Acasa > Articole > Arhiva de Presa 2001 > Reprezentantul patronatului american a anulat documentul
Reprezentantul patronatului american a anulat documentul
Data 22/10/2010 14:49  Autor admin  Accesari 831  Limba Global

Miercuri, 6 iunie 2001

Dupa o zi de negocieri tensionate,

Reprezentantul patronatului american a anulat documentul prin care erau concediati 49 de muncitori, dintre care 22 de lideri sindicali

• Michael McNutt s-a imbrancit cu muncitorii
  • Timp de noua ore, muncitorii au stat impreuna cu conducerea Combinatului Siderurgic in parlamentari
Dragos BOTA

Tensiune si provocare - acestea sunt cuvintele care caracterizeaza cele intamplate ieri la Combinatul Siderurgic din Resita. Sindicalistii s-au adunat la 7 dimineata in curtea combinatului, in timp ce reprezentantul firmei americane Noble Ventures a chemat la discutii in cantina societatii reprezentantii unei sectii. Michael McNutt a facut public un document prin care era anuntata concedierea a 49 de angajati, dintre care 22 erau lideri de sindicat, membri in cadrul Consiliului Sindicatului Vatra. Lista cu pricina nu a fost altceva decat materializarea anuntului facut sambata de McNutt. Motivul pentru care celor 49 de persoane li se desfacea contractul de munca era faptul ca au participat la protestele din ultimele luni si ar fi incalcat contractul individual de munca. Vestea a circulat cu viteza sunetului printre muncitorii adunati in curte. Acestia au plecat glont spre cantina, pentru a cere patronatului si conducerii romane socoteala. Ca proprietar am dreptul sa decid. Sunteti muncitori ai CSR-ului si eu va platesc, voi discuta cu fiecare in parte pentru a explica de ce a fost trecut pe aceasta lista", a incercat sa explice Michael McNutt. Extrem de agitati, muncitorii au inceput sa huiduie asa de tare incat geamurile au vibrat. Bucati de paine au inceput sa zboare spre locul unde se afla conducerea combinatului. Liderul Sindicatului Vatra, Iancu Muhu, i-a acuzat pe cei din conducere de faptul ca incercati sa mentineti o stare de conflict. Pe oameni ii intereseaza in primul rand sa aiba asigurat locul de munca, sa aiba de lucru si sa fie platiti pentru munca lor". Tensiunea a crescut cu fiecare moment al discutiilor purtate printre injuraturi, scuipaturi si cate o moneda aruncata spre centrul cantinei, unde se aflau liderii de sindicat si reprezentantii patronatului.

Liderii de sindicat au cerut sa li se spuna care au fost persoanele care au stat la baza intocmirii listei de concedieri, dar McNutt a refuzat categoric sa divulge numele angajatilor romani. Discutiile s-au purtat pe mese, la propriu. In timp ce directorii romani stateau pe scaune cu capul in pamant, o parte din liderii de sindicat si McNutt erau cocotati pe mese, pentru a fi auziti de multime. In prima faza, McNutt a refuzat sa anuleze decizia concedierii celor 49 de muncitori. O femeie cu parul alb, ajunsa in pragul pensiei, a intrebat de ce a fost data afara, pentru ca n-a participat la proteste, fiind internata in spital la Timisoara mai bine de o luna. Nu a primit nici un raspuns, iar acest lucru a provocat mania sindicalistilor, care au inceput sa scandeze hotii, hotii" si jos americanul". La ora 9,50, liderii Sindicatului Vatra au iesit din sala unde se purtau discutiile, sustinand ca nu mai pot negocia, nemaifiind reprezentativi. Michael McNutt a ramas inconjurat de siderurgisti. Tratativele" au fost la fel de agitate, fiind de fapt vorba de un dialog al surzilor, in care muncitorii intrebau de ce sunt concediati, iar McNutt vorbea despre necesitatea vanzarii productiei, pentru asigurarea salariilor. In jurul orei 10, lucrurile au fost pe punctul de a scapa de sub control. In sala de cantina s-au stins becurile, toata lumea ramanand in semiintuneric. Dupa un schimb de replici dure cu cativa muncitori aflati in apropiere, McNutt a incercat sa loveasca cu piciorul. In cateva secunde, masa pe care se afla a fost intoarsa, ajungand aproape sa-l striveasca. In busculada creata au intervenit alti cativa siderurgisti, care au sarit sa-l protejeze pe american. Totul s-a petrecut in mai putin de 30 de secunde, fiind rasturnate cateva mese si scaune, dar, din fericire, nimeni nu s-a ales cu rani serioase. Liderul sindicatului, Iancu Muhu, a venit in sprijinul colegilor sai, pentru a calma spiritele. Extrem de iritati, o parte dintre muncitori cereau sa-l agatam de cravata pe undeva". Unul dintre directori si-a semnat, dupa indelungi huiduieli, demisia, dar McNutt i-a refuzat-o pe loc, starnind din nou nemultumirea sindicalistilor. Acestia au considerat ca anuntarea listei de concediere pe care se aflau cei 22 de lideri de sindicat nu este altceva decat o noua provocare, menita sa-i determine pe siderurgistii resiteni sa treaca la actiuni extreme. Muncitorii au primit cu neincredere toate promisiunile facute de partea americana, sustinand ca ne-ai mintit de atatea ori, ai mintit Guvernul, ne mai poti minti o data". Singura victorie a protestatarilor a fost ca intr-un final Michael McNutt a scris pe documentul prin care se decidea concedierea siderurgistilor ca respectivul act este anulat. Au urmat apoi discutii interminabile pe tema asigurarii productiei si a salariilor. In acest timp, din cand in cand, spre capul lui Michael McNutt mai zbura cate o bucata de paine, o moneda sau chiar o umbrela. Sala cantinei s-a transformat intr-o arena, in mijlocul careia la mese stateau la discutii liderii de sindicat si conducerea. Michael McNutt a dat cateva telefoane, sustinand ca a fost sechestrat. Muncitorii au negat, afirmand ca vor doar sa rezolve problemele combinatului si ca au fost chemati la discutii. Timp de mai bine de 9 ore, nici o usa de la incaperea unde s-au aflat sindicalistii si Michael McNutt nu a fost inchisa. Adjunctul sefului Politiei Caras le-a spus muncitorilor ca trebuie sa-i lase sa plece pe cei din conducere si pe reprezentantul firmei americane, in caz contrar fiind posibila o interventie in forta. Din fericire, nu s-a ajuns aici, deoarece, in jurul orei 16,40, muncitorii le-au permis celor din conducere sa plece, neinregistrandu-se alte incidente. Michael McNutt a declarat ca, daca protestele vor continua, va fi mai greu sa fie obtinut un credit bancar si ca spera ca pana vineri sa fie platite o parte din salariile restante. Negocierile s-au terminat fara nici un rezultat concret, Iancu Muhu anuntand ca astazi actiunile de protest vor continua.