Acasa > Articole > Arhiva de Presa 1997 > Sindicatele resping masurile populiste
Sindicatele resping masurile populiste
Data 22/10/2010 16:05  Autor admin  Accesari 813  Limba Global

Luni, 17 noiembrie 1997
Sindicatele resping masurile populiste

Multe din solicitarile formulate de sindicate au fost tergiversate sau mai rau, ignorate de Executiv.

Intre acestea, cea mai sustinuta si argumentata este revendicarea sindicatelor privind reducerea impozitului pe salariu.

Aceasta masura ar reprezenta cea mai viabila posibilitate de crestere a salariului real, mai ales in cazul celor ce muncesc in societatile comerciale.

Evolutia salariului real in 1997 a demonstrat ca indexarea efectuata nu a atras dupa sine o crestere, ci dimpotriva a diminuat puterea de cumparare.

Iata in acest sens opinii exprimate de lideri ai unor federatii sindicale.

Domnul M. Cristea, vicepresedinte al Confederatiei constructii de masini:

„Indexarile salariale sunt o pacoste, caci daca nu se realizeaza productia, societatile comerciale nu au de unde da indexari. Din analiza facuta de noi a rezultat ca in unitatile din ramura s-au putut da indexari doar in proportie de 76%, iar aceste indexari salariale nu au depasit 5-6%. Stim deja ca indexarile «omoara» salariile si distrug puterea de cumparare. Nu vrem indexari, vrem reducerea fiscalitatii. Prin reducerea impozitului pe salarii cu 30% puterea de cumparare in 1998 ar putea ajunge la 70% fata de septembrie 1990“.

Domnul Liviu Luca, presedintele federatiei „Petrom“:

„Nu suntem de acord cu banii de consum. cele 1000 miliarde lei, reprezentand plata a 15-20 salarii pentru cei disponibilizati ca urmare a aplicarii ordonantei 22/ 1997 sunt adevarata cauza a valului inflationist ce ameninta acum, la sfarsit de an. Sumele respective nu trebuia platite direct, ci depuse la o banca, care prin investirea si rularea acestor sume sa poata acorda dobanzi corespunzatoare somerilor deponenti. Exista asemenea forme practicate de guvernele unor tari si trebuia studiate si utilizate si la noi. In acelasi spirit populist, guvernul a adoptat si hotararea de a utiliza la consum sumele obtinute din privatizare. Cu alte cuvinte, consumam ceea ce s-a realizat cu eforturi si munca, in loc ca sumele respective sa fie utilizate pentru modernizari si retehnologizari in industriile de viitor“.

Exprimand asemenea puncte de vedere mature, sindicatele confirma faptul ca au devenit parteneri de dialog foarte seriosi, ca revendicarile ce le pun in fata Guvernului trebuie cu atentie tratate si de comun acord realizate. Pentru ca in vreme ce puterea se schimba, sindicatele, ca aparatoare a intereselor economice si sociale ale salariatilor, au continuitate.

Clara Dumitrescu