Portalul :: Sindical

                 Acasa > Ministrul muncii, Sebastian Lazaroiu, a discutat online cu cititorii pag 2

  Întrebarea nr. 8 Buerebista

Nu credeti ca ar trebui serios imbunatatite site-urile AJOFM-urilor astfel incat acestea sa faciliteze contactul rapid si direct intre angajatori si candidati. In unele judete sunt listate doar meseriile de interes pentru angajatori, fara a se preciza numele firmelor, modalitatea de contact etc.

(ex: http://www.vaslui.anofm.ro/index_files/Page669.html ,

http://www.bacau.anofm.ro/LocuriVacante.html).
Poate ar trebui sa standardizati modul de afisare a acestor informatii la nivel de minister.

  • Sebastian Lazaroiu

In planul de masuri de care vorbeam mai sus este prevazut asa ceva.

  Întrebarea nr. 9 Alex

1. Cat a contat capacitatea Romaniei de cofinantare a proiectelor in ansamblul cauzelor privind rata mica de absorbtie?


2. Atat pentru reorganizarea administrativ-teritoriala cat si pentru infiintarea unui minister care sa gestioneze fondurile europene este nevoie de o coalitie solida care sa evite un eventual blocaj in Parlament. Credeti ca aceste schimbari se vor putea produce pana la sfarsitul acestui an?

  • Sebastian Lazaroiu

1. In special in perioada crizei asta a fost o problema serioasa. Lipsa resurselor de cofinantare a proiectelor. Asta a incetinit fara indoiala absorbtia.

 

2. Eu cred ca exista vointa politica pentru asa ceva. Deci cred ca e posibil pana la sfarsitul anului.

  Întrebarea nr. 10 fc

considerati (ca si primul ministru) ca exista o responsabilitate individual a ministrilor din cabinet, sau ca aceasta vina este una colectiva, care ar necesita inclusiv asumarea responabilitatii de catre primul ministru?

spunet-ne daca puteti de ce s-a mers pe burta pina acum in ceea ce priveste absorbtiei fondurilor ue; situatia era bine cunoscuta de cativa ani.

  • Sebastian Lazaroiu

E si un efort colectiv pentru cresterea gradului de absorbtie. Dar programele operationale sunt acum imprastiate la diverse ministere si raspunderea politica este in ce mai mare parte la ministri. Premierul a impulsionat de cate ori a avut ocazia procesul.


Nu inteleg de ce spuneti ca s-a mers pe burta. Presedintele TRaian Basescu vorbeste de cativa ani buni despre nevoia de utiliza banii europeni. MEcanismul birocratic si politic a fost inert.