Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2010 > Prima Intrunire a Rezistentei Romane
Prima Intrunire a Rezistentei Romane
Data 20/10/2010 18:33  Autor admin  Accesari 620  Limba Global

www.clujtoday.ro/2010/09/04/vasile-gogearemember-7-9-septembrie-1990-brayeov.html

Data: 4 septembrie 2010

Vasile Gogea."Remember: 7-9 septembrie 1990. Braşov. Prima Întrunire a Rezistenţei Române"

Autor: octaviansergentu

““Prima săptămînă a lui septembrie 1990 arată un Braşov prins într-un lanţ de evenimente neliniştitoare pentru putere: Tractorul intră în grevă, Petre Roman este huiduit de muncitorii grevişti, la Combinatul Chimic din Făgăraş se produce o explozie puternică, în pădurile de lîngă Săcele se semnalează începuturi repetate de incendii, Federaţia Sindicală Înfrăţirea, cu Mişcarea 15 Noiembrie ca membru fondator, are la Braşov Conferinţa Extraordinară. Deci nimic comod pentru cei de la putere. La toate acestea se adaugă începutul Întrunirii Rezistenţei Române, de care presa centrală aservită puterii, ce să mai vorbim de Televiziunea lui Răzvan Theodorescu şi Emanoil Valeriu, nu spune nimic, deşi am avut grijă să trimitem notificări-invitaţii tuturor acestor instituţii.” Astfel descrie Mircea Sevaciuc, în cartea sa de “memorii” 15 NOIEMBRIE 1987 – ZIUA DEMNITĂŢII (Editura Kron-Art, Braşov, 2007), atmosfera generală din Braşov în zilele primei Întruniri a Rezistenţei Române.

Dar, eram în început de toamnă după cîteva “anotimpuri” dure. Avuseseră loc mineriadele (din ianuarie-februarie), alegerile “libere” din “Duminica Orbului”, provocarea de la Tîrgu Mureş, “curăţenia” din Piaţa Universităţii, înnăbuşirea “republicii” de la Săpînţa, punerea în derizoriu a Proclamaţiei de la Timişoara. Societatea românească era traumatizată, lipsită de repere, gata să capituleze în faţa “reziduurilor” moloholului pe care credeam că tocmai îl dărîmaserăm. “Marea speranţă” din decembrie 1989 se transformase într-o mare decepţie. Statul militaro-cripto-comunist reuşise aproape să reducă la tăcere orice voce care clama continuarea impulsului revoluţionar din decembrie 1989. Nu e locul aici să fac o “recapitulare” exhaustivă a tragicului an 1990, vreau doar să sugerez importanţa excepţională pe care a avut-o Întrunirea Rezistenţei Române de la Braşov. Ea a fost gîndită pe două dimensiuni majore: 1.recunoaşterea meritelor celor care au avut curajul să se opună totalitarismului din România pînă în 1989, şi 2. coagularea unei noi rezistenţe faţă de restauraţia neo-comunistă care se instalase la putere printr-o minciună criminală. De aici şi prudenţa cu care s-a “negociat” participarea, desfăşurarea acţiunii şi “comunicatul” comun final. Terenul comun pe care nimeni nu a avut obiecţiuni a fost cel al “drepturilor omului”. Trebuie spus, acum, după douăzeci de ani, cînd această locuţiune pare un loc comun chiar şi pentru elevii de liceu, că încă la acea dată conceptul (european, cu o întreagă istorie în spate) de “drepturi ale omului” făcea “părul creţ” pe capul multor politicieni români aflaţi – prin “prestidigitaţie” politică – la putere.

Pe un fond general de dezamăgire, Întrunirea Rezistenţei Române de la Braşov a reaprins speranţa şi a constituit o “baterie” de energie pentru mobilizarea societăţii civile. Au urmat marile manifestaţii prilejuite de comemorarea a trei ani de la revolta din 15 Noiembrie 1987 de la Braşov, care au grăbit procesul de structurare organizată a Alianţei Civice. De aici, consecinţele au fost multiple. Desigur, istoricii, “doctori” în “istoria recentă” sau “istoria orală” n-au decît să-şi îndeplinească misiunea. Dacă şi-au asumat una şi nu au văzut în acest nou “topic” doar o cale scurtă de parvenire.

În ce mă priveşte, prezint în continuare doar cîteva imagini şi documente ale “zilei”. Las liber tot spaţiul “analiştilor” şi “cercetătorilor”. Nu mă îndoiesc de faptul că vor urma simpozioane, conferinţe şi colocvii (care mai de care mai anticomuniste!) în care vom putea audia o cohortă de personaje cu “expertiză” în domeniu. În calitate de simplu participant la acest eveniment, nu mi-am propus decît să provoc memoria . A cui memorie? Rămîne să aflăm.

Articol complet pe adresa blogului: http://vasilegogea.wordpress.com/2010/09/04/remember-7-9-septembrie-1990-brasov-prima-intrunire-a-rezistentei-romane