Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Klingo şi Băsescu: Adio, domnule Ciorbea!
Klingo şi Băsescu: Adio, domnule Ciorbea!
Data 06/10/2011 17:35  Autor Cristian Oprea  Accesari 672  Limba Global

Cotidianul.jpg
www.cotidianul.ro/klingo-si-basescu-adio-domnule-ciorbea-159556
Vineri, 30 septembrie 2011

Klingo şi Băsescu: Adio, domnule Ciorbea!

de Cristian Oprea

"Bă, Klingo, pleacă, bă, în pizda mă-tii de aici că tu nu eşti şeful meu!" Aşa i-a spus Traian Băsescu lui Victor Ciorbea, undeva prin 1997. Primul era ministru pedist al Transporturilor, cel de-al doilea era prim-ministru ţărănist al României.

 

Discuţia a fost una cu martori, în şedinţă de guvern. Nu a fost făcută publică până azi, cu excepţia unor zumzete. Mârlănia a fost relatată atunci în medii foarte restrânse de martori. Stilul mârlănesc nu era noutate - şi nu e! -, fiind lesene recognoscibil. Şi tipic.

Aflasem încă de atunci de la martori despre această discuţie. M-a frământat ani de zile. Am vrut să o verific direct de la sursă, pentru că m-a răscolit profund. Am vrut să o verific pentru mine! Fără să mă gândesc că o voi face publică vreodată. Şi am verificat-o. Şi s-a confirmat. De la receptor, la scurt timp după aceea. Şi aşa mai cu fereală şi mai pe ocolite. Îmi era mie ruşine de ruşinea sa. În pofida unor ieşiri mai nervoase, omul este bine crescut şi un ardelean de bun-simţ.

 

Apoi... peste vreo opt ani, într-o discuţie dintr-o cârciumă de pe planetă, după ce spre ora 3 din noapte distanţele cuvenite se micşorau, mi-am luat inima în dinţi. Şi l-am întrebat dacă e aşa sau nu. „Hă, hă, hă. Exact aşa! Hă, hă, hă !", mi-a răspuns cu sinceritatea-i debordantă atât de bine-cunoscută. Răspuns la care au fost de faţă şi alţii!

Cum spuneam, zicerea elegantă nu a fost făcută publică vreodată, până astăzi. Din respectul meu şi al altora asemenea mie faţă de spiritul CDR insuflat de inegalabilul Corneliu Coposu. Dar şi din admiraţie pentru ceea ce, până astăzi, am considerat că e „preşedintele moral al României, Victor Ciorbea". Am considerat - cu naivitate! - că Victor Ciorbea era un exemplu viu că există morală în politică. Îmi cer iertare...

 

Cum Victor Ciorbea nu mai e printre noi - după făgăduinţa unei alianţe cu cel care l-a terfelit în aşa hal (acela a fost doar un epsiod din altele, cu sutele) -, m-am simţit eliberat. Aşa i-am spus adio lui Victor Ciorbea în care am crezut până azi şi aşa vreau să arăt cine cu cine se-adună ca să se-asemene.

 

Am fost şi voi rămâne în veci un admirator - ca fost susţinător şi prin condei, şi prin vot - al acelei construcţii politice în fruntea căreia s-a situat singurul preşedinte democratic al României, Emil Constantinescu. Cu bunele şi relele sale. Cu bunele şi relele CDR.

Dacă nu va reveni asupra incredibilei declaraţii, pot spune că Victor Ciorbea a fost un vis. Victor Ciorbea a fost...

 

P.S. Pentru cei care nu ştiu sau nu-şi aduc aminte: „Klingo", după numele unui personaj mutant de desen animat de tip nou, era porecla lui Victor Ciorbea. Poreclă ce i se trăgea de la faptul că are un defect de fizionomie, care defect, în opinia unor adversari politici, este asemănător cu cel al personajului de desen animat.

 

"Vom avea porţile deschise spre un dialog şi spre Mişcarea Populară şi sunt unii colegi din partid care doresc să menţinem uşile deschise şi spre PNL fiind mai puţin deschişi spre discuţiile cu celelalte formaţiuni din USL" este declaraţia lui Victor Ciorbea consemnată în Jurnalul de la ora 0 din 30 septembrie 2011 la Realitatea TV (de la minutul 28.04 până la minutul 28.52).

Nu este nici un comentariu.