Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Coplata, publicată în Monitorul Oficial: orice vizită la medic ne va costa
Coplata, publicată în Monitorul Oficial: orice vizită la medic ne va costa
Data 04/12/2011 15:03  Autor admin  Accesari 1593  Limba Global

Realitatea-net-logo.jpg
www.realitatea.net/coplata-publicata-in-monitorul-oficial-legea-va-intra-in-vigoare-din-2012_892181.html
Sambata, 3 decembrie 2011

Coplata, publicată în Monitorul Oficial: orice vizită la medic ne va costa VEZI TARIFE

Începând cu anul viitor, orice vizită le medic ne va costa mai mult. Este oficial, legea care aduce coplata în sistemul nostru medical a fost publicată în Monitorul Oficial.

Începând cu anul viitor, orice vizită le medic ne va costa mai mult / Foto: botosaninecenzurat.ro

Începând cu anul viitor, orice vizită le medic ne va costa mai mult / Foto: botosaninecenzurat.ro

Românii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţie care nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la acest sistem urmând să fie scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi.

Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sănătate", a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial.Coplata, pe care noua lege o denumeşte "tichet moderator de sănătate" este o sumă de cel mult 600 de lei pe care pacientul o va plăti anual, pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Odată atins acest plafon valoric, avem dreptul la servicii medicale gratuite.

Până atunci, o vizită la doctorul de familie ne va costa 5 lei, la un medic specialist 10, iar pentru o internare de o săptămână într-un spital de stat vom plăti 100 de lei.

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi nu văd cu ochi buni această taxă.

"Nu va face decât să dea naştere unei birocraţii în plus şi nu va ajuta pe nimeni. Vor fi pacienţi care chiar nu vor avea câte 5 sau 10 lei să meargă la medic sau un leu să îşi plătească o investigaţie de laborator", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.


Totuşi, anumite categorii vor fi scutite de la coplată. Printre alţii, pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună şi copiii de până la 18 ani.

Totodată, nu vor plăti suplimentar pentru serviciile medicale nici bolnavii incluşi în programele naţionale.

Nu toate serviciile se vor plăti:

  • Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializa şi dializa peritoneală, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite
  • Categorii de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului
  • Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice

 

Pentru naştere nu se încasează coplata.

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contributii:
  • Pensionari sub 700 lei/lună
  • Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri
  • Bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă

Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în august, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând.

Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.

Comentarii:

Horatiu Weltmann a spus:

Horatiu Weltmann

Nu mai pot zice decit: FIE EI BLESTEMATI DE PDL-isti IMPUTITI IN FRUNTE CU TRADATORUL CRIMINAL BASESCU!

stupid peopole a spus:

stupid peopole

pai romanasii...sunt de-a dreptul tampiti, ca mai pltesc asigurarile de sanatate, in spital platesti tot, macrea sau ...laturile care ti se dau nu le poti consuma, atentii la asistene si en-gros la doctori !!!!!

Bocsexcu Udrea a spus:

Bocsexcu Udrea

Sa traiti bine !


VOTATI PDL !

nelutiu a răspuns:

viziunea lui Base este de a sugruma nivelul de trai al romanilor si calitatea vieti acestora !! o viziune perfecta ca a raposatului dictator Ceausescu inainte de 89" din pacate e bolnav maniacul dictator si romani sufera si vor suferi si de acum incolo!!!! la momentul actual este o jecmanire a populatie romane de mafioti pedelaci !!!!!!

Marcel a spus:

Marcel

Noi persoanele cu dizabilitati platim coplata??Rusine celor de la guvernare!!!

Lucian a spus:

Lucian

COPLATA UN NOU GENOCID FACUT DE BASESCU SI BOC SI O NOUA MODALITATE DE A INBOGATI ANMITI MEDICI SI DE A LEGALIZA MITA CERUTA DE ANUMITI MEDICI CUM AR FI DENTISTI CHIRURGI ETC SE STIE CA LA CHIRURG ,DENTIST SI OFTAMOLOG NU MERGI FARA BANI CA NU SE UITA LA TINE CLINICA DE UROLOGIE CLUJ ACUMA O SA IEIE MITA PE FATA NU PRIN SPATE BARVO BRAVO BASE+BOC DOMNU SA VA ODICNEASCA IN PACE PE VOI SI FAMILIILE VOASTRE SA VA ODICNEASCA IN FOCURILE IADULUI SA AVETI PARTE DE O BOALA FARA TRATAMENT CRACIUN FERICIT SI O BOALA LUUNGA SI LINISTITA

ghita a spus:

ghita

oare pot sa va fut in cur sau sunteti ocupati cu banana lui vantu?

Pa Chi Ent a răspuns:

Cica vant cu banane. Ati luat-o pe aratura de foame. (rimeaza)

MIKI a spus:

MIKI

Apel către cei informaţi:

Cunoaşteţi vreo ţară în care serviciile medicale de orice fel sunt gratuite? Aş fi curios să ştiu că poate ne stabilim acolo. Până atunci sub pământ sau cu 2 m. deasupra este loc pentru fiecare fără coplată.

mine a răspuns:

vaca basesciana portocalie. Sa stii ca in olanda se platesc anual asigurari de 1000 euro si ai cel mai bun si performant sistem de sanatate. nu te costa nimic in plus. Deci 1000 euro la un venit anul mediu de 20000 euro adica aproape de 5% din venit. Noi platim 5,5%+firmele inca 5% si avem coplata. Asa ne trebuie daca acceptam tot ce debiteaza un chior bolnav mintal.

MIKI a răspuns:

N-am înţeles cui te dresezi? Am întrebat dacă cunoşti vreo ţară cu servicii medicale gratuite? Olanda practică coplata deci altă ţară caută.

BL MIR a răspuns:

MIKI intr-adevar si in Olanda se practica sistemul de coplata dar la valoarea 880 euro anual deci raportat la salariul mediu procentul este de sub 4% si in plus daca n-ai facut-o inca eu te rog sa compari cele doua sisteme sanitare si o sa vezi din care, odata internat, ai mai multe sanse sa iesi vindecat, precum si uriasa diferenta intre modul cum esti tratat in primul rand ca om si apoi ca pacient

neasiguratul a răspuns:

miki draghe, esti cam kiki la minte ... culoarea de sluga portolachee ti s-a urcat in dovleacul sec ! Numesti "gratuit" sistemul ACTUAL din rrromanika ??? oare nu ne taxeaza prin asa-zisele "cas" ??? asta ti se pare "serviciu medical gratuit" ? Corect ar fi sa NU MAI PLATIM "cas" nici noi nici companiile si fiecare [cine poate] sa-si faca asigurare privata de sanatate ...nu sa tot ingrasam prin taxe si impozite armata de putori din "sistem" ! In rest, sa krapi bine cu dovleacul tau portokaliu cu tot !!!

mihai a spus:

mihai

vor mai pune multe alte taxe si tot nu se va iesi in strada. Gloata nu popor, nu ati vazut cum alergau sa-i sarute mainile derbedeului?

Pa Chi Ent a spus:

Pa Chi Ent

N-au bani, atunci sa iasa-n strada. Oare cate juguri trebuie sa mai puna guvernul asta pe romani ca aceastia sa inteleaga cum se face democratia si cum se cer drepturile !?

Andra Dragomiroiu a spus:

cu alte cuvinte daca nu ai bani mori!!! sa dea boala in aia care au votat legea asta

Pa Chi Ent a răspuns:

Sa vina la putere unii care sa schimbe legile in beneficiul populatiei, iar cei ce au votat legile astea sa benefecieze de ele si dupa modificarea lor. Asa le-ar da o lectie.

Liviu a spus:

Liviu

Ceausescu era mic copil pe langa actualii guvernanti. Din cate am auzit, inainte de '89 se murea pentru ca nu erau permise avorturile si lumea apela la modalitati empirice de rezolvare a "problemelor". Acum se va muri din cauza oricarei boli pentru ca majoritatea pacientilor nu isi vor putea permite investigatii moderne si, implicit, scumpe. Traiasca PDL in frunte cu genialul sau carmaci, presedintele Basescu!

Pa Chi Ent a răspuns:

Se gaseau prezervative si pe vremea lui Ceausescu, ceea ce scutea o femeie de avort. Adica aveai alternativa. Acum nu mai ai niciuna. Ceausescu a ajutat lumea, iar lumea a iesit in strada pentru ca nu se simtea ajutata indeajuns si uite unde s-a ajuns.

Sa votam portocalii! a spus:

Nu este nici un comentariu.