Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Parlamentul ucrainean propune ca Iulia Timoşenko să fie acuzată de înaltă trădare
Data 26/03/2012 16:55  Autor admin  Accesari 1707  Limba Global

www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/112038-Parlamentul-ucrainean-propune-ca-Iulia-Timosenko-sa-fie-acuzata-de-inalta-tradare.html

Marţi, 20 Martie 2012

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi un raport care propune ca semnarea acordurilor din 2009 dintre Ucraina şi Rusia în domeniul gazelor naturale de către premierul de atunci, Iulia Timoşenko, să fie considerată un act de înaltă trădare, informează EFE.

'În activităţile Iuliei Timoşenko se observă indicii de trădare de ţară', menţionează un comunicat al Comisiei provizorii de anchetă, care consideră că infracţiunile comise de liderul opoziţiei 'depăşesc limitele conceptului de abuz de putere'.

Potrivit Comisiei, în momentul autorizării semnării acelor acorduri, pe care Kievul le consideră împovărătoare pentru economia ucraineană, Iulia Timoşenko a ascuns datorii echivalente a 405 milioane de dolari. În plus, comisia o acuză de faptul că nu informase că autorităţile ruse deschiseseră un dosar penal împotriva ei pentru mituirea unor înalţi funcţionari publici ruşi, deşi Moscova a renunţat la acest caz.

'Acele circumstanţe arată fără îndoială un conflict de interese şi au exercitat o influenţă considerabilă asupra deciziei premierului în favoarea unui stat străin (Rusia)', semnalează comunicatul Comisiei.

Fostul premier, care ispăşeşte o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare pentru abuz de putere, a reafirmat că procesul împotriva sa are o 'motivaţie politică' şi este orchestrat de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi de premierul Nikolai Azarov.

Uniunea Europeană a apreciat că Iulia Timoşenko nu a beneficiat de un proces echitabil şi a avertizat că acordul de asociere cu Ucraina, a cărui negociere s-a finalizat, nu va fi semnat atât timp cât nu se va soluţiona situaţia fostului premier şi actual lider al opoziţiei. AGERPRES