Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Cu ochii inchisi, parlamentarii legifereaza
Cu ochii inchisi, parlamentarii legifereaza
Data 24/10/2010 00:29  Autor admin  Accesari 866  Limba Global

www.mediafax.ro /main-story/comentariu-cu-ochii-inchisi-parlamentarii-legifereaza-7508599

Miercuri, 20 octombrie 2010

 

COMENTARIU: Cu ochii închişi, parlamentarii legiferează

 

Parlamentarii merg la serviciu trei zile pe săptămână, din care cea mai mare parte o alocă înjurăturilor reciproce. Niciunul nu ratează momentul de a da o replică adversarului politic, sunt atenţi la orice reproş şi au grijă să-l întoarcă cu vârf şi îndesat.
COMENTARIU: Cu ochii închişi, parlamentarii legiferează (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

 

Când vine vorba însă de legi, de a-şi face treaba pentru care îi plătim noi, contribuabilii, delăsarea este cuvântul de ordine. Aliniaţi în bănci, deputaţii, printre care şi miniştri, stau precum elevii care nu învăţat nimic la extemporal şi se bazează că vor copia de la premiantul clasei.

 

Aşa s-a întâmplat şi marţi, când maşina de vot a Camerei a funcţionat ca unsă, fiind adoptate sau respinse pe bandă rulantă aproape 70 de proiecte. Nu contează că cei peste 290 de parlamentari, între care câţiva miniştri, habar nu aveau despre ce este vorba în legile aflate pe ordinea zi. Confortabili în mediocritate, erau atenţi la şeful clasei, care le făcea semn cum să voteze. Şi aşa au şi făcut. Nimeni nu a observat ce s-a votat. Dacă liderul de grup a ridicat mâna cu degetul mare în sus, toată lumea a votat "pentru". Pentru ce a votat nu mai contează. Putea la fel de uşor să treacă şi o lege de instituire a zilei mersului în mâini, de abrogare a tuturor taxelor şi impozitelor sau de demitere a parlamentarilor. Şi nici n-ar fi fost de mirare la câte iniţiative legislative năstruşnice au avut aleşii în ultimii 20 de ani.

 

De fapt, acest sistem de a transforma sesiunile de vot în curse contra cronometru de epuizare a ordinii de zi este tradiţie în Parlament. Cu cât ridicatul mâinii are un ritm mai alert, cu atât parlamentarul, împăcat cu propria conştiinţă că şi-a făcut datoria faţă de ţară, poate pleca liniştit în week-end-ul ce pentru el este mai lung decât săptămâna de lucru.

 

Marţi, toată lumea a plecat împăcată, jurnaliştii au consemnat că deputaţii au mai dat vreo 70 de voturi, iar a doua zi s-a aflat de boacănă. Un PSD-ist a aflat ce s-a votat şi a dat sfoară în ţară că se reduce TVA la alimentele de bază şi nu se mai impozitează pensiile mai mici de 2.000 de lei.

 

Mai penibilă decât votul în orb pe care l-au dat a fost însă reacţia deputaţilor puterii când şi-au dat seama de gogomănie. "A fost o eroare", "o confuzie", "aşa a zis liderul de grup", s-au scuzat PDL-iştii, în frunte cu nimeni altul decât ministrul Finanţelor, pentru că în vremuri de restrişte au votat legi populiste. Specialişti doar în combinatorică, sunt convinşi că vor găsi şi acum o soluţie.

 

Nicio urmă de jenă, niciun strop de demnitate, niciunul nu a adus măcar în discuţie varianta demisiei. Aceste personaje care dorm în bănci şi ridică mâna la semn ne legiferează viaţa, decid obligaţiile pe care le avem, drepturile pe care cu nemărginită mărinimie ni le acordă, vârsta până la care trebuie să fim în câmpul muncii şi să plătim nenumărate impozite şi taxe, din care ei să îşi ia salarii, sume forfetare, maşini şi secretare. Discursurile lor repetă cu obstinaţie cuvinte precum "onoare", "demnitate", "respect", când, în fapt, ei dau în fiecare zi probe multiple de indiferenţă şi dispreţ.

 

(Comentariu realizat de Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro)

 

 

COMENTARII

 

 

coverca elvis ilie elvis coverca elvis astăzi, 20:07

Ce noutate! Asta se intampla de 20 de ani.

 

 

lucian astăzi, 19:40

Acum sa-l vevem pe starostele PDL,presedintele Basescu,daca promulga legile,sau gaseste un pretext,ca la Legea Pensiilor,pentru a retrimite cele 2 legi la parlament(camera deputatilor).INCURCA-I DRACE!

 

 

cezar p astăzi, 19:09

Ioana, foarte bun articolul insa daca pot sugera, un studiu real pe tema celor doua camere, cum lucreaza si ce fac cretinii astia pe banii nostri ar fi foarte util sa mai dezmortim putin constinta cititorilor. De exemplu un studiu detaliat referitor la cat costa un parlamentar, avantaje, cat munceste si cum

De ce nu schimbarea constitutiei, si ce alte forme de guvermanant pot fi folosite.

As putea ajuta la un astfel de studiu


Nu este nici un comentariu.