Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2005 > Tun - Banii investiti in turnatoria de la Carfil parca s-au topit
Tun - Banii investiti in turnatoria de la Carfil parca s-au topit
Data 13/05/2011 20:19  Autor Sebastian DAN  Accesari 898  Limba Global

www.mytex.ro/prima-pagina/tun-banii-investiti-in-turnatoria-de-la-carfil-parca-s-au-topit_132860.php

Luni, 29 august 2005

Tun - Banii investiti in turnatoria de la Carfil parca s-au topit

In 1996, intreprinderea Carfil SA a inceput un amplu program de modernizare a turnatoriei de fonta. Guvernul de la acea vreme a decis alocarea fondurilor pentru acest obiectiv. Conform studiului executat in urma cu noua ani, lucrarile au fost estimate la 38 milioane de marci germane (adica vreo 19 milioane de euro). Numai ca, pana la inceputul acestui an, cand s-a sistat alocarea de fonduri, pentru modernizarea turnatoriei s-au cheltuit nu mai putin de 1.004 miliarde de lei, adica peste 28 de milioane de euro. Cu toate acestea, pentru finalizarea lucrarilor conducerea societatii a mai solicitat inca 110 miliarde de lei!

„Cel mai mare tun care a fost tras la Brasov”

Intreg scandalul a izbucnit in urma cu cateva saptamani, cand deputatul PD Dumitru Puchianu a acuzat faptul ca este vorba de „cel mai mare tun care a fost tras la Brasov de la revolutie si pana in prezent”, in contextul in care hala era construita: „Cu 300 de milioane de euro realizam aceasta investitie plecand doar de la un teren”. Si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat ca nu va inchide ochii la cele intamplate la Carfil. „Nu cred ca acolo sunt ingropate atatea milioane de euro, iar o mare parte din bani trebuie cautati in alta parte. Avem o serie de rapoarte ale Corpului de Control, iar daca acest dosare nu au fost trimise inca la Parchet, acest lucru se va intampla saptamana viitoare”, a spus ministru, aflat intr-o vizita la Brasov.

Seful RomArm sare in apararea fostului director

Noul director general al intreprinderii Carfil SA, instalat in functie in urma cu o luna, spune ca investitia nu s-a finalizat pentru simplul motiv ca niciodata nu s-au alocat banii solicitati pentru finalizarea investitiei. Anul trecut, de exemplu, Carfil a cerut 150 de miliarde de lei, din care a primit doar 92 de miliarde. Restul de 58 de miliarde s-au transferat pentru anul curent, dar suma ceruta a fost de... 110 miliarde (!), din care 54 pentru finalizarea turnatoriei propriu-zise, iar restul pentru punerea in functiune a utilajelor. In apararea fostului director al uzinei a sarit si seful RomArm, Pavel Mitiu, care a sustine ca investitia a fost facuta cat se poate de corect. Greu de inteles, in acest caz, de ce, in urma cu un an, RomArm avertiza conducerea Carfil SA ca modul de derulare a investitiei nu este in regula, printr-o adresa semnata de directorul tehnic Gheorghe Stoica, in care se preciza ca nu sunt intocmite devizele de lucrari si ca sumele alocate in special la capitolul Contructii + Montaj s-au depasit in unele cazuri si cu peste 60%: „Fata de cele prezentate suntem nevoiti sa va atragem atentia ca mentinerea unor conditii anormale de desfasurare a lucrarilor la aceasta investitie este periculoasa (subl. n.) si pot avea urmari la viitorul control al organelor de specialitate”. Control care nu a avut loc, deocamdata.

Inglodata in datorii

Situatia financiara a societatii Carfil Sa nu este tocmai roza: datorii se cifreaza la 871 de miliarde de lei la bugetul de stat si la diversi furnizori, de zece ori mai mult decat capitalul social. In plus, 70 % din datoriile care greveaza activitatea uzinei reprezinta sumele neplatite pentru lucrarile si utilajele la turnatorie. Mai mult, pe primele 6 luni ale anului, uzina brasoveana a inregistrat pierderi de 46 miliarde de lei. Neconvingatori pentru finalizarea investitiei au fost si actualii manageri. Ei spun ca turnatoria devine rentabila la o productie de 4.000 de tone anual, dar la o rata a profitului de 10 % si la pretul de piata al produselor turnate de fonta investitia se recupereaza in vreo 40 de ani.
Ministrul Seres s-a aratat dispus sa aloce bani pentru finalizarea investitiei, dar numai dupa ce i se prezinta viabilitatea investitiei si un program de afaceri din care sa rezulte ca turnatoria va fi rentabila.

O posibila solutie ar fi vanizarea acesteia catre nemtii de la Sachs, interesati de acest obiectiv, dar care nu sunt dispusi sa dea banii pe care RomArm i-a tocat la Carfil.

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan-Codrut Seres, s-a aflat de vineri si pana ieri la Brasov, pentru a vedea care este situatia societatilor aflate inca in patrimoniul Companiei Nationale Romarm. Seres a facut referire la un caz aparte, care va ajunge in curand in atentia Parchetului General. Este vorba de investitia de la turnatoria de fonta de la Carfil, pe care Seres a catalogat-o ca fiind extrem de scumpa, respectiv 33 de milioane de euro, in conditiile in care pretul real ar fi mult mai mic. „Aici s-au scurs pe undeva niste bani in alte directii! Avem deja un raport al Corpului de Control care va fi transmis recent la Parchet, mai ales ca directorii acestei firme solicita acum un sprijin de alte 104 miliarde de lei pentru a finaliza lucrarile. In prezent lucrarile au fost blocate si asteptam o justificare pentru aceste sume din partea conducerii Carfil”, a mentionat ministrul Economiei.

Sebastian DAN

Taguri fraude