Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Preşedintele ungar, „executat“ pentru plagiat
Preşedintele ungar, „executat“ pentru plagiat
Data 06/04/2012 12:26  Autor admin  Accesari 711  Limba Global

www.adevarul.ro/international/Presedintele_ungar-executat-_pentru_plagiat_0_674932945.html
Luni, 2 aprilie 2012

Preşedintele ungar, „executat“ pentru plagiat

Autor: Eva Galambos

Foto: reuters După demonstrarea plagiatului, Universitatea Semmelweiss i-a retras titlul de doctor lui Pal Schmitt

Deşi îşi susţine nevinovăţia, Pal Schmitt şi-a anunţat demisia. Nu se ştie dacă premierul Viktor Orban este cel care l-a convins.

Ieri la prânz, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Budapesta, preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, şi-a anunţat demisia. În acest fel, se pune capăt unui episod de trei luni din istoria politică a ţării care a scindat opinia publică în ce priveşte poziţia şefului statului.

La 11 ianuarie 2012, săptămânalul economic HVG a publicat un articol în care a demonstrat că teza de doctorat al lui Pal Schmitt, prezentată în 1992 la Facultatea de Educaţie Fizică a Universităţii Semmelweiss, despre Jocurile Olimpice moderne, este în cea mai mare parte plagiată după un studiu realizat de bulgarul Nikolai Gheorghiev, un istoric al olimpiadelor. Astfel, aproximativ 180 de pagini reprezentau traducerea textului, fără semnele de citat şi fără indicarea exactă a sursei.

Mai târziu, s-a constatat că încă 18 pagini sunt preluate, prin aceeaşi metodă, de la un autor german. Pal Schmitt, campion olimpic de scrimă al Ungariei, lucra în acea perioadă la Comitetul Internaţional Olimpic, unde a avut prilejul să cunoască lucrarea autorului bulgar.

Verdict: vinovat

Scandalul izbucnit în urma acestor dezvăluiri a determinat Universitatea Semmelweiss să constituie o comisie de stabilire a faptelor. Săptămâna trecută, comisia a dat publicităţii rezultatul: a constatat adevărul celor susţinute de publicaţia HVG, dar nu a vorbit despre plagiat, rezumându-se să constate că, formal, lucrarea a corespuns criteriilor de-atunci. Decizia a fost contestată de comunitatea ştiinţifică din Ungaria, de opoziţie şi de societatea civilă şi chiar de unii reprezentanţi ai partidelor din coaliţia guvernamentală. În consecinţă, Senatul Universităţii Semmelweiss i-a retras titlul de doctor.

Orban s-a ţinut departe

Preşedintele Ungariei a aflat de decizia Universităţii la întoarcerea de la Seul. Ca primă reacţie, el a declarat că nu a făcut nimic nepotrivit şi că nu-şi va da demisia. Poziţia lui a pus într-o situaţie jenantă coaliţia guvernamentală care şi-a dat seama că cerinţele de respectare a corectitudinii şi moralităţii în viaţa publică din Ungaria pe care le-a susţinut de la venirea ei la putere nu corespund atitudinii adoptate de Schmitt.

Nu se ştie deocamdată dacă, până la urmă, Viktor Orban l-a sfătuit să se răzgândească dar, ieri, în Parlament, preşedintele Ungariei, repetând ideea că nu se simte cu nimic vinovat, a declarat că-şi va da demisia. Aceasta, a explicat el, deoarece, potrivit Legii fundamentale, preşedintele ţării exprimă unitatea naţiunii, iar problema lui particulară divizează naţiunea.