Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Valhalla Resources, misteriosul investitor de la Cupru Min. Cine sunt actionarii si ce afaceri deruleaza in Romania
Valhalla Resources, misteriosul investitor de la Cupru Min. Cine sunt actionarii si ce afaceri deruleaza in Romania
Data 08/05/2012 15:49  Autor admin  Accesari 1261  Limba Global

www.hotnews.ro/stiri-11966663-exclusiv-valhalla-resources-misteriosul-investitor-cupru-min-cine-sunt-actionarii-afacerile-derulate-romania.htm

Marti, 10 aprilie 2012

 

​EXCLUSIV Valhalla Resources, misteriosul investitor de la Cupru Min. Cine sunt actionarii si ce afaceri deruleaza in Romania 

 

de Dan Tapalaga, Cristian Pantazi

 

 

Stacy Quinney Foto: Facebook

 

Cine este in spatele castigatorului licitatiei pentru privatizarea Cupru Min? Oficial, licitatia a fost castigata de compania canadiana Roman Copper Inc. despre care nu se stia decat ca are printre fondatori banca de investitii Bayfront Capital Partners. Cine sunt totusi persoanele interesate de Cupru Min? Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de o alta companie canadiana, Valhalla Resources, fondata de un cetatean american si unul canadian care traiesc in Romania din anii '90. Este vorba de Stacy Quinney si Joel Hayes. Quinney a facut afaceri si cu Dinu Patriciu. Valhalla este cotata pe bursa din Toronto si deruleaza proiecte in domeniul resurselor naturale in Romania si Turcia. Contactat de HotNews.ro, Stacy Quinney a spus doar ca este un subiect "prea sensibil si nu pot comenta".

 • Potrivit surselor HotNews.ro, Roman Copper Inc., castigatorul licitatiei Cupru Min, este un asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), format din Bayfront Capital Partners si Vlahalla Resources.
 • Un purtator de cuvant al Bayfront a declarat pentru HotNews.ro ca banca de investitii este unicul actionar in Roman Copper. 
 • Nota redactiei: Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali.
 • Unul dintre actionari, Stacy Quinney, apare in doua reclame la ciocolata Rom, iar pe contul de Facebook se afiseaza in cateva poze cu palarie texana, doua pistoale si o pusca.  

Asa numitele SPV sunt parteneriate cu obiective limitate intre companii, formate cu destinatie precisa, dedicate unei anumit proiect cu scopul de a ascunde actionarii reali si de a limita in acest fel riscurile financiare si de imagine. Aceasta este o practica internationala acceptata si reglementata in unele tari. Din acest motiv, este dificil de probat cine sunt toti partenerii dintr-un SPV, daca acestia nu doresc ca numele lor sa apara public.


UPDATE 19.50: La scurt timp dupa ce HotNews.ro a publicat articolul, un reprezentant al Roman Copper, care initial negase implicarea Valhalla in companie, a anuntat ca Joel Hayes si Stacy Quinney au fost numiti in conducerea Roman Copper. Joel Hayes a devenit presedinte, Stacy Quinney a devenit vice-presedinte executiv, iar Michael Williams (si el presedinte la Valhalla Resources) a fost numit presedintele board-ului director al Roman Copper (Vezi mai jos tot comunicatul).

 

Valhalla Resources s-a numarat printre companiile care si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea Cupru Min. Adevarul scria in noiembrie 2011 ca Valhalla Resources a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie. In cele din urma, Valhalla Resources nu a mai participat la licitatia cu strigare desfasurata in 26 martie. Guvernul a anuntat ca cistigatorul, Roman Copper Inc, fara a preciza cine sunt actionarii companiei. Guvernul Ungureanu a anuntat vineri, 6 aprilie, ca nu semneaza contractul cu Roman Copper deoarece compania nu indeplineste trei conditii esentiale.


Marile coincidente

 • 1. In 26 martie, adica exact ziua in care la Bucuresti avea loc licitatia cu strigare pentru Cupru Min, actiunile Valhalla Resources au fost oprite de la tranzactionare pe Bursa din Toronto de catre arbitrul pietei (IIROC). In anuntul de oprire de la tranzactionare, motivul este "cererea companiei, care asteapta informatii". Anuntul mai mentioneaza ca IIROC poate lua decizia de oprire de la tranzactionare de obicei atunci cind se asteapta anunturi din partea companiei emitente. In aceeasi zi, licitatia pentru Cupru Min era cistigata de Roman Copper Inc.
 • 2. In 28 martie, la doua zile dupa licitatie, un nou anunt la Bursa din Toronto: Actiunile Valhalla ramin suspendate de la tranzactionare. "Valhalla Resources Ltd. (TSX VENTURE:VH) anunta ca participa la negocieri privind achizitionarea unui proiect in domeniul resurselor minerale", fara a face insa vreo precizare daca negocierile sint in Romania sau in alta tara. Anuntul este postat si pe site-ul companiei Valhalla.
 • 3. HotNews.ro l-a contactat pe vicepresedintele Stacy Quinney marti, 10 aprilie. Intrebat cum isi explica refuzul Guvernului Romaniei de a incheia contractul pentru Cupru Min, Stacy Quinney a spus "trebuie sa discutam mai tirziu, e prea sensibil si nu pot comenta". Quinney nu a putut oferi mai multe detalii, motivind ca este intr-o intilnire si ca nu este disponibil pe tot parcursul zilei. Celalalt fondator al Valhalla Resources, Joel Hayes, presedinte al companiei, nu a putut fi contactat, colegii sai din biroul bucurestean al firmei comunicindu-ne ca este plecat din tara.

 

 

Stacy Quinney Foto: Facebook

 

Cine este Valhalla Resources.  In Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2011, despre Valhalla Resources Ltd. apar urmatoarele detalii: "Valhalla Resources Ltd., o persoană juridica din Cipru, cu sediul social si punct de lucru principal situat în Vasili Michailidi 21, 3026 Limassol, Cipru".

 

Valhalla Resources se prezinta pe propriul site ca o companie  activa in domeniul explorarii minereurilor, cu focus pe resursele din Centura Tethyan - intinsa din Europa de Est pina in Asia. Printre actionarii semnificativi, cu 15% din actiuni, se numara Kenz Mining, companie turca. Potrivit unui anunt din 14 martie 2012, Valhalla a intrat intr-un parteneriat strategic cu firma Kenz, condusa de  Firat Gulgen, presedinte si actionar majoritar.


"Domnul Gulgen este fondatorul si presedintele Calinos Holdings A.S. ("Calinos"), un grup media turcesc. Calinos detine peste 75% din distributia de programe TV si filme din Turcia si este activ in exportarea programelor TV turcesti si a altor produse media in peste 70 de tari", se arata in comunicat. Vezi detalii despre partenerul Valhalla in Turcia intr-un articol publicat in cotidianul Hurriyet.


Valhalla Resources prezinta pe site-ul sau inclusiv o harta cu proiecte in desfasurare in Turcia si Romania.


Fondatorii companiei sint Joel Hayes si Stacy Quinney, ambii avind background in Romania. Structura managementului:

 • Michael Williams, Director & Chairman of the Board
 • Adrian Fleming, CEO & Director
 • Joel Hayes, President and Director
 • Stacy Quinney, Senior Vice-President and Director
 • Rob McLeod, Director
 • Aaron Keay, Director
 • Cale Moodie, CFO

Compania Valhalla Resources Ltd. apare ca actionar in mai multe companii inregistrate in Romania:

 

 

Stacy Quinney Foto: Facebook

 

Licenta pentru aur. Compania TRANSYLVANIA MINERALS, in care Valhalla Resources este actionar (25%) alaturi de Barrick Gold Romania (75%), detine in Romania licenta de explorare pentru zacamintul Bratosin.


"Pe dealul Bratosin, în judeţul Arad, vezi de multe ori pălării texane. Sunt ale unor investitori de talie internaţională care au luat în serios dorinţa românilor de a avea investitori străini. Ei au concesionat activităţi de explorare pe o suprafaţă de 65 km pătraţi. “Suntem încă în stadiul de explorare, dar suntem foarte optimişti că vom pune în evidenţă un zăcământ important”, declară Stacy Quinney, care, împreună cu americanul Joel Hayes, a înfiinţat compania canadiană Valhalla Resources Ltd., strângând fonduri în valoare de şapte milioane de dolari pentru a dezvolta proiectele de explorare. Ulterior, Valhalla s-a asociat cu una dintre cele mai renumite companii miniere din lume, Barric

Nu este nici un comentariu.