Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie
Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie
Data 06/07/2012 14:25  Autor admin  Accesari 1483  Limba Global

www.econtext.ro/dosar--2/analiza/harta-natalitatii-cum-a-evoluat-natalitatea-in-ultimii-douazeci-de-ani-in-fiecare-judet-topul-judetelor-pe-cale-de-disparitie.html

Joi, 10 noiembrie 2011

 

Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie

 

de Dan Mihalovici

 

Romania se stinge incet. Nu mai este nici un secret ca suntem o tara imbatranita, cu o rata mare a deceselor, dar si cu o natalitate in scadere.

Exista multe prognoze internationale, care considera ca Romania va fi printre primele tari care vor disparea sau ca populatia se va injumatati in cateva decade.

Sunt studii peste studii care avertizeaza ca romanii sunt tot mai putini iar acest fapt este o realitate.

Chiar si judetele Moldovei, care altadata erau pe primele locuri la natalitate, si-au mai pierdut din acest elan in ultimii ani.

Econtext va prezinta evolutia natalitatii in toate judetele tarii din 1990 si pana in 2010. Inainte insa, sa vedem care este clasamentul judetelor dupa numarul copiilor nascuti anul trecut.

Astfel, capitala tarii este campioana absoluta la numarul nasterilor, fapt evident prin numarul populatiei.

 

Harta natalitatii

In 2010, s-au nascut 21.147 de copii in Bucuresti, mai mult decat dublu fata de urmatoarea clasata, care este judetul Iasi. In Iasi s-au nascut anul trecut 9.499 de copii.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (8.161 de nou-nascuti), Suceava (8.001), Bacau (7.305), Prahova (7.172), Cluj (6.839), Timis (6.837). Dupa cum se observa, judetele mari, unde este cea mai numeroasa populatie, se afla si pe primele locuri la nasteri.

Iar pe ultimele pozitii regasim judetele mici, gen Covasna, Tulcea, Salaj, etc.

 

Dar iata harta Romaniei in functie de numarul nou-nascutilor din 2010:

 

Evolutia natalitatii

Si sa trecem la partea mai importanta a acestui articol. Cum a evoluat natalitatea in fiecare judet din Romania din 1990 si pana in anul 2010.

Din nefericire, natalitatea este pe un minus accentuat in aproape toata tara. Singura luminita de la capatul tunelului vine de la Bucuresti si Ilfov. Acestea sunt singurele sperante, singurele locuri in care natalitatea se situeaza pe plus in 2010, comparativ cu 1990.

In schimb, in celelalte judete este dezastru. Natalitatea a scazut cu valori cuprinse intre 18% si 50%. Astfel, cea mai drastica scadere, de 50%, a avut loc in judetul Hunedoara (de la 7.358 de copii nascuti in 1990, pana la 3.683 in 2010).

 

Oltenia si Moldova

Iar urmatoarele pozitii sunt ocupate, preponderent, de judete din Moldova si Oltenia. Ceea ce arata un lucru interesant: la numarul de copii nascuti in 2010 judetele mari ocupa primele pozitii. Totusi, la ritmul scaderii natalitatii din 1990 si pana in 2010, judetele din Oltenia si Moldova conduc detasat.

Explicatia ne-a fost furnizata de specialistii din cadrul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii. „Cei care au plecat in strainatate sunt, cu precadere, tinerii, cei care isi intemeiaza familii.

Iar cea mai mare parte a celor care au plecat provin din zonele mai sarace ale tarii, care sunt exact acestea, Moldova si Oltenia. Practic, cei care erau motoarele sporului natural au parasit tara”, au explicat specialisti din cadrul institutiei.

In plus, in judetele mari, unde veniturile sunt peste medie, rata natalitatii a scazut mai putin, mai lent.

Cu alte cuvinte, judetele din Oltenia si Moldova se ‘sting’ cel mai rapid. Impreuna cu o rata crescuta a deceselor, aceste zone au cele mai mari sanse sa ramana cu o populatie tot mai scazuta.

 

Dar iata cum a evoluat natalitatea in toate judetele Romaniei din 1990 si pana in 2010:

 

 

Comentarii:

ASA DA

 • Daniel

O mizerie de harta. Cum dracu sa se numeasca “harta natalitatii” cand pe cartograma arata numarul de nasteri?

 • Ela

Pai ce comentam merele si perele ?

NUMARUL nu are nici o relevanta daca nu studiem si comparam cu populatia.
Daca la Bucureasti s-au nascut 20.000 de copii la 2.000.000 de locuitori rata natalitatii e 1 , si daca la Iasi s-au nascut 10.000 la 500.000 de locuitori rata natalitatii e 5.

Ce conteaza numarul de copii nascuti daca nu tin cont de populatie.

Cine v-a dat drumul sa iesiti din scoala generala domnilor ziaristi ? Cine v-a mai dat apoi liber sa intrati la facultate, si acolo ce-ati pazit, ca cultura generala va e la pamant ?
Asta e matematica elementara ! Natalitatea si rata natalitatii se studiaza si la geografie.

Rusine sa le fie profesorilor care v-au dat note de trecere ! (vorbesc la plural pentru ca unul a scris si inca cel putin unul a citit si dat “ok” pentru publicare

 • Lidia

putini dar buni

 • mark

Econtext ma surprinde inca o data prin subiectele abordate si folosirea statisticii pentru a obtine informatii relevante.Observ ca, dincolo de Bucuresti(a carui polarizare e de inteles)si Constanta(unde dincolo de stimulentul unei economii interesante exista etnii ce stimuleaza familia-turci,tatari,machidoni) cu toate ca procentele de descrestere sunt mari judetele moldovene Iasi,Suceava,Bacau trec de bariera de 7000 de nasteri pe care judete unde economia duduie si care atrag si “emigranti” din alte judete ca Timisoara si Cluj nu reusesc s-o atinga.Daca te mai uiti ca Vaslui,Botosani si Neamt au nasteri mult peste dimensiunea oraselor de resedinta similare cu Arad sau Sibiu e clar ca Moldova este inca motorul principal desi in pierdere de viteza.Poate doar Maramuresul se mai poate compara deoarece performantele Prahovei sau a altor regiuni care atrag economic nu se pun.Deci natalitatea incepe sa se concentreze in judetele performante economic si care au orase mari cu exceptia Moldovei de nord (Vrancea si Galati sunt slabe in context) si a Maramuresului.

 • eugenb

Remarca unui user (Paul) avea dreptate, chiar daca in postarea celor de la Econtext a vrut sa dreaga busuiocul : Nu poti sa pui alaturi si sa le interpretezi similar (simultan) Harta (din 2010) cu Tabelul alaturat (1990-2010). Uitati daca vreti un ex. concret cu ce se intampla in cazul prezentarii acestor date, fara sa atragi atentia ca se refera la lucruri interpretate diferit (20 de ani 1990-2010, in paralel ci 1 an – 2010) : Daca faci referire la Tabel iti reiese ca valoarea procentuala de mijloc (media) ai gasi  valoarea de 36.62 (deci valoarea aprox. 37%). Daca ne ducem si ne uitam pe Tabel gasim la nr. 19 Jud. Dolj, iar daca ne uitam pe Harta (ne bagand ca Harta se refera la un an anume – 2010) si am gasi acest judet printre judetele care ar avea culoarea VERDE (nasteri intre 7000 si 2000) si nu cum este afisat (cred ca corect) – culoarea GALBENA (nasteri intre 7000 si 7000). Deci reanalizati cele doua exemple ale dvs astfel ca Harta si Tabelul respectiv ca sa se potriveasca si numai dupa aceea scrieti un articol (CORECT) pt ca nu poti cere la toti userii sa aiba cunostinte de STATISTICA (nu toti au urmat LICEUL, insa ei au CALCULATOR sau stiu sa lucreze cu acesta). Nu va contrazic ideea insa, ca din studierea STATISTICII se pot obtine date CORECTE, dar trebuie sa le si corelati intre ele, altfel obtineti contrariu si nu are de castigat nimeni atunci, decat poate cei care sunt interesati de interese pur personale, indiferent daca sunt legale sau nu.

 • Invartosatu' Peleu

bre…normal ca bucharestu’ e " fruncea" …daca sa-u mutat toti in capitala…=))))))

 • Negru

Oare sa fie si pentru ca suntem prima tara din Europa la numarul avorturilor si a doua sau a treia la nivel mondial? Si mai spunem ca suntem tara crestina … AVORTUL=CRIMA !!! CRESTINILOR !!!!

 • Alfons

In judetle mari e normal sa scada mai lent natalitatea. Sunt conditii mai bune de viata.

 • Econtext

Pentru Amalia

Multumim pentru sesizare. Am modificat.

Econtext

 • Amalia

Asa mai zic si eu! Totusi…

 • Econtext

Pentru Paul

E important sa citim textul articolului. Exact ce spuneti si dvs spunem si noi: ca judetele din varful ierarhiei sutn cele mai afectate. Iar harta prezinta altceva.

CITITI CU ATENTIE TEXTUL ARTICOLULUI INAINTE!

Sunt doua lucruri diferite: harta prezinta numarul nasterilor in 2010, iar topul prezinta evolutia nasterilor in 2010 fata de 1990.

Multumim
Econtext

 • Amalia

De ce nu apare Satu Mare pe harta? Singurul judet dealtfel care nu apare denumit.

 • Paul

Varza. Cine a scris articolul e varza cu carne. Habar n-are statistica, habar n-are sa interpreteze niste date. Nu poti compara mere cu pere si sa-ti dea gutui cuconita.
Ca sa sune cit de cit real, primele judete in care natalitatea a scazut dramatic sint cele din virful tabelului care au intre 4o% si 50% scadere, adica locurile 1-17, iar cele mai stabile ca si populatie sint cele din coada tabelului.

Iar harta aia e de toata jena. Cum sa compari Bucurestiul in cifre absolute cu 3 mil de locuitori cu oricare alt judet cind cel mai mare e Iasul cu 800.000. Macar daca puneti procentele, asa e o varza si in capul vostru si in articol.

 • Alorian

Chiar ca e praf Banatul nostru. Funcea cui mai suntem acum?

Banatul meu e praf la natalitate mai ceva ca Oltenia, sau Moldova!

Continuare ...
Nu este nici un comentariu.