Portalul :: Sindical

                 Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2001 > Surpriza de proportii in scandalul C.S. Resita
Surpriza de proportii in scandalul C.S. Resita
Data 22/10/2010 14:43  Autor admin  Accesari 1210  Limba Global

Joi, 30 august 2001

 

Surpriza de proportii in scandalul C.S. Resita

Investitorul american se constituie parte vatamata" in procesul de reorganizare a combinatului

 

  • Noble Ventures solicita 1.303.333 dolari, de trei ori mai mult decat pretul de cumparare al combinatului, drept plata pentru management si consultanta" din partea firmei-mama din SUA
 
Alexandru BOARIU, Daniel OANTÅ

 

Privatizarea Combinatului Siderurgic Resita, cu firma Noble Ventures, reprezinta o mare panama in istoria, si asa suficient de neagra, a privatizarilor ratate din Romania. Problemele sociale generate de trecerea in maini particulare si americane a patrimoniului combinatului resitean sunt consecinta directa a tratamentului tip bantustan aplicat intreprinderii romanesti de catre Noble Ventures. Asa se face ca, acum, combinatul se afla in reorganizare judiciara, avand de plata catre 56 de creditori o suma imensa - peste 2.800 miliarde lei. In mod normal, potrivit contractului de privatizare, considerat, fireste, la vremea respectiva ca un succes al politicii economice", combinatul urma sa scape de datoriile catre banci si, mai mult, sa beneficieze de investitii de milioane de dolari care sa-l puna in stare de functionare, si nu oricum, ci o functionare performanta. Este vorba, in total, de peste 110 milioane dolari, bani care, potrivit clauzelor contractuale, urmau sa fie adusi de investitorii americani la diverse termene. Nici unul dintre termenele scadente nu a fost onorat, dincolo de pagubele imense aduse economiei romanesti, rezultand si declansarea unor proteste prelungite ale angajatilor, vazuti in imposibilitatea de a-si incasa salariile si a-si intretine familiile.

De prea buna-credinta, intr-o incercare de dezamorsare a celei mai puternice si prelungite crize sociale din ultimii ani, care afecteaza, practic, un intreg oras, partea romana a incercat sa rezolve amiabil problema combinatului.

Chestiune cu atat mai complicata, cu cat la mijloc era vorba de un efort bugetar al statului roman, destinat, de-acum, intrajutorarii" unei firme private. Cu alte cuvinte, s-a ajuns in situatia, de-a dreptul imposibila din punct de vedere juridic si economic, ca statul roman sa traga ponoasele, de asa natura, incat sa multumeasca interesele investitorului strain. Aceasta incercare, interpretata, ulterior, ca un act de imixtiune in administrarea unei firme private, a fost sortita esecului.

Creditorii combinatului, insa, n-au mai asteptat - si era si firesc sa se intample asa - ca americanii sa se tina de cuvant, in consecinta, obtinand in instanta reorganizarea judiciara. Aici intervine o noutate de ultima ora, care demonstreaza ca nu degeaba afirmam la inceputul articolului ca investitorul in cauza actioneaza in Romania ca intr-un bantusan. Cel de-al 57-lea creditor inscris pe lista la Judecatorul Sindic de la Tribunalul Caras-Severin este chiar... Noble Ventures. In speta, presedintele Charles Norman Franges solicita, cu adresa datata 17 august 2001, inscrierea pe lista creditorilor cu suma de 1.308.333 dolari SUA. Dar de ce doreste investitorul, care, practic, a distrus combinatul, sa mai incaseze de pe urma acestuia suma amintita, care reprezinta de trei ori mai mult decat suma efectiv platita la cumpararea lui? Explicatia este pe cat de simpla, pe atat de elocventa pentru modul in care investitorul strain a inteles sa trateze aceasta afacere. Astfel, suntem in posesia unui contract de consultanta si management, incheiat la 10 septembrie 2000, intre C.S. Resita SA, la data respectiva aflata deja in proprietatea firmei americane, si... Noble Ventures, firma-mama din Maryland - SUA. Acest ciudat contract stipuleaza plata, in rate lunare, a sute de mii de dolari (circa 125.000 $/luna), in schimbul unor activitati de consultanta si management care ar fi trebuit sa conduca la cresterea vanzarilor combinatului, prin impartasirea experientei firmei americane in subtilitatile productiei si pietei otelului. Contractul prevede si bonusuri pentru indeplinirea criteriilor de performanta la un an de activitate, bonusuri de peste 10 milioane dolari. Slava Domnului, n-a fost cazul! Din nefericire, performanta manageriala" unica a constat in oprirea activitatii si convulsii sociale continue.

Trebuie, insa, precizat, ca plata sumei de circa 1,5 milioane dolari nu este conditionata, potrivit contractului, de nimic, ci reprezinta venitul pe care investitorul american a inteles sa si-l insuseasca pentru activitatea curenta".

Inutil sa mai subliniem ca acest contract este semnat din partea C.S. Resita de acelasi C.N. Franges, in calitate de director general, si de un coleg de-al sau din SUA, din partea firmei Noble Ventures, evident, indescifrabil. Tupeu maxim!

Culmea acestui paradox este ca, pe de alta parte, prevalandu-se de contractul de privatizare, de care, practic, si-a batut joc, Noble Ventures se opune cu indarjire procesului de reorganizare judiciara (a depus in acest sens actiune in instanta) la care, acum, iata, doreste sa se constituie parte vatamata".

Nu este nici un comentariu.