Acasa > Articole > Arhiva de Presa 1997 > Miron Cozma a fost arestat
Data 22/10/2010 16:03  Autor admin  Accesari 814  Limba Global

Sambata, 11 ianuarie 1997

Ieri, Miron Cozma a fost arestat

În legãturã cu arestarea preventivã a lui Miron Cozma, am primit spre difuzare, din partea Parchetului General, urmãtorul comunicat:

La 10 ianuarie 1997 Parchetul General, prin Secþia de urmãrire penalã și criminalisticã - Serviciul de combatere a crimei organizate și corupþiei a emis mandat de arestare preventivã pentru o perioadã de 30 de zile inculpatului Cozma Miron, reþinându-se în sarcina acestuia sãvârșirea urmãtoarelor infracþiuni:

• subminarea puterii de stat prevãzutã de art. 162 alin. 2 C.p. pentru care se prevede o pedeapsã de la 5 la 15 ani închisoare;
  • infracþiuni contra siguranþei circulaþiei pe cãile ferate constând în tulburarea circulaþiei mijloacelor de transport pe calea feratã și distrugerea unor bunuri aparþinând cãilor ferate, infracþiuni prevãzute de art. 276 alin. 1 și 3 C.p. pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani.

În fapt, s-a reþinut cã în perioada 24 - 28 septembrie 1991 a determinat desfãșurarea unor acþiuni violente de cãtre grupuri numeroase de mineri de naturã sã slãbeascã puterea de stat, precum și tulburarea activitãþii de transport pe calea feratã, pãrãsirea posturilor de cãtre funcþionarii CFR, cauzând distrugeri ale instalaþiilor de cale feratã.

Pentru a se dispune mãsura privãrii de libertate s-a avut în vedere atât materialul probator administrat în cauzã în urma unor cercetãri îndelungate, cât și periculozitatea socialã a faptelor sãvârșite, coroborate cu atitudinea de obstrucþionare a urmãririi penale de cãtre inculpat, demonstratã cu prisosinþã de modul în care acesta a eludat mãsurile procedurale luate.

De asemenea, mai menþionãm urmãtoarele:

1. Miron Cozma este cercetat în dosarul nr. 83/P/1994 al Parchetului de pe lângã Tribunalul Gorj pentru infracþiunea de ultraj, prevãzutã de art. 239 alin. 1 C.p.

În fapt, s-a reþinut cã în ziua de 16 februarie 1994, în timpul grevelor minerilor din bazinul Gorjului, Cozma Miron l-a insultat și ameninþat pe lucrãtorul de poliþie, Caragea Viorel, aflat în misiune ordonatã de a asigura ordinea publicã în Piaþa Revoluþiei din municipiul Târgu Jiu.

1. În prezent se aflã în curs de judecatã la Judecãtoria Petroșani, cu termen la 6 februarie 1997 dosarul privind pe Miron Cozma și alþii, cercetaþi pentru sãvârșirea infracþiunilor de distrugere în paguba avutului privat, prevãzute de art. 217 C.p. și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, prevãzute de art. 321 C.p., fapte comise în zilele de 22 - 24 mai 1996 în incinta restaurantului Complexului „Vegas“ din Petroșani.
  2. Cozma Miron a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendarea condiþionatã a executãrii pedepsei pentru ucidere din culpã, infracþiune prevãzutã de art. 178 alin. 2 C.p., reþinându-se cã ziua de 19 iunie 1991, în jurul orelor 14, circulând la volanul autoturismului nr. 4 HD 4145 a accidentat mortal pe Drãghici Roza Violeta, în vârstã de 31 de ani, mamã a doi copii minori.