Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Sindicatelor le lipseste competenta si onestitatea
Sindicatelor le lipseste competenta si onestitatea
Data 14/11/2010 17:47  Autor admin  Accesari 839  Limba Global

Marti, 2 noiembrie 2010

Cititori: Sindicatelor le lipseşte competenţa şi onestitatea

·         Subliniem câteva răspunsuri ale cititorilor la subiectul Ce rol mai pot avea sindicatele în România? – care a atras o mare mulţime de comentarii pertinente.

·         Cititorul „Florian” susţine că sindicatele s-au compromis din cauza intereselor liderilor şi că protestele rămân acţiuni de faţadă:

·         Sindicatele, in Romania, nu mai sunt de mult ce ar trebui sa reprezinte!Cu lideri auto-alesi, unii de 20 de ani, cu salarii exorbitante si vile pe masura, cu atasamente politice oficiale sau cu promovari politice si administrative, acestia pot sa pacaleasca numai o masa amorfa, indiferenta si supusa,cu conditia ca,din cand in cand,sa dea cate o reprezentatie publica,gen “miting de protest”. Atunci nea Ion din Filiasi, colonelul, Jean din Slobozia si lelea Maria din Brusturi se simt importanti, ies in strada, protesteaza violent, uneori sunt suiti in autocare si adusi “la centru”. Jos, in unitatile de baza, liderii locali folosesc aceste 3 functii pentru mici privilegii,ceva bonuri de masa in plus, ceva participari la sedinte unde trebuie sa aplaude si sa voteze.Vi se par exagerate aceste afirmatii? Uitati-va la fotografiile participantilor la mitingul din Bucuresti si-i vei recunoaste pe toti acestia.Drama apare atunci cand,de la tribuna Parlamentului,un pigmeu ca Ponta afirma ca “afara este adevaratul popor”. Minciuni!Adevaratul popor este acum acasa, strange din dinti datorita crizei,pe care o intelege…

·         “Andrei” crede că sindicatele sunt necesare, dar atenţionează că importantă este onestitatea şi pregătirea profesională a liderilor acestora:

·         Da, e inca nevoie de sindicate si mai ales de lideri corecti care sa-si faca treaba onest. Afara, a fi lider de sindicat inseamna sa ai studii de specialitate la baza pregatirii tale, astfel incat sa poti fi capabil sa abordezi si sa negociezi probleme complexe economice, politice, sociale, legislative. Sunt institutii specializate care pregatesc lideri de sindicat. La noi, multi au devenit conducatori in miscarea sindicala asa cum multi au devenit lideri politici. Asta explica intr-un fel cam se se intampla pe aici…

·         „Lancaster” arată cum relaţia ombilicală cu politicul compromite mişcarea sindicală:

·         Sindicatele din România, ca şi multe ONG-uri, sunt doar o anexă a PSD. Cu aceeaşi filozofie politică din perioada comunistă (Partidul e în toate) atât pe vremea lui Văcăroiu, cât şi pe vremea lui Adrian Năstase, elementul comun fiind păstorirea ţării de către Ion Iliescu, au fost create sindicate şi ONG-uri care să dea o aparenţă de societate civilă, dar care să fie de fapt subordonate partidului de guvernământ. Cel mai bun exemplu e la Metrou, unde un lider sindical milionar în euro e fost parlamentar PSD. Ăsta nu mai e sindicalism, e butaforie. Din păcate, aceeaşi problemă o are şi justiţia, foşti parlamentari PSD sunt judecători la CCR, iar membri din CSM sau ICCJ au în familie parlamentari PSD. Mitingul “sindical” condus de Victor Ponta este cel mai bun exemplu că lucrurile nu s-au schimbat din 2005 încoace.

·         „Cristina” îl contrazice, arătând că este nevoie de sindicate, fie ele cum or fi, pentru apărarea drepturilor angajaţilor în plin capitalism sălbatic:

·         Nu cred ca vrem sa avem o societate fara asemenea organizatii, in ciuda defectelor mentionate. Nu exista padure fara uscaturi, iar sindicatele nu sunt o exceptie. Dar am intalnit in ultimii ani in Romania lideri de sindicat adevarati si organizatii sindicale adevarate. E drept ca tocmai genul asta de lideri sindicali si organizatii sindicale nu se prea vad la televizor. Ca multe alte lucruri din societatea si sistemul nostru politic, sindicatele inca mai suporta necesita multe schimbari si se confrunta cu destule probleme. Dar a spune ca nu mai avem nevoie de ele cred ca e prea mult. Vorbea cineva mai sus despre ‘capitalismul salbatic’. Hai sa ne gandim doar la ‘capitalistul salbatic’ si la relatia lui cu angajatii intr-o companie fara urma de sindicat. Asta e un argument bun in favoarea sindicatelor, in ciuda pactelor politice ale marilor confederatii sindicale.

·         „INDIGNATUL DE TURN”  pune în discuţie legitimitatea liderilor de sindicat şi scopurile acestora:

·         Sindicatele au mostenit un patrimoniu imens dupa caderea comunismului. Patrimoniu construit tocmai de pensionarii de astazi, care a fost deturnat prin manevre legale si mai putin legale de cei care au prins conducera diferitelor sindicate aparute in anii 90, sub privirea ingaduitoare si de multe ori nu desinteresata a conducerii de partid si de stat in 20 de ani de democratie. Oare de ce unii parlamentari si sindicalisti se opun controlarii averilor??? Apara astazi sindicatele interesele celor pe care-i reprezinta? Au dreptul sindicatele de a face politica? Cind s-au facut ultimele alegeri la nivelul conducerii sindicale? Si multe alte intrebari la care sigur conducerea sindicala de astazi nu primesc nota de trecere. In tarile fost comuniste si care astazi au bunastare ,sindicatele au stiut sa apere interesele celor pe care-i reprezinta.

·         “eugen” pune însă o problemă ignorată de mulţi:

·         Ce sindicate, aratati-mi o companie privata cu mai putin de 200 de angajati care sa aiba sindicat. Practic in privat nu exista sindicat. Sindicat exista la buget si se transforma inru-un mijloc de santaj asupra guvernantilor. Abuzurile care se intimpla in privat sint inimaginabile!!!!!!!!!

Comenatrii

COCOS ION spune:

noiembrie 3, 2010 la 1:44 am

DESFIINTAREA SPITALULUI MUNICIPAL TARGOVISTE.

TARGOVISTEANU in data de 2 Noiembrie, 2010 – 13:47

INSELATORIE! Toata aceasta manevra este de fapt o acoperire a restructurarii sistemului de administratie din judet. Vor disponibiliza esalonat cateva sute de lucratori(pentru a nu primi salarii compensatorii) din acest sistem, evitand reducerea personalului din aparatul propriu al PRIMARIEI, PREFECTURII, si CONS. JUD.DAMBOVITA
Este o crima sa desfiintezi Spitalul Municipal transformat dintr-un sanatoriu vechi si depasit intr-un spital modern si civilizat prin sudoarea celor 250 de salariati care au renuntat la multe drepturi cu ani in urma pentru continuuitatea activitatii, au smotruit ruinele din fostul ORL si cele din policlinica platformei, pentru a primi multumire de la d-l Florin Popescu, o decizie de somaj.

Fiti realist in al 12-lea ceas Dle Popescu, de fapt vanati niste cladiri, reabilitate cu sudoare de o mana de cetateni ai acestui judet, in timp ce altii faceau afaceri cu licitatii masluite, colectivul Spitalului Municipal scria memorii peste memorii (sute) in care atragea atentia celor responsabili asupra deficientelor lasate de constructori la aceste locatii.

Pe dumneavoastra v-am votat si noi . dar nu ati promis nici in gand ca veti face ceea ce faceti astazi.

NU ESTE TARZIU….reevaluati decizia privind Spitalul Municipal- toate cifrele si indicatorii SUNT POZITIVE.

Concluzia trasa de dv. ar trebui sa se refere de fapt la

-cum au fost atribuite fondurile CJAS pentru a plati activitatea spitalului ?
-cum a fost schimbat un manager cu performante inegalabile in judetul Dambovita cu un altul (care de fapt nu are nici o vina ca a fost manipulat si folosit de politic)
SA VA LUMINEZE D-ZEU, MIERCURI IN SEDINTA CU DIRECTORII CELOR CINCI SPITALE si sa realizati realitatea crunta care-i asteapta pe cei ramasi fara servici dupa o asemenea masura, (fie ei chiar si de la TESA) care au fost cinstiti, au tras pentru bunul mers al Spitalului Municipal , pe langa care Spitalul Judetean pare un spital,,interbelic”

POATE IN ULTIMUL MOMENT VETI REALIZA ca cei care v-au consiliat intr-o asemenea directie, si-au facut doar jocurile de culise:

-fondurile pe psihiatrie, ravnite de oricine

– cladiri aproape la cheie , reabilitate cu fonduri provenind si din activitatea cinstita ,a angajatilor.

De ce nu intelegeti colectivul managerial al Spitalului Municipal dintre anii 2006- 2010

-ar fi putut sa-si atribuie salarii de merit, cum au facut si altii?

– -ar fi putut sa incheie licitatii dubioase contra comisioane cum au facut altii?

-si-ar fi putut da prime, cum si-au dat si altii, iar banii din care am reabilitat ambele locatii, ar fi disparut fara urma?

– ar fi putut sa execute lucrari cu firme ,,de doi lei”, impartind profitul?

TOTI SALARIIATII AU INTELES, AU JUCAT CINSTIT, AU PUS SUFLET, IAR ACUM, DREPT RASPLATA, INCERTITUDINEA PLANEAZA ASUPRA LOR

Lancaster spune:

noiembrie 3, 2010 la 3:23 pm

“Abuzurile care se întâmplă în privat”, menţionate de “eugen”, nu se rezolvă în nici un caz prin existenţa marilor confederaţii sindicale la nivel naţional. Acestea sunt de competenţa instanţelor de judecată, care fac o treabă destul de bună în favoarea salariaţilor.

În urmă cu 100-150 de ani, exista o nevoie reală de sindicate, abuzurile patronatului fiind monedă curentă, iar legislaţia dezavantajându-i net pe angajaţi. La momentul de faţă, măsurile pentru care sindicatele au militat ani sau zeci de ani sunt demult transpuse în legi, astfel că abuzurile sunt rezolvate (sau rezolvabile) în justiţie.

Nici măcar abuzurile din sistemul bugetar nu le rezolvă sindicatele. Nu s-a auzit de acţiuni sindicale împotriva directorilor din Finanţele Publice la nivel de judeţ care şi-au instalat canapele în birouri şi le folosesc pentru activităţi sexuale cu subordonatele sau cu întreprinzătoarele private prinse în ofsaid. Nu s-a auzit de acţiuni sindicale împotriva colectării organizate a unei părţi din stimulente, nu s-a auzit de acţiuni sindicale împotriva sistemelor piramidale de şpagă din unele instituţii. Acţiunile sindicale arată bine la televizor, dar nu se practică în lumea reală.