Acasa > Articole > Arhiva de Presa 1998 > Termocentrala Rovinari a sarit in aer
Termocentrala Rovinari a sarit in aer
Data 22/10/2010 15:53  Autor admin  Accesari 795  Limba Global

Nr. 1370 de luni, 28 decembrie 1998

Calculatorul a incurcat motoarele

Termocentrala Rovinari a sarit in aer in Ajunul Craciunului

O puternica explozie produsa in Ajunul Craciunului la Termocentrala Rovinari s-a soldat cu pagube evaluate, deocamdata, la aproximativ 300 de miliarde de lei. Surse oficiale, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au mentionat ca explozia s-a produs din cauza nefunctionarii sistemului de siguranta care era asistat de calculator. Sistemul respectiv a dus la blocarea motorului Grupului 5 al termocentralei si la supraturarea acestuia. Motorul a explodat iar elicele sale au strapuns carcasa de protectie a Grupului 5. Din fericire, explozia nu s-a soldat cu victime omenesti deoarece personalul care lucra in acea zona era plecat la masa de pranz. Grupul care a sarit in aer fusese modernizat in ultima perioada de timp de firma romaneasca General Turbo si de firma franceza GecAstham. Motorul care a explodat era unic in Romania si fusese pus in functiune de aproape doua luni de zile. Termocentrala Rovinari a fost la un pas de a fi daramata in intregime in timpul exploziei, motiv pentru care, factorii responsabili considera ca sistemul de siguranta folosit la Punctul 5 necesita imbunatatiri. Conducerea termocentralei nu a precizat oficial, pana ieri la pranz, care sunt toate consecintele acestei explozii.

Gigi CIUNCANU