Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Propunerea UDMR: recompensarea funcționarilor publici cu 10% din salariu pentru cunoașterea limbii unei minorități
Data 07/01/2012 08:59  Autor admin  Accesari 485  Limba Global

www.evz.ro/detalii/stiri/propunerea-udmr-recompensarea-functionarilor-publici-cu-10-din-salariu-pentru-cunoasterea-limbii.html  Miercuri, 19 Octombrie 2011

Doi deputaţi udemerişti, Mate Andras şi Marton Arpad au găsit soluţia pentru încurajarea învăţării limbii maghiare de către funcţionarii publici care lucrează în zone unde o minoritate naţională are o pondere de peste 20%: acordarea unui spor de 10% la salariu pentru bugetarii care cunosc deja o astfel de limbă sau care ar dori să o înveţe pentru a fluidiza relaţiile instituţiei cu publicul. Măsura favorizează însă, în special, pe funcţionarii care provin din rândurile respectivei minorităţi naţionale şi mai puţin pe un bugetar de origine română care trebuie să se căznească să înveţe limba maghiară pentru a beneficia de această majorare salarială.

Cei doi parlamentari ai Uniunii au depus deja o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor prin care propun ca funcţionarilor publici care lucrează în zonele unde minorităţile naţionale au o pondere de peste 20% să li se mărească salariile cu 10% pentru cunoaşterea fiecărei limbi a minorităţilor.

De altfel, măsura se vrea o metodă de stimulare a angajaţilor cu atribuţii privind relaţiile cu publicul şi care cunosc deja limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.

"În posturile care au atribuţii privind relaţiile cu publicul vor fi încadrate şi persoane care cunosc limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective. În vederea stimulării angajaţilor pentru conformarea lor cu prevederile prezentului alineat acestora li se va aplica o majorare salarială de 10% pentru cunoaşterea fiecărei limbi care se încadrează în prezentul alineatŢ, se arată în iniţiativa legislativă.

Legislaţia în vigoare stipulează că în raporturile acestor cetăţeni cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa verbal sau în scris şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba română cât şi în limba maternă.

Iniţiatorii susţin că funcţionarii încadraţi în anumite posturi în care este necesară cunoaşterea unei limbi a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale consideră acest lucru o povară decât o prevedere discriminatorie.

"În mod evident dacă conformarea la această cerinţă legală ar aduce şi beneficii salariale, atunci funcţionarii ar avea o altă viziune asupra acestei obligaţii", se precizează în expunerea de motive.

Comentarii:

20 octombrie, 11:34. lake

si... uite asa vor fi recompensati toti tiganii din administratia lui vanghelie - astia stiu cel putin doua limbi: romales si aproximativ romana ! ·

20 octombrie, 10:43. igen

apa este comestibila

20 octombrie, 10:04. Gâgă

Ţara ara conducătorii pe care şi i-a ales şi pe care îi merită cu prisosinţă

19 octombrie, 17:05. dorina

dar cu cei care nu cunosc limba tarii in care locuiesc ce facem??ma gandesc sa nu-i mai platim de loc daca nu o invata bine.sunt destepti foc bozgorii!!chiar vor separare pe criterii etnice si o iau usurel,poate muscam si ii si platim....

20 octombrie, 11:36. lake

celor ce nu vorbesc corect romaneste sa li se retraga 10% din salariu ! ·

19 octombrie, 16:30. Red Wall

Pentru a nu face discriminare, ca tot are tara bani berechet, propun ca si bozgorasii care invata limba valaha sa fie recompensati, cu o vizita la sediul PRM.

19 octombrie, 14:56. glasul

Dar puteti sa le acordati si 100%.daca vreti. Dar din salariile voastre de mari deputati s-au din platile trimise lunar via Budapesta atunci cind dati interviuri pe la toate televiziunile ungare. Voi credeti ca chiar nu stim ca una ziceti in tara si alta prin Ungaria? Ar trebui sa intrati in pamint de rusine pentru ca deocamdata mincati piinea acestei tari, JEGURI UMANE!!!

19 octombrie, 14:37. Viic

Si reciproca ar fi valabila: sanctionarea functionarilor publici apartinand minoritatilor cu 10% din salariu cand se fac ca nu stiu limba oficiala a tarii in care traiesc·

0 răspunsuri, 3 voturi

19 octombrie, 14:30. Alex

Măcar să fi fost vorba de engleză, franceză, etc., nu de maghiară,diareea aia verbală.

19 octombrie, 14:18. claudio

Si taierea cu 50 % a salariului functionarului public care nu stie limba romana. Asta de ce nu au propus!!!!!!!

19 octombrie, 14:22. Bogdan

Corect!Functionarii publici care nu stiu limba romana:-50% din salariu!Per total Statul Roman va iesi in castig la cate penalitati se vor acumula prin Har-Cov.

19 octombrie, 14:14. qwerty

ASTA E BANCUL ZILEI!!!