Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Paradisul gadget-urilor, iadul muncitorilor
Data 10/03/2012 16:33  Autor Andrei Ciltaru  Accesari 728  Limba Global

Andrei Ciltaru

Dramele muncitorilor chinezi din fabrica Foxconn localizata in Shenzen, in care se produc gadget-urile Apple, au facut inconjurul lumii, dupa ce un jurnalist american a primit permisiunea de a vizita locul. Putini din cei care pun mana pe un smartphone nou stiu de unde provine si cu ce cost.

Paradisul gadget-urilor, iadul muncitorilor

Toate companiile producatoare de electronice si electrocasnice, de la tablete la frigidere, cauta costuri de productie cat mai apropiate de zero, viteza si flexibilitate.

Unii le-au gasit in China, acolo unde s-a format o adevarata industrie a asamblarii de gadget-uri. De fapt, conditiile de productie sunt atat de atragatoare, incat si producatorii romani de tablete low-costau au apelat la solutia chineza. Nu va ganditi la linii de asamblare robotizate; in aceste fabrici, aproape totul se face manual.

Sa luam ca exemplu un caz concret. In design-ul original al iPhone-ului era prevazut ca ecranul de protectie sa fie facut din plastic, pana in ultima clipa, cand Steve Jobs a decis ca unul din sticla ar fi mai potrivit, pentru a evita zgarieturile. Cand a sosit sticla speciala in China, in miez de noapte, au fost mobilizati 8.000 de muncitori, care au primit cate un biscuite si un ceai si au inceput turele de 12 ore. Restul, cum se spune, este istorie IT.

Intr-un top al tarilor in care se manufactureaza produsele electronice, China s-ar clasa fara probleme pe primul loc. Daca totusi, articolele care descriu starea muncitorilor din Shenzen vor avea un impact asupra salariilor acestora, crescand costurile de productie, marile companii nu vor ezita sa se mute, in numele business-ului. Au banii necesari si au unde.

Ar putea sa plece, spre exemplu, in India. Chennai, denumit "Detroit-ul asiatic", a inflorit incepand cu sfarsitul anilor '90, beneficiind din plin de outsourcing-ul la care apeleaza gigantii IT.

Metropola indiana este deja casa pentru fabricile Ericsson, Foxconn, Motorola, Nokia si Dell. Zonele economice speciale, pe suprafata carora nu se platesc taxe, sunt impanzite de aceste companii.

Nici aici muncitorii obisnuiti nu au o viata simpla: sunt platiti cu mai putin de 80 de centi pe ora si lucreaza in jur de 10 ore pe zi. In urma cu un an, presa indiana scria despre copii de sub 14 ani, angajati in astfel de fabrici. In 2010, fabrica Foxconn din Chennai a fost inchisa temporar dupa ce 250 de muncitori s-au imbolnavit din cauza unui pesticid imprastiat in incinta fabricii.

Welcome to Vietnam

Capitala Vietnamului ingramadeste 4,7 milioane de locuitori, forta de munca iefina pentru companii precum Fujitsu, Panasonic sau Olympus. Nu putini sunt cei care castiga sub 50 de euro pe luna.

Drepturile pentru muncitori sunt extrem de limitate, in conditiile in care sindicatele independente sunt interzise, iar dialogul intre angajati si angajator este restrictionat prin lege.

Undeva, mai aproape de autostrazile Statelor Unite, s-a ridicat un alt paradis al constructorilor de electronice. In Reynosa, oras mexican la granita cu Texas, iau forma produsele Nokia, Fujitsu, Motorola si Panasonic.

De ce sunt asa interesate companiile sa isi construiasca fabrici aici? La fel ca in Chennai, exista zone speciale care beneficiaza de tratament fiscal preferential, numite "maquiladoras". Sunt clustere asezate langa granita, ideale pentru exportul catre SUA. In aceasta regiune, salariul minim este de 4,5 dolari pe zi.

Cu doi dolari mai mult castiga thailandezii din provincia Pathum Thani, unde au migrat Western Digital, Toshiba si alti producatori de hardware. Hard disk-ul pe care iti salvezi informatiile are foarte mari sanse sa fie produs aici, daca nu este "made in China". Companiile care aleg acest cluster se bucura de un sprijin neoficial al justitiei, care alege sa fie ingaduitoare in cazul litigiilor de munca.

Insula indoneziana Batam avea, in anii '70, mai putin de 10.000 de locuitori. Acum, aceasta gazduieste 900.000 de locuitori, numar care continua sa creasca odata cu cel al manufacturilor marilor companii.

O plimbare atenta prin Parcul Industrial Batamindo - unul din cele mai mari, dar nu singurul, de pe insula - scoate la iveala numele acestor companii. Printre ele, Epson, Philips, Siemens si Sanyo. Nemultumirea angajatilor a luat forma unor proteste la care au participat peste 10.000 de oameni, in 2011, cerand salarii mai mari.

Comentarii:
Damian Briciu

Dupa citirea acestui articol nu ti se mai pare ca esti cel mai nefericit pentru ca te-ai nascut roman