despăgubiri UGSR de câteva sute de milioane de dolari. Averea domniei sale trebuie să fie pusă sub sechestru, pentru că trebuie să răspundă civil. Nu scapă de latura civilă. Acestea nu sunt afirmaţiile mele, scrie în rezoluţia DNA”, a afirmat vineri seară la Realitatea TV Aurelian Pavelescu.

Uriaşul patrimoniu

Averea UGSR totaliza la data de 31 decembrie 1989 aproape 5 miliarde de lei (300 de milioane de dolari), din care circa 4,7 miliarde reprezentau disponibilităţile depozitate în conturile deschise la Banca Naţională a României şi Banca Română de Comerţ Exterior. Mare parte din bani fuseseră adunaţi din cotizaţiile lunare ale celor aproape 7,5 milioane de membri. În afară de bani mai erau 51 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament, 34 de sedii, aproape 300 de apartamente, 344 de baze sportive plus multe alte immobile şi proprietăţi.

Rivalitate în PNŢCD

Rivalitatea dintre Victor Ciorbea şi Aurelian Pavelescu este binecunoscută. Motivul îl constituie supremaţia în PNŢCD. La ora actuală, partidul are o situaţie mai “specială”, existând două grupuri care afirmă că reprezintă conducerea partidului - aripa Ciorbea şi aripa Pavelescu, al cărei preşedinte a fost ales recent Vasile Lupu. Cele două birouri de conducere ale PNŢCD se acuză reciproc că sunt nestatutare.

Continuare ...

Taguri DNA