Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2006 > Romania: cel mai mic salariu minim real
Romania: cel mai mic salariu minim real
Data 25/10/2010 18:48  Autor admin  Accesari 888  Limba Global

Sambata, 15 iulie 2006

Romania: cel mai mic salariu minim real

Raluca Barbuneanu

Romanii se bat cu bulgarii pe ultimul loc la salariul minim pe economie.

Bulgarii ies "castigatori" la salariile nominale, insa dupa ce sumele sunt ajustate cu puterea de cumparare, ii detronam. Acestea sunt o parte din concluziile unui studiu dat ieri publicitatii de Eurostat, privind salariile minime stabilite prin lege in randul statelor membre si a celor candidate.

Desi Uniunea Europeana are drept obiectiv promovarea unei dezvoltari economice "la comun" si uniformizarea conditiilor de trai ale populatiei, totusi discrepantele raman considerabile, constata Eurostat.

Diferentele dintre salariile minime sunt atenuate daca acestea sunt recalculate in functie de preturile din tarile respective (la paritatea puterii de cumparare). Extremele raman tot in Luxemburg si Letonia, insa salariul minim al luxemburghezilor ajunge sa fie de 6 ori mai mare decat al letonienilor, in loc de 10 ori, cat e raportul nominal.

Trei esaloane

Eurostat imparte statele membre UE in trei categorii in functie de marimea salariului minim. Din grupa de jos, unde minimul este sub 300 de euro, fac parte majoritatea din noile state membre (cu exceptia Sloveniei).

In grupa de mijloc sunt incluse tarile cu salarii minime intre 300 si 700 de euro. Aici intra majoritatea membrilor vechi (Spania, Grecia, Portugalia). Iar din grupa de top, unde salariul minim depaseste 1.200 de euro, fac parte majoritatea fondatorilor Uniunii: Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta.

In aceste tari, salariul minim este mai mare decat in SUA, unde pragul minim de salarizare este echivalentul a 753 de euro pe luna.

Taguri salari