Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2012 > DOCUMENTUL care ACUZA grupul VIDEANU de COMPLOT si SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE
Data 28/06/2012 08:19  Autor admin  Accesari 604  Limba Global

www.ghimpele.ro/2012/03/exclusiv-documentul-care-acuza-grupul-videanu-de-complot-si-subminarea-economiei-nationale
Luni, 26 martie 2012

EXCLUSIV: DOCUMENTUL care ACUZA grupul VIDEANU de COMPLOT si SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE

de Corneliu Avram

In urma dezvaluirilor de presa referitoare la modul in care o firma “fantoma” aflata in sfera de interese a liderului PD-L Gheorghe Stefan “Pinalti”, respectiv Rudnap SRL, a vandut energia cumparata de la stat, tot statului, dar pe o suma de doua ori mai mare, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului a depus o plangere penala in rem, pentru a atrage raspunderea Ministerului condus la acea vreme de ADRIEAN VIDEANU.

Documenul a fost depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vineri, 23 martie, in jurul orei 11, si are numarul de inregistrare 2827. De asemenea, reprezentantii FACIAS au declarat ca plangerea a fost depusa sesizand doar fapta si obligand astfel Parchetul sa identifice toti vinovatii, tocmai pentru a evita declararea neinceperii urmaririi penala, in cazul in care plangerea ar fi fost indreptata impotriva unui singur responsabil. Printre numele invocate in document se numara cel al fostului Ministru al Economiei, Adriean Videanu si al secretarului de stat, Cladiu Stafie, un apropiat al lui Gheorghe Stefan.

DOAMNĂ PROCUROR GENERAL,

Subscrisa FUNDAŢIA PENTRU APĂRAREA CETĂŢENILOR IMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI, cu sediul în Bucureşti, str.Gârlei nr.1b, sector 1, formulăm prezenta

PLÂNGERE PENALĂ

Împotriva persoanelor care se fac vinovate de savarsirea INFRACTIUNILOR  IN PREZENTA PLANGERE PENALA,  respectiv: Subminarea economiei nationale, fapta prevazuta si pedepsita de art.165 Cod penal: “Fapta de a folosi o unitate din cele la care se refera art. 145 C. pen, ori de a împiedeca activitatea normala a acesteia, daca fapta este de natura sa submineze economia naţiomala, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Daca fapta prevazuta în alineatul precedent a produs pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este detenţiunea pe viaţa sau închisaore de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.”

Si

Art.167 Cod penal: “Iniţierea sau constituirea unei asociaţii sau grupări în scopul săvârşirii vreuneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 155-163, 165 şi 1661, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asociaţii sau grupări se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Pedeapsa pentru complot nu poate fi mai mare decât sancţiunea prevăzută de lege pentru cea mai gravă dintre infracţiunile care intră în scopul asociaţiei sau grupării.

Dacă faptele prevăzute în alin. 1 au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile de la concursul de infracţiuni.

Nu se pedepseşte persoana care, săvârşind fapta prevăzută în alin. 1 sau 3, o denunţă mai înainte de a fi fost descoperită.”

MOTIVELE PLÂNGERII

IN FAPT, prin derogare de la un ordin ministerial care cerea expres ca producătorii de stat să vândă energia prin licitaţie pe OPCOM, companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile Turceni şi Rovinari au stocat mari cantitati de energie electrica, energie care a fost livrata direct către Electrica. Aceasta din urmă a încredinţat contractul către SC Rudnap SRL , in baza unui contract de prestari servicii.

Fostul director de al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat că Rudnap ia energia cu 38 de euro şi o revinde cu 50 de euro catre Ungaria, Serbia si Bulgaria.

Insa, avand in vedere ca Rudnap nu a reusit sa exporte intreaga cantitate de energie oferita, diferenta a fost revanduta pe piata interna – dar, de data aceasta, la un pret aproape dublu decat cel de achizitie. Contractul de prestari servicii trebuia sa expire  în vara anului trecut. Cu toate acestea, conform declaratiilor dlui. Ioan Folescu, directorul general al Electrica, încă se exportă energie prin Rudnap si in prezent.

În fapt, contractul a fost prelungit, în august 2011 cu încă un an. Derogarea de la legislaţie nu a fost semnată de ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, ci  de secretarul de stat Claudiu Stafie si nu a fost aprobata de Consiliile de Administratie ale societatilor producatoare de energie.

In consecinta:

- s-a incalcat direct un ordin de ministru – referitor la vanzarea numai prin licitatie a energiei electrice;

- a fost incheiat si prelungit un contract cu o societate comerciala cu actionariat strain, contract in baza caruia acesteia i se livrau direct cantitati de energie la un pret cu aproate jumatate mai mic decat pretul real – deci pretul la care statul roman ar fi putut vinde direct acea energie. Mai mult decat atat, pretul cu care s-a instrainat energia electrica catre Rudnap este mai mic decat cel oferit consumatorilor intern.

Luând în considerare toate aspectele arătate mai sus considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor  de Subminarea economiei nationale, prevazute si pedepsite de art.165 Cod penal si Complot, prevazuta si pedepsita de art.167 Cod penal și vă solicităm să demarați cercetările care se impun pentru tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate.

FUNDAŢIA PENTRU APĂRAREA CETĂŢENILOR IMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI

Prin reprezentant

DOAMNEI PROCUROR GENERAL AL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

Taguri mafia