Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > După rejudecarea cauzei, pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti, Fostului şef al OPC Braşov i s-a redus pedeapsa cu 3 ani
După rejudecarea cauzei, pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti, Fostului şef al OPC Braşov i s-a redus pedeapsa cu 3 ani
Data 26/03/2012 17:00  Autor admin  Accesari 633  Limba Global

www.mytex.ro/prima-pagina/sentint-dupa-rejudecarea-cauzei-pe-fond-la-curtea-de-apel-bucuresti-fostului-sef-al-opc-brasov-i-s-a-redus-pedeapsa-cu-3-ani_311277.php

Sambata, 24 martie 2012

 

SENTINŢÃ. După rejudecarea cauzei, pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti, Fostului şef al OPC Braşov i s-a redus pedeapsa cu 3 ani

 

În urma rejudecării dosarului în care fostul şef al OPC Braşov, Ionel Spătaru, a fost acuzat de luare de mită şi coinculpatul Alexandru Muşat, pentru complicitate, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti le-au redus pedepsele. Astfel, Spătaru a rămas cu cinci ani de închisoare, din opt câţi hotărâseră judecătorii Tribunalului Bucureşti, iar Muşat cu trei ani cu suspendare, cu un an mai puţin faţă de prima condamnare, sub supraveghere judiciară pe o durată de 5 ani, ca termen de încercare.

Pe lângă anii de închisoare pe care îi are de executat, în sentinţa lui Ionel Spătaru a fost trecută şi interzicerea unor drepturi civile, pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale.

Aşa cum ni s-a precizat în motivarea sentinţei, pe durata procesului, instanţa a luat la cunoştinţă că inculpatul Spătaru a restituit martorului denunţător Kungl Laura Claudia suma de 10.000 de euro, conform ordinului de plată, în valută, înregistrat în 8 februarie. Totodată, „ia act că inculpatul Spătaru Ionel a consemnat, pe seama şi la dispoziţia DNA, suma de 500 de euro, conform recipisei din 23 februarie”.

În consecinţă, i-a fost anulată şi măsura sechestrului asigurător asupra imobilului situat în Braşov, pe str. Castanilor, luată prin ordonanţă judecătorească.

Totodată, Spătaru este obligat să plătească suma de 26.000 de lei, iar Muşat 20.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, datată 23 martie 2012.


Remember
În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii anticorupţie au notat: „În perioada iulie - octombrie 2011, în calitate de şef al CJPC Braşov, inculpatul Spătaru Ionel a pretins de la o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale (din Piaţa de Gros din Stupini - n.r.), suma de 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, 70.000 de euro. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea unui agent economic pe o perioadă de 5 luni”.

Sursa citată a precizat că al doilea inculpat în cauză, Alexandru Muşat, l-a ajutat pe Spătaru să primească ultimele două tranşe din suma menţionată, în valoare de 60.000 de euro.


Procurorii au cerut 15 ani

Procurorii DNA, care au solicitat pedeapsa maximă, de 15 ani, pentru Spătaru au susţinut în instanţă ca cercerările să fie desfăşurate cu inculpatul în stare de arest preventiv, cu probe obţinute în decursul lunilor scurse de la momentul denunţului, în iulie, până când s-a trecut la reţinerea lui.

Aşa cum s-a menţionat în actul de cercetare, în seara de 11 octombrie au fost descoperiţi, în maşina pe care Spătaru o conducea, banii reclamaţi de denunţătoare că i-ar fi dat cu titlu de mită - mai puţin 500 de euro, despre care nu se ştie nimic, pentru că la numărătoare nu au ieşit decât 59.500 de euro. Valoroasele „pliante”, aşa cum au fost denumiţi banii de Spătaru, aspect constatat din înregistrările ambientale şi telefonice de către anchetatori, au fost găsiţi cu ocazia flagrantului „în habitaclul maşinii, în scaunul dreapta, cel de lângă şofer, în spătar”, după cum s-a notat în procesul verbal de constatare. În sursa menţionată s-a precizat că, după numeroase convorbiri telefonice cu femeia care l-a denunţat, a fost stabilită întâlnirea pentru a-i fi înmânaţi banii, undeva în Bucureşti.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri SRI - Secţia Judeţeană Braşov şi Structura de securitate internă.

Camelia VLAD

Nu este nici un comentariu.