Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Inregistrari cu Gabriel Oprea , din vremea in care ninistrul apararii era “aghiotantul” lui Miron Cozma
Data 24/01/2012 01:18  Autor Sebastian Safir  Accesari 798  Limba Global

www.ghimpele.ro/2011/11/exclusiv-inregistrari-cu-gabriel-oprea-din-vremea-in-care-ministrul-apararii-era-aghiotantul-lui-miron-cozma
Miercuri, 9 noiembrie 2012

EXCLUSIV: Inregistrari cu Gabriel Oprea , din vremea in care ninistrul apararii era “aghiotantul” lui Miron Cozma

de Sebastian Safir

In urma cu doua zile, Miron Cozma – fostul lider al minerilor din Valea Jiului – a oferit in exclusivitate pentru Ghimpele un interviu amplu, vorbind, printre altele, despre un trecut puternic mitizat, un viitor politic mult prea optimist si un prezent incert. Intre declaratiile de intentie politica, flashback-uri subiective si revendicari istorice de la 1893 incoace, Cozma a lansat si un atac virulent la adresa actualului ministru al Apararii, Gabriel Oprea, cu care, pare-se, ar avea un conflict personal mocnit.

In urma cu 15 ani, cand “luceafarul huilei” se bucura de privilegiile unui lider sindical altoit cu sefia unui club de fotbal, Gabi  Oprea ar fi fost “copilul de suflet al profesorului universitar Neagu”, ridicat ulterior la rangul de vicepresedinte prin bunavointa lui Miron Cozma, al carui “aghiotant” ar fi devenit la scurt timp dupa aceea.

“L-am angajat la Clubul “Jiul Petrosani”, vicepresedinte la momentul ala, si uite-asa, din aproape in aproape, cu mine s-a lansat ba la un fotbal, ba la o petrecere. Am poze si am si casete video daca vrea sa-i arat.” a declarat Miron Cozma, subliniind ca fotografiile si inregistrarile detinute i-ar putea compromite imaginea actualului ministru.

Afirmatiile fostului lider sindical sunt cu atat mai interesante cu cat, dincolo de picanteriile nespuse ale unui trecut de ministru, se creeaza si premisele unei incompatibilitati de ordin moral. Perioada la care face referire Cozma se plaseaza la mijlocul anilor ’90, in 1996, mai exact, la scurt timp dupa preluarea puterii de catre CDR. Cozma era –  in epoca – un personaj cunoscut si influent, a carui interventie in forta a reusit sa destabilizeze institutiile statului de drept si care, prin numarul si agresivitatea oamenilor pe care-i controla, a produs schimbarea unui guvern legitim.

Oprea, pe de alta parte, era un tanar ofiter dornic de cunostinte in lumea “buna” a politicii. Din pacate, nici atunci, nici ulterior n-a avut – dupa cum sustine  acelasi Miron Cozma – vocatia loialitatii.

Anii s-au scurs, multi dintre ei in penitenciar, si, desi Cozma a onorat intalnirea data cu libertatea, a ramas un personaj controversat, a carui interdictie de intrare in Bucuresti si pe Valea Jiului il plaseaza in continuare in afara sferei de “siguranta nationala”.

Pentru Gabriel Oprea, insa, trecerea anilor a fost mult mai profitabila: finalizandu-si ascensiunea militara cu gradul de general, Oprea s-a reorientat catre ierarhia sociala, devenind, treptat, din “secund” al lui Cozma, “sef al mafiei personale” a lui Adrian Nastase si, intr-un final, ministru insarcinat cu siguranta nationala in regimul Basescu.

Acum, sa revenim la avertismentul cu iz de amenintare lasat de Cozma: fotografii si inregistrari.

In ultimele doua zile am incercat sa contactam oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, ai UNPR sau chiar pe conducatorul acestora, Gabriel Oprea, tocmai pentru a elucida dilema pseudo-incompatibilitatii despre care vorbeam: e oare apt pentru a gira siguranta nationala fostul “aghiotant” al celui care, la un moment dat, a reprezentat un pericol al statului de drept? Iar daca incompatibilitatea poate fi asumata sau nu, ironia sortii se dovedeste evidenta si nu poate fi ignorata.

In schimb, ignorat poate fi interlocutorul institutiilor publice atunci cand acesta solicita o pozitie oficiala prea putin comoda, asa cum a fost cazul nostru in scurta conversatie purtata cu reprezentantii ministerului, deopotriva oficiali si neavizati, conform propriilor declaratii.

Chestionat cu privire la autenticitatea unor astfel de inregistrari ce l-ar viza pe insusi presedintele sau executiv, nici UNPR  nu s-a dovedit mai comunicativ, seful biroului de presa fiind intr-o permanenta indisponibilitate, egalata pana la aceasta ora doar de generalul Oprea.

Cum dialogul cu reprezentantii, mai mult sau mai putin personali, ai generalului Oprea n-a reusit sa obtina niciun comentariu relevant  si cum o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, va oferim acum – in exclusivitate – argumentul logoreic al lui Miron Cozma. Iata-l, deci, pe generalul Oprea, “secundul” lui Cozma, in 1996: