Portalul :: Sindical

                 Acasa > Grecia: Razboi total in strada, Parlamentul a adoptat planul de austeritate pag 2

- Cel putin 8 raniti in ultimele confruntari din piata Syntagma.


- Deputatul comunist Liana Kanelli a fost lovita cu o cutie de iaurt in fata, in timp ce incerca sa ajunga in Parlament.


Greva, transformata in lupta de strada


Parlamentul Greciei voteaza miercuri pentru masurile de austeritate cerute pentru ca tara sa primeasca imprumuturile necesare evitarii falimentului.


Premierul elen Giorgios Papandreou, care are o majoritate de doar cinci voturi, dintre care doua nesigure, in Parlament, spera sa treaca masurile de austeritate necesare pentru a primi de la FMI si statele zonei euro o transa de 12 miliarde de euro, dintr-un total de 110, necesare pentru ca tara sa nu intre in faliment chiar din luna iulie, scrie BBC News.


Chiar daca tara se va prabusi economic in scurt timp fara acest imprumut, care nu se va acorda fara masurile de austeritate, in Grecia au izbucnit inca de marti proteste masive si, pe alocuri, violente, oamenii fiind nemultumiti de planul Guvernului. Sindicatele au cerut o greva generala de doua zile, iar grupuri de tineri de extrema stanga au atacat fortele de ordine atat marti, cat si miercuri.


Cel putin 46 de oameni, dintre care 37 de politisti, au fost raniti in luptele de marti, dupa ce un mars la care se protesta fata de taierile bugetare a devenit violent.


Acelasi scenariu s-a repetat si miercuri, cand au existat, pe de o parte, proteste pasnice, iar pe de alta parte unele violente. 400 de tineri au atacat fortele de ordine cu bate si bucati de pavaj, in fata hotelului Hilton, incercand sa ajunga in fata Parlamentului. Politia i-a dispersat cu ajutorul gazelor lacrimogene.


Autoritatile au baricadat un perimetru din gata Legislativului si au trimis 4.000 de politisti, astfel incat protestatarii sa nu poate ajunge acolo, temandu-se chiar ca ar putea sa incerce sa intre.


Sindicatele au anuntat si ele ca vor provoca o pana de curent, pentru a protesta in fata privatizarii unei parti a companiei nationale de electricitate.


Greva din Grecia a dus la inchiderea majoritatii serviciilor publice, a bancilor, iar mai multe spitale s-au ocupat numai de urgente. Mai multe avioane, trenuri, autobuze si feriboturi au fost anulate.


Protestatarii au blocat si portul Piraeus, din apropiere de Atena, pe unde trec vasele ce leaga insulele elene de continent.