Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > Casa Naţională de Pensii Publice are de recuperat 1,82 mil. lei
Casa Naţională de Pensii Publice are de recuperat 1,82 mil. lei
Data 17/06/2012 12:49  Autor admin  Accesari 589  Limba Global

www.curierulnational.ro/Eveniment/2012-06-11/Casa+Nationala+de+Pensii+Publice+are+de+recuperat+1,82+mil.+lei+

Luni, 11 iunie 2012

Casa Naţională de Pensii Publice are de recuperat 1,82 mil. lei

Eveniment - Afrodita Cicovschi

Suma provine din calculul greşit al indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor şi soţilor supravieţuitori

În urma controalelor efectuate în  perioada 24 aprilie - 4 mai de Corpul de Control al ministrului Muncii s-a descoperit că peste 200.000 de persoane au beneficiat de astfel de sume suplimentare

Controalele efectuate în perioada 24 aprilie - 4 mai 2012 de o echipă a Corpului de Control al ministrului Muncii asupra activităţii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) s-a descoperit că sunt de recuperat aproximativ 1,82 mil. lei din indemnizaţiile acordate în urma aplicării greşite a unor prevederi legale.

"Obiectivul central al controlului a vizat modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru revoluţionari, acordate conform Legii nr. 341/2004, şi a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor, acordate conform Legii nr. 578/2004, la nivelul anilor 2011 şi 2012", a anunţat Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, indemnizaţia pentru revoluţionari calculată greşit a fost acordată către aproximativ 16.000 de persoane, suma totală de recuperat fiind de aproximativ 1,25 milioane lei, adică în medie câte 77,9 lei de fiecare persoană. Indemnizaţia pentru soţul supravieţuitor calculată greşit a fost acordată către aproximativ 200.000 de persoane, suma totală de recuperat ridicându-se la aproximativ 576.000 lei, respectiv 2,76 lei de la fiecare persoană.

Majorările se aplicaseră la nivelul din iulie 2010

În ceea ce priveşte modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru revoluţionari (Legea nr. 341/2004) şi a indemnizaţiilor pentru soţul supravieţuitor (Legea nr. 578/2004, Corpul de Control a constatat că, în perioada ianuarie 2011 - martie 2012, CNPP a aplicat în mod eronat prevederile art. 10, alin. (1) din Legea 285/2010, privind majorarea cu 15% a  indemnizaţiilor pentru revoluţionari şi a  celor pentru soţii supravieţuitori, în sensul că a reîntregit cuantumul acestor indemnizaţii la valoarea din iulie 2010 (dată la care acestea au fost diminuate cu 15%), în loc să aplice majorarea de 15% la cuantumul din luna octombrie 2010 al acestor indemnizaţii (aşa cum prevedea Legea nr.285/2010). "Aplicarea defectuoasă a acestor prevederi legale  a condus la situaţia în care există un debit de recuperat de aproximativ 1,82 milioane lei", notează Ministerul Muncii.

Pentru recuperarea sumelor se vor emite decizii de debit

În vederea recuperării debitelor şi pentru respectarea termenelor legale, Casa Naţională de Pensii Publice va lua măsuri de urgentare a emiterii deciziilor de debit, "acolo unde acestea nu au fost emise şi/sau comunicate, în vederea recuperării eşalonate a sumelor încasate necuvenit, cu respectarea termenului general de prescripţie (36 luni) şi instituirea la nivelul CNPP a unui sistem de monitorizare a stadiului de recuperare a debitelor rezultate din sumele plătite necuvenit în cazul beneficiarilor Legii nr. 341/2004 şi ai Legii nr.578/2004". Casa Naţională de Pensii Publice va informa trimestrial Ministerul Muncii asupra stadiului de recuperare a acestor debite.

Ministerul Muncii va căuta să identifice noi măsuri administrative de natură să evite apariţia aplicării eronate a altor acte normative şi să asigure întărirea controlului managerial bazat pe proceduri unitare de lucru.

Persoanele responsabile sunt cercetate administrative

În ceea ce priveşte responsabilitatea persoanelor cu atribuţii, implicate în modul de calcul al indemnizaţiilor, controlul a stabilit că angajaţii din cadrul CNPP care aveau responsabilitatea elaborării instrucţiunilor şi normelor tehnice şi metodologice de aplicarea a dispoziţiilor legale nu au emis nicio normă sau orice alte instrucţiuni cu privire la aplicarea acestei legi, acest lucru conducând la un mod de calcul eronat.

"În acest sens, s-a dispus începerea cercetării administrative a celor responsabili, cu privire la nerespectarea atribuţiilor din fişa postului referitoare la emiterea de note tehnice şi instrucţiuni pentru prevederile Legii 285/2010", a anunţat Ministerul Muncii.

Taguri CNPP