Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2008 > Despre gestul unui om cu care Romania s-a sters la fund
Despre gestul unui om cu care Romania s-a sters la fund
Data 05/02/2011 11:57  Autor admin  Accesari 1085  Limba Global

 
Luni, 1 Decembrie 2008

Despre gestul unui om cu care Romania s-a sters la fund

de Cristi Covaci

Tind sa cred ca numele lui Vasile Paraschiv nu are prea mare rezonanta in constiinta majoritatii romanilor. Este doar numele unui nebun care a avut indrazneala de a lupta cu regimul comunist in perioada cea mai feroce a acestuia din urma.


Ambitia acestui om, care a refuzat pe data de 1 decembrie 2008 primirea unei tinichele din partea presedintelui Basescu, se inscrie in lungul sir al gesturilor de revolta care l-au facut sa indure torturile Securitatii si scuipatul figurativ asezat pe obraz de o clasa politica din care fac parte personaje precum Iliescu, Paunescu sau Nastase.


As fi vrut sa scriu acest comentariu cu doar cateva ore inainte ca media sa prezinte gestul lui Paraschiv. Sau poate acum cateva zile. Dar, spre rusinea mea, nu am avut aceasta inspiratie. O fac totusi acum.


Auzi vorbindu-se in ultima zi despre victoria stangii din Romania. Despre victoria partidului celor multi si napastuiti. Cand ii vad insa pe reprezentantii stangii din Romania, contemporani in vremurile comuniste cu Vasile Paraschiv, vorbind despre dreptate sociala, simt ca toata lupta lui a fost zadarnica.


Cum sa nu te repezi la frigider sa sugi o lamaie cand personaje precum Iliescu sau Paunescu apar la televizor si vorbesc despre socialism? Cum sa nu iti  vina sa arunci televizorul pe geam cand actuali reprezentanti ai viitor-defunctului Partid Romania Mare si totodata membri de vaza ai fostei Securitati, poate chiar tortionari ai lui Vasile Paraschiv, isi pravalesc inca trupurile porcine pe fotoliile Camerei Deputatilor?


Cum poti inmana unui om de talia lui Paraschiv o decoratie similara celei primite de Vadim Tudor, un personaj care pentru trei fripturi aruncate in restaurantele Bucurestiului comunist ar fi fost in stare sa-si vanda si sufletul?


Adevaratul scuipat aruncat pe obrazul lui Paraschiv il reprezinta insa intentia lui Traian Basescu din aceasta zi. A-l chema pe acest om la o festivitate de decorare in masa reprezinta o jignire atat la inteligenta lui Paraschiv, cat mai ales la adresa naivilor care au muscat momeala "dreptatii si adevarului".


Gestul anemic al lui Basescu de condamnare a comunismului se inscrie in randul actiunilor superficiale pe care acesta din urma le tot intreprinde in ultimii patru ani. Nici macar eschiva acestuia prin care a spus ca tinicheaua este inmanata in numele statului roman nu are nici o relevanta.


Pentru ca statul roman este acela care se sterge la fund cu Paraschiv de patruzeci de ani. Acelasi stat care de ani de zile ofera unor gunoaie precum Plesita sau Stanica batraneti linistite la adapostul unor pensii de zeci de milioane iar lui Paraschiv nimic mai mult decat o indiferenta criminala. Iar pentru asta, domnilor politicieni, cu ocazia zilei nationale a Romaniei va urez un calduros "Hai sictir!".

Nu este nici un comentariu.