Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2011 > Federatia Europeana a Jurnalistilor cere solidaritate cu protestele din Romania
Federatia Europeana a Jurnalistilor cere solidaritate cu protestele din Romania
Data 18/03/2011 21:26  Autor admin  Accesari 630  Limba Global

www.mediasind.ro/comunicate-1/federatiaeuropeanaajurnalistilorceresolidaritatecuprotesteledinromania
Vineri, 11 Martie 2011

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor cere solidaritate cu protestele din România

postat de www.mediasind.ro

Vino cu noi împotriva Codului Sclaviei!

Federaţia Română a Jurnliştilor MediaSind va participa astăzi la mitingul de protest împotriva Codului Muncii organizat în Piaţa Constituţiei de Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi CNS Meridian. De asemenea, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor s-a solidarizat cu aceste acţiuni de protest şi a transmis protestatarilor următorul mesaj:

Drepturile Muncii ameninţate: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor  cere solidaritate cu protestele din România

In Romania, membri ai afiliatului FEJ, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Federaţiei Sindicatelor din SRR, Sindicatului Liber din SRR  au pichetat sediul central si sediile studiourilor regionale ale Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Târgu Mureş.

“Situaţia jurnaliştilor în România este dezastruoasă şi colegii au nevoie de sprijinul nostru hotărât, a spus preşedintele FEJ, Arne König.

Pe 16 martie, protestele jurnaliştilor şi a altor angajaţi se vor desfăşura ca urmare a eşecului Guvernului de a dirija dialogul social, aşa cum un nou Cod al Muncii desfiinţează actualele contracte colective, încălcând flagrant Directivele Europene şi convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de statul român. În particular, noua lege anticipează:

·         Clauza de conştiinţă şi alte drepturi obţinute de FRJ MediaSind prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură Mass-Media, precum şi Codul Deontologic vor fi eliminate;

·         Contractele de muncă pe perioadă nedeterminată vor dispărea, creând un număr mare de angajaţi într-o situaţie precară;

·         Angajatorii vor putea angaja mai mulţi angajaţi noi cu titlu de perioadă de probă pe aceeaşi poziţie şi le pot cere angajaţilor să stea peste program, să le modifice orarul sau să le reducă numărul de ore fără o consultare prealabilă a acestora;

·         Angajatorii pot schimba unilateral criteriile de măsurare a ”performanţei angajaţilor” şi să-i concedieze pe cei care nu întrunesc noile obiective.

Având în vedere impactul serios pe care legislaţia îl va avea asupra fiecărui salariat din România, protestatarii fac apel către cei peste 9000 de membri afiliaţi la FRJ MediaSind, precum şi către ceilalţi angajaţi din mass-media să participe la mitingul de protest organizat de către Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi alte organizaţii sindicale în data de 16 martie, zi în care Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc.

În cazul în care noul Cod al Muncii trece de votul Parlamentului, reprezentanţii sindicatelor au anunţat ca vor solicita declanşarea procedurilor de infringement împotriva României prin depunerea unei noi petiţii în Parlamentul European.

Mesaje de sprijin pot fi trimise la: office@mediasind.ro

mai multe informaţii:: https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/spunenucoduluisclaviei16martie2011-piataconstitutiei-vinositu

Vezi, de asemenea, raportul Misiunii FEJ, 2-4 februarie http://europe.ifj.org/en/articles/journalism-in-the-shadows-the-challenge-for-press-freedom-in-romania

În Grecia, joi, în data de 17 martie, jurnaliştii greci vor demara protestele pentru a-şi proteja drepturile de muncă cu o grevă de 24 de ore a întregii mass-media. Jurnaliştii se vor alătura altor angajaţi din media din Grecia, cerând următoarele:

·         Contracte colective de muncă adecvate

·         Să fie protejate salariile

·         Să stopeze şomajului şi dereglementarea  relaţiilor de muncă

·         Să apere dreptul la informaţie

Jurnaliştii greci şi angajaţii din media trec prin una dintre cele mai dificile perioade din istoria lor, confruntându-se cu un atac fără precedent al patronilor de media care au menirea de a dereglementa relaţiile de muncă şi drepturile sindicatelor obţinute de-a lungul mai multor decenii de luptă.

Mesaje de sprijin pot fi trimise la:

dralli@esiea.gr  Journalists' Union of the Athens Daily Newspapers
famellos@esiemth.gr Journalists' Union of Thrace and Macedonia

Mai multe informatii despre protestul international aici:

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Organizatie reprezentativa la nivel de ramura mass-media, afiliata la:
Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Federatia Internationala a Jurnalistilor

Romania, Bucuresti, Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, intr. B1, etaj.1, sector 1

Tel.: +40.037.215.01.89; Fax:+40.0372.87.10.86; Email: office@mediasind.ro; www.mediasind.ro