Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2008 > Vasile Paraschiv obtine in instanta despagubiri
Vasile Paraschiv obtine in instanta despagubiri
Data 25/10/2010 19:09  Autor admin  Accesari 965  Limba Global

www.mediafax.ro/social/vasile-paraschiv-obtine-in-instanta-despagubiri-de-300-000-de-euro.html?1688;3602058

Joi, 4 decembrie 2008

Vasile Paraschiv obţine în instanţă despăgubiri de 300.000 de euro

 

 

Vasile Paraschiv obţine în instanţă despăgubiri de 300.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Disidentul Vasile Paraschiv a câştigat, miercuri, procesul deschis statului român pentru torturile la care a fost suspus în perioada comunismului, Tribunalul Bucureşti acordându-i despăguburi de 300.000 de euro.

Avocata Liliana Poenaru din cadrul Baroului Bucureşti a precizat, pentru MEDIAFAX, că în anul 2007, în numele lui Vasile Paraschiv a deschis o acţiune în instanţă, iar, miercuri, aceasta a fost admisă.

Paraschiv a solicitat instanţei despăgubiri în valoare de un milion de euro.

Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Muncitorul Vasile Paraschiv a fost în tinereţe membru al PCR iar în octombrie 1968 a ieşit din partid, într-o perioadă în care popularitatea lui Nicolae Ceauşescu crescuse ca urmare a discursului legat de invadarea Cehoslovaciei de Uniunea Sovietică. Paraschiv a susţinut că a încercat, în acei ani, să organizeze un sindicat muncitoresc liber, similar celor din occident, fapt pentru care a fost "răpit" de Securitate, dus într-o pădure, torturat şi apoi închis într-un spital psihiatric, unde susţine că a cunoscut "iadul pe pământ".

Anul acesta, în februarie, Paraschiv şi-a lansat volumul "Aşa nu se mai poate, tovarăşe Nicolae Ceauşescu", în care a scris despre suferinţele îndurate în perioada comunistă.

La lansarea cărţii, Paraschiv spunea că nu a renunţat la demersul său, începând să trimită scrisori către Nicolae Ceauşescu şi către conducerea unor instituţii precum Miliţia, în care cerea respectarea drepturilor omului în România.

El a mai spus că a fost arestat, în 1977, în casa scriitorului Paul Goma şi internat din nou, iar apoi a cerut eliberarea unui paşaport, pe care l-a primit, şi cu care a plecat în Franţa. Acolo a cerut reexaminarea sa de către specialişti francezi pentru a se demonstra că certificatul medical eliberat în România, potrivit căruia suferea de boli psihice, conţinea o minciună de care se foloseau autorităţile comuniste pentru a-l interna abuziv în spital.

În urmă cu o lună, dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) anunţat că va contesta soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale (NUP), care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, reclamaţi de Vasile Paraschiv.

Nu este nici un comentariu.