Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2008 > 30.000 de salariati CFR, fara salarii

www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&a=citeste&p=politic&s_id=68793

Vineri, 21 noiembrie 2008

30.000 de salariaţi CFR, fără salarii

CFR Călători nu mai are bani pentru salariile angajaţilor pe luna noiembrie şi, în aceste condiţii, nu se vor mai face plăţile către CFR SA, ceea ce înseamnă că 30.000 de salariaţi din infrastructură rămîn fără salarii şi prime de sărbători, a declarat, ieri, liderul sindical Gheorge Popa. „Avem nevoie de o rectificare bugetară de 200 de milioane lei, pentru că în noiembrie nu se mai pot asigura salariile angajaţilor de la CFR Călători. Dacă noi nu vom avea cu ce plăti salariile, vom lua bani din încasarea biletelor şi vom sista toate plăţile către CFR Infrastructură, iar în acest caz aproape 30.000 de persoane nu vor putea fi plătite în luna noiembrie. Se poate întîmpla ceea ce e mai rău şi este posibil ca veniturile şi implicit salariile celor de la marfă să intre în colaps“, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial.

Guvernul nu a alocat banii

Gheorghe Popa a adăugat că plata salariilor pe luna octombrie a fost întîrziată trei zile şi a avertizat că sînt şanse foarte mari ca angajaţii CFR să nu poată încasa primele de sărbători prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivelul de 540 de lei pentru fiecare angajat.

Liderul sindical susţine că bugetul de salarii al CFR a intrat pe regim de avarie din cauza faptului că nu au fost alocate de la bugetul de stat aproape 280 de milioane de lei, bani dirijaţi pentru subvenţiile acordate elevilor, studenţilor şi facilităţile acordate bătrînilor şi persoanelor cu handicap. Potrivit lui Popa, compania CFR Infrastructură are în acest moment aproape 30.000 de angajaţi, iar CFR Călători peste 18.000 de salariaţi.

Se negociază greva

Liderul sindical a precizat că salariaţii din CFR vor fi înştiinţaţi astăzi de rezultatul negocierilor cu Guvernul şi vor decide pînă luni dacă vor întrerupe lucrul pe termen nelimitat.

„Pînă acum, niciuna dintre revendicările noastre nu a fost soluţionată. Vineri, cînd expiră termenul limită acordat executivului pentru punerea în practică a prevederilor trecute în protocolul semnat cu sindicaliştii, îi vom înştiinţa pe toţi salariaţii din Mişcare-Comercial de hotărîrile luate de către Guvern şi cel mai probabil pînă luni vom şti dacă activitatea de transport pe calea ferată va fi întreruptă“, a precizat Popa.

de: M. Ex.

Taguri salari