Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Romani, extrema urgenta!
Romani, extrema urgenta!
Data 03/12/2011 22:04  Autor Sorin Rosca Stanescu  Accesari 755  Limba Global

Corect Politics
www.corectnews.com/politics/romani-extrema-urgenta
Luni, 26 noiembrie 2011

Romani, extrema urgenta!

Scris de Sorin Rosca Stanescu

Acest titlu prefigureaza, parca, un manifest. Si nu o analiza. Si asa si e. Ne apropiem de unul dintre cele mai critice momente ale istoriei noastre recente. Ne pregatim sa abandonam definitiv democratia. Chiar si la modul formal. Daca se va intampla altfel, atunci nu clasa politica va hotari, ci populatia. Painea si cutitul se afla sau se vor afla, foarte curand, in mana cetateanului. Politicienii sunt depasiti de situatie, intrucat trasaturile statului dictatorial au inceput sa-si produca efectele. Acesta este motivul pentru care opozitia este silita sa dea la perete. Si nu este in situatia in care poate actiona in mod eficace.

Regimul Traian Basescu se pregateste de ultimul asalt impotriva democratiei. In vacarmul general, creat de asa-zisa lupta impotriva coruptiei institutionalizate, prin care se scot la scena deschisa fel de fel de dezvaluiri, de dosare, de inregistrari, care mai de care mai socante, putini observa ca presedintele-jucator se pregateste sa loveasca pentru ultima oara democratia in moalele capului. Si cu un rezultat fatal. Cheia consta in comasarea si amanarea alegerilor.

Ce inseamna comasarea alegerilor prin intarzierea lor in toamna anului 2012? In esenta si pe intelesul tuturor, asta inseamna ca mandatul acordat de cetateni pe o perioada strict determinata de timp unor primari, unor presedinti de consilii judetene si unor consilieri va fi prelungit. “Ei, si?”, vor raspunde cretinii ori slujbasii puterii. “Ce mare chestie?”. Am mai facut aceasta afirmatie si o repet. Un singur ceas in plus pentru un primar, un consilier ori un presedinte de consiliu judetean fara mandat obtinut prin vot cetatenesc reprezinta o incalcare grava a Constitutiei. A legilor acestui stat. A ratiunii de a fi a democratiei. Daca un primar, un consilier sau un presedinte isi poate depune o semnatura dupa ce i-a incetat mandatul acordat de cetateni, totul se transforma nu intr-o harababura, nu in emiterea unor acte lovite de nulitate absoluta, ci pur si simplu in dictatura. Pentru ca, in baza aceluiasi principiu, daca il admitem, poate fi prelungit si mandatul Presedintelui.

Iar daca mandatul Presedintelui sau al oricui poate fi prelungit cu o ora sau cu cateva luni, cum preconizeaza regimul Basescu, atunci, in virtutea aceleiasi reguli anti-sistem, acelasi mandat poate fi facut pe viata. Este exact definitia dictaturii.

Romanii trebuie sa se hotarasca ce vor. Ce iubesc. Vor si iubesc democratia, trebuie sa darame regimul Basescu. Vor si iubesc dictatura, nu au decat sa sustina acest regim. Si cum s-ar putea ei opune? Cum ar putea sa faca cetatenii ceea ce nu pot politicienii opozitiei? Intr-un mod cat se poate de simplu. Daca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru a instaura dictatura, sub forma prelungirii anticonstitutionale a mandatelor unor alesi, atunci populatia Romaniei, daca nu este de acord, are posibilitatea de a nu se prezenta la scrutin. Sa faca un boicot total al alegerilor.

Un boicot total al alegerilor ar condamna definitiv, intr-un mod exemplar, regimul Basescu. Ar fi o opozitie muta, extrem de eficienta, devastatoare chiar, pentru ca ea ar veni direct din partea romanilor. Care vor face astfel dovada ca doresc democratia. Si ca ii urasc pe dictatori. Dar romanii au si posibilitatea de a lua in brate dictatura. De a se comporta ca o turma.

Nicio opozitie nu le poate face un mai mare bine sau un mai mare rau romanilor decat isi pot face ei insisi.